Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

Visste du dette om norske skoger? 9 gøye fakta!

Fog in Norwegian Forrest

Når vi vandrer gjennom de tette, grønne skogene vi har her i Norge, kan det lett virke som vi er vitne til en stille, uendret verden. Men under bladene og mellom trærne skjuler det seg en hel verden full av skjulte mysterier, underverk og historie.

Norge er heldig i at vi har et økosystem og natur som har klart å holde seg relativt uendret i mesteparten av landet, og det er denne historien vi skal utforske litt i dag.

Visste du dette om skogene våre?

1. Norges eldgamle historie

Dette er kanskje ingen hemmelighet, men skogene våre er eldgamle. Selv om de fleste trærne du kanskje ser i dag «bare» er noen hundre år gamle, strekker røttene seg tilbake til tusenvis av år.

For eksempel, mange av Norges økosystem og skogsliv av planter og dyr har vært her helt sisten istiden strakk seg tilbake.

Det er lenge siden, det.

9000 år faktisk.

Blue ice and cracks on the surface of the ice. Frozen lake under a blue sky in the winter. The hills

2. Skogens sosiale nettverk

Soppmycel, et nettverk av sopptråder under skogbunner binder trær og planter sammen i et enormt og kompleks nettverk.

Litt som et spindelvev.

Eller Facebook.

4. Skogens Konge

Visste du at skogens konge, Elgen, er Europas største hjortedyr?

Et vanlig syn i norske skoger, tilbyr elgen på mange nøkkelroller i økosystemet vårt ved å passe på at vegetasjonen holder seg i sjakk gjennom beiting.

A Moose in Snow

5. Frøtyv eller skogens lille hjelper?

Ekornene av de norske skoger har en fulltidsjobb i å oppretteholde alt av planteliv du ser!

Selv om de kanskje ikke helt vet det selv.

Ekorn liker frø, og de liker også å gjemme frø for senere. Men, heldigvis, glemmer de ofte mange av de gjemte frøene sine, som hjelper nye planter å vokse.

6. Livet under snøen

Visste du at selv midt på vinteren, når hele skogen er dekt i metervis av snø, er det fremdeles fult liv under bakken? Norske skoger har en sone som dannes mellom bakken og under flaten av snølaget, og her skjer det mye gøy.

Dette mellomrommet har en temperatur som holder seg stabil rett rundt 0 grader, gir et trygt tilfluktssted for smådyr som lemen og snølopper, og beskytter dem mot både kulde og rovdyr!

Så selv om du kanskje ikke kan se så altfor masse, så er det mange skjulte hemmeligheter under snøen.

7. Skogens superhelter

Skadedyr er ofte et stort problem i mange av verdens skoger og økosystem. Heldigvis for oss, har vi superheltene av skogen når det kommer til uønskede insekter og skadedyr: kjøttmeisen.

Både kjøttmeisene og blåmeisene i skogene våre gjør mer enn å synge fine melodier. De holder skadedyrbefolkningen i sjakk ved å hele tiden spise store mengder insekter.

Dette bidrar til å bevare balansen i skogen sitt økosystem.

Great tit (Parus major)

8. Trærnes bøddel, skogens sykepleier

Barkbiller er en av de minst kjente superheltene i norske skoger. Selv de er små, spiller de en rolle som skogens sykepleiere… eller, skogens bøddel kanskje.

De angriper svake trær, noe som gir plass for nye trær å vokse.

Ut med det gamle, inn med det nye.

9. Hvor svær er skogene våre helt egentlig?

Nesten 40% av Norge er dekt av skog. Ikke bare er dette fantastisk for hvor vakker det gjør landet vårt, men det hjelper til med verdens klima! Norske skoger jobber fulltid for å redusere klimaendringer, som vi setter veldig pris på.

norske skoger

Til sist…

Norske skoger er utrolig unike og verdifull, med hemmeligheter vi kanskje aldri vil lære. Fra skogens eldgamle historie til de ulike artenes rolle i økosystemet, har vi sett hvor viktig det er å ta vare på og beskytte disse skogene.

Med 40% av Norge dekket av skog, spiller de også en stor rolle i å bekjempe klimaendringer. Så neste gang du går gjennom en norsk skog, ta deg tid til å verdsette alt det disse skogene har å tilby og husk hvor viktig det er å verne det vi har for fremtidige generasjoner.

God tur!

Leter du etter mer tur relatert innhold? Sjekk ut andre relaterte artikler her!

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ