Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

Sett ispigger på turskoene selv

pigg skoene selv, ispigger på turskoene

Sett ispigger på turskoene selv, eller bruk løse ispigger. Begge alternativer egner seg godt til turbruk. Anbefales om høsten når det iser i fjellsider og stier. Dette hindrer ulykker og gir deg en bedre tur.

Slik setter du ispigger på turskoene

Ikke bare for joggesko

00:02:16

Start video

Pigg turskoene selv. Ofte kan det være glatt føre i fjellet på høsten. Særlig i stiene kan det legge seg is. 

Og høsten har flere utfordringer:

Du kan også betale butikken for å gjøre jobben for deg

00:01:32

Start video

Du kan pigge turskoene selv, men noen sportsforretninger setter ispigger på turskoene for deg. I skrivende stund koster dette kr. 199.-

Og med det samme du er på sportsforretningen:

Løse brodder på turskoene

De kan pakkes i sekken når du ikke trenger dem

De eneste brukbare løse broddene er laget av kjetting, og ser omtrent slik ut:

Løse brodder på skoene

De må være solide, for det er en  hard belasting på tur. Løse ispigger bør se ut omtrent som på bildet, og kan hete noe slikt som «Mickro Spikes», «Snow line» osv.

Men slike kraftige pigger er vondere å gå på enn de som settes i sålen.

Kjøp ikke løse ispigger som er ubrukelige

Andre typer kan være av gummi med små knotter på. Jeg har hatt et utall av dem, og de er ikke brukbare i det hele tatt. I alle fall ikke til turbruk. 

De går fort i stykker, og ikke er de helt trygge på isen heller. Hvis man er uheldig å sette foten feil på marka, så kan det hende at man ikke får feste. Da kan man deise rett på ræva. Løse brodder på turskoene må være solide.

Kan ispigger på turskoene hindre ulykker?

Ja det kan det. I fjellet kan det være svært glatt på høsten. Vann som renner ned fjellsidene fryser til is. Spesielt farlig er det som vi i Rana kaller for «blindhålka«. Det er blankis med en tynt snølag oppå. Man ser altså ikke isen før det er for sent.

Et annet sted det kan være is, er i stiene. Der er det slitasje fra turgåere, slik at det blir en slags grøft etter hvert. I vått vær, så kan den bli full av vann, og det blir til blankis. Med litt nysnø oppå, så har vi med en gang den perfekte ramlefella.

Og sist men ikke minst; isfiskere er vel mest utsatt.

Se også på:

Konklusjon

Det er høsten som er den kritiske tiden. Etter at frosten har kommet, så blir det ofte glatt. Spesielt i fjellet, der vannet fryser i bratte lier. Vannet samles på flatmarka nedenfor, så vær også obs. på de flate områdene.

Isen legger seg ofte i stiene på enkelte plasser. Har du ikke ispigger på turskoene, så bør du gå utenfor stien akkurat der.

Du får kjøpt løse ispigger, eller pigg turskoene selv. Det er mye billigere, og piggene kan også sitte på hele sommeren – selv om slitasjen blir større.

Gjør det selv 

Dette reduserer sjansen for ulykker og gir en «stødigere tur». Pigger på turskoene bør være litt mindre om sommeren.

Les også om hvordan du vedlikeholder og impregnerer turskoene

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ