Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.
kle seg på tur, turklær, dame i trestamme

Hvis du googler etter «hvordan kle seg på tur», så er du selvfølgelig ute etter svar på akkurat dette, ikke sant? Her ser du den videoen du trenger, fra grunnen av. Begynn med den, ikke gjør det mer komplisert enn det i starten.  Deretter kan du se de andre videoene under kategorien Turklær og tursko

Slik kler du deg til tur (For nybegynnere)

00:04:27

Start video

Denne videoen viser riktig nok vinterbekledning. Men det er de samme prinsippene som gjelder på tur om sommeren. Om å kle seg på tur – en meget informativ video!

 

Lenker om å kle seg på tur

Det skal ikke koste mye penger for å oppleve naturen i Norge. Utviklingen har gått i feil retning. Vær med å snu den!

En side med kart som viser utlånsstasjoner i Norge. 

Her kan du finne turklær og sko uten miljøgiftige fluorkarboner (PFAS).

En god forklaring av PFAS og andre miljøgifter som er vanlig i klær. Særlig i friluftsklær. 

Gode råd om hvordan du skal velge miljøriktige klær. 

Kle deg etter forholdene

Å kunne kle seg riktig er selve kjernen i friluftslivet. Rett påkledning kjennetegner om du er erfaren eller ikke. Men også hvilke klær du har i ryggsekken.

Hvis du skal overnatte på turen, så er det viktig at du har med deg reserve klær. Særlig i fjellet, så kan været skifte utrolig fort. Da bør du være godt forberedt med de klærne som du har i ryggsekken.

Våte turklær - om natta og om dagen

Når du skal legge deg i teltet om kvelden, og alt er pisse vått, så kan jeg love deg at du ikke får sove. Og får du ikke sove, så er neste dag temmelig redusert. Turen blir en trasig opplevelse.

Men du må ha med deg reserve klær som er tørre. Og for at de skal holde seg tørre, så er det viktig å pakke dem inn i plast eller vanntette pakkposer.

Kle på deg de tørre klærne om kvelden når du legger deg. Om morgenen kler du på deg de våte klærne igjen hvis du ikke har fått tørket dem i løpet av natta.

Dette kan høres brutalt ut på morrakvisten, men det går helt fint. Hvis undertøyet er av ull, så tar det bare et minutt eller to før du er varm igjen. Rør på deg så fort som mulig for å få varmen i kroppen. Slik vil du beholde de tørre klærne til den viktige sovetiden om natta.

Benytt alle sjanser til å tørke klær utenpå sekken når du går. Heng dem til tørk når du tar en pause også. Håp på godt vær! 

Ta med ullundertøy på fjellet om sommeren også

Det er kanskje vanskelig å forstå for noen: Men ullundertøy, votter og lue må alltid ligge i sekken på en fjelltur om sommeren med overnatting (selvfølgelig om vinteren også). Selv om det er varmt når du starter på turen, og værmeldingen er fin. Den kan nemlig slå helt feil.

Ullundertøy for allerikere og atopisk eksem

Hvilke tekstiler er mest miljøvennlige?

Sitat fra Framtiden i våre hender:

Klær av viskose, hamp, økologisk dyrket bomull og norsk ull er forholdsvis miljøvennlige tekstilfibre med et lavt klimafotavtrykk.  Se gjerne etter klær med miljømerket Svanen, GOTS, Blomsten (EU ecolabel) og IVN naturtextil.

Konklusjon - å kle seg på tur

Det er ingen tvil om at ull innerst mot kroppen er en hovedsak når du skal kle deg på tur. Dette tekstilet har en egen evne til å holde på varmen når det blir vått. Særlig på lengre turer med overnatting er det viktig å bruke ull. Pakk reserverklærne inn i noe vanntett.

På langtur

Ha alltid med deg votter og ullundetøy i sekken på fjellet også om sommeren. Høyt til fjells kan det faktisk begynne å snø i juni! Bruk (ha tilgjengelig) vindtette klær ytterst. Husk alltid å ha med regntøy eller allværsklær. Vask føttene og sokkene av og til.

Renslighet på tur

Generelt

Så langt det lar seg gjøre, så bør du bruke miljøvennlige tekstiler i turklærne dine. Reparer klærne, og kjøp brukt om du kan. Bruk miljøvennlig impregnering til turklærne.

Miljøvennlig impregnering til turklær og sko

 

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ