Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

Hvor mye skog er det i Norge? Et kjærlighetsbrev til trærne våre

Beautiful Norwegian fjord at sunset. Aerial view

Hvor mye skog er det i Norge egentlig? Og hva betyr disse trærne for oss nordmenn?

I dette kjærlighetsbrevet til vår vakre trebaserte natur her i Norge, utforsker vi alle de fantastiske måtene norsk skog har gjort Norge til et av de beste landene i verden, men også hva vi gjør for resten av verden.

Det er mer til norske trær en bjørk og furu. Det er en grunn til at skogene har sin egen setning i nasjonalsangen, for å si det sånn.

La meg fortelle deg alt norsk skog gjør for både oss og verden!

Furet, værbitt over vannet…

Noe mange ikke vet er at nesten 40% (altså, 38%, men vi runder opp) av Norge er dekket av skog. Det er hele 122.000 kvadratkilometer med trær!

For å sette dette i perspektiv, tenk deg et område omtrent like stort som Portugal, dekket 100% av furu, gran, og bjørk.

Ikke bare det, men gjennom årene så har Norges skoger klart å holde seg stabile og frodige, som en eviggrønn hage, og er en av de mest «produktive» skogene i verden.

Hva mener vi med produktiv, spør du?

Vel, tenk på norske skoger som en gigantisk og naturlig fabrikk som pumper ut over 1 kubikkmeter tre per hektar hvert år. Dette gjør skogene våre om til et lite pustetelt for jorda vår, og er en utrolig god kilde for å sloss litt mot alle klimaendringene som vi opplever i disse dager.

Fun fact: 84% av skogene våre er privateid, som er mye mer enn noe andre sted i Europa. Dette gjør at skogen holder seg trygg og beskyttet i lang, lang tid framover.

Ikke for å ovedrive, men norske skoger er en av de største nasjonale stolthetene vi har her i Norge!

A Norwegian wood in Autumn

Norske skoger tar vare på verden mer enn du ville trodd

Norske skoger er et svært, fortryllende rike som virkelig viser det vakreste vi har av natur. Et gigantisk, grønn ark med utrolig biodiversitet, fult av skjulte skatter og hemmeligheter som har holdt landet vårt så vakkert som det har i mange år. Dette er virkelig spesielt.

Hver eneste kvadrakilometer med skog er som et pulserende hjerte, og fungerer som hjem for alt av dyre og planteliv her i nord. Fra småfugler til majestetiske elger holder skogene våre mer en bare trær.

Kanskje det høres litt cliche og overdrevet poetisk ut, men skogene våre er virkelig en anekdote for livets vugge, hvor hvert blad og gren bidrar til en større historie om samspill i naturen vår.

Visste du, for eksempel, at skogene også spiller en kritisk rolle i å regulerer vannsyklusen og holde selve jorda under beina våre trygg og i god helse? Tenk på skogene våre som naturens svamp; den suger opp regnvann og frigjør det sakte tilbake, som holder elver og innsjøene våre i live.

Norske skoger er virkelig mer enn bare et skue for øyet, og holder en essensiell del av den økologiske balansen som holder planeten sunn og gående.

View of the misty woods in Norway

En liten grønn gullgruve

En stor del av norsk økonomi kommer fakitsk fra skogene våre. Ikke bare er naturen vår vakker, men vi har klart å gjøre det om til en gullgruve på en bærekraftig og trygg måte.

Var har mer en bare olje og fisk her i Norge!

Tenk på det som en grønn gullgruve hele landet er dekt av.

Trærindustrien i Norge er ikke noen liten greie – det er snakk om store summer her. Hvert år høstes trær for å lage alt fra papir til møbler, og holder Norge på kartet som en av de store spillerne i den globale treiundustrier, til tross hvor lite landet vår er i forhold til de andre.

Det beste med dette er at Norge virkelig tar skogsbruket på alvor med bærekraftige praksiser. Vi snakker om forsiktig skogshost, gjenplanting, og økosystemforvaltning som sikrer at alle skogene holder seg produktive for fremtidige generasjoner i lang, lang tid.

Norske skoger er en stor del av det som viser til at Norge kommer til å ha en trygg og bærekraftig framtid.

Den beste delen av norsk treøkonomi kommer fra turisme. Vi lokker til oss naturelskere og turister fra hele verden som vil oppleve den uberørte, nordiske villmarken vi er så heldig for å ha.

Jeg har aldri hørt en eneste turist si noe negativt om norsk natur.

Tror ikke engang det er mulig.

Lumberjack

Rekreasjonsparadis i nord

For de fleste nordmenn så er ikke de økonomiske og klimapositive tingene som skogene våre har det som virkelig teller.

For oss vanlige nordmenn er skogene mer viktig som det gigantiske rekreasjonsparadiset det virkelig er.

Bare tenk på alle stiene vi har for turgåing, sykling og langrenn. De fleste av oss har vokst opp mellom disse trærne, og det er alt for lett å ta de forgjeves.

Disse vakre grønne lungeområdene er ikke bare bra for helsa, men også en kilde til både glede og avslapning for lokale og besøkende. Det er en grunn til at vi blir nominert til et av de lykkeligste landene i verden år etter år.

hvor mye skog er det i norge?

Bunnlinja

Det er ingen hemmelighet at norske skoger er noe vi burde være stolt over. Det dekker tross alt nesten 40% av landet!

Skogene våre er ikke bare vakre, men fungerer som en økonomisk gullgruve og bidrar også til å sloss mot klimaendringer.

Norske skoger er en nasjonal stolthet og fantastisk for tursiter, turgåere og naturelskere fra hele verden.

La oss fortsette å elske og verne trærne våre! Vi håper at dette kjærlighetsbrevet har inspirert deg til å sette enda litt mer pres på skogene våre og alt de gir oss. Ta deg en tur ut i skogen. Gjør det du kan for å utforske å beskytte våre vakre grønne oaser, for vi trenger alle trærne vår mer enn vi innser!

God tur, skogen venter på deg!

Interessert i å lese mer om alt norsk natur relatert? Sjekk ut biblioteket av artikler vi har her!

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ