Ullundertøy for allergikere. Ny forskning har vist bedring av ullundertøy for folk med allergi og atopisk eksem! Ullfibrene bør være tynne, og det måles i mikron. Men det finnes flere metoder. Det er mye som tyder på at «sauen er kommet tilbake».
De fleste som ikke tåler ull mot kroppen, vet sikkert masse om hva som passer for akkurat dem. Men ull er såpass viktig på tur, at det kan være verdt å se på dette likevel.
Lenker om ull, allergi og atopisk eksem
Her anbefales det å bruke de fineste ullfibre uten kjemikalier
Hos noen kan selv den fineste ull irritere og føre til utslett, sier hudlege
Hvis barna har etopisk eksem, så er ofte ull utelukket. Bomull er en god erstatning. Men da må man være obs på at det blir kaldt når de blir våte. Det kan like vel være verd å sjekke lenken «Ull lindrer atopisk eksem» nederst i denne listen.
Her finner du en liste over ullprodusenter som ikke kjøper ull som kommer fra dyremisshandlingen «mulesing».
Klær av bambus, er rett og slett laget av viskose i stedet. Mye av informasjonen om bambusklær er feil. Burde absolutt leses av allergikere og folk med atopisk eksem.
Det har vært gjort undersøkelser med ull og atopisk eksem. Jeg synes absolutt denne artikkelen er verdt å lese hvis du eller dine barn har atopisk eksem. At Devold kommer inn i bildet som en «sikkerhetsklarert» produsent, synes jeg er bare bra.
(jeg har ingen økonomisk vinning fra denne lenken).
Ullundertøy for allergikere og atopisk eksem
Hvorfor bør du bruke ull?
Det er bomullsundertøy som ofte har vært alternativet for allergikere. Dette blir iskaldt når det er vått. Men ull har en spesiell evne til å holde på varmen når det blir vått. I friluftslivet blir du garantert våt før eller senere, om ikke annet av svette. For barn som leker ute om vinteren, er ull en velsignelse.
Det har også en viss selvrensende effekt hvis man lufter det av og til. Det blir mindre kroppslukt fra ull.
Merinoull kommer fra den myke ulla på sauens bryst, og egner seg svært godt som ullundertøy for allergikere. Dette er det nok mange som kjenner til, og som har prøvd det selv uten tilfredstillende resultat. Men – det finnes beviser på at man bør prøve noe nytt – en gang til.
Ullundertøy for allergikere må ha rett dimensjon på fibrene
Dimensjonen på ullfibrene måles i «Mikron». Jo lavere tall, jo finere fibre.
Ullundertøy for allerkikere og de som har atopisk eksem, bør ha 20 mikron eller helst mindre. Undertøyet bør også være øko-tex sertifisert. Men selv om det er oppgitt et tall for størrelsen på fibrene (mikron), så trenger det ikke være riktig.
«Øko-tex sertifisert» betyr at det ikke inneholder noen som helst helseskadelige substanser.
Det er gjort undersøkelser som kan være redningen for folk med allergi og atopisk eksem. Jeg, med flere, synes forresten det er for dårlig informasjon fra leger og media om dette. Se derfor på lenken «Ull lindrer atopisk eksem» ovenfor.
Det er flest gode erfaringer med merinoull som er øko-tex sertifisert og under 20 mikron.
Men noen ullfabrikanter oppgir ulla som merino, uten at den fyller kravene. Vær oppmerksom på det og sjekk dette før du kjøper. Ull og allergi kan være et løselig problem hvis man går inn i saken.
Vær oppmerksom på dyremisshandlingen "mulesing"
Fra mulesing til ullundertøy
Et problem med merinoull, er «mulesing». Det betyr at de skjærer et skjøttstykke fra lårene på lammene uten bedøving. Dette gjøres for å forhindre fluelarver. Metoden er forbudt i Norge, men har vært og er vanlig i Australia.
Video om mulesing
Merinoull i ullundertøy for allergikere og atopisk eksem kan komme fra dyremisshandling
Hvis man kjøper ullundertøy med marinoull, så er absolutt «mulesing» noe man må være oppmerksom på. Dette gjelder all merinoull. Videoen viser denne forholdsvis grusomme metoden i Australia.
Jeg anbefaler alle å gå inn på lenken under denne videoen. Der finner du produsenter som nekter å ta inn ull som kommer fra mulesing.
Denne videoen kan virke støtende for noen. Den viser blod og åpne kjøttsår.
00:08:43
Sjekk denne listen før du kjøper undertøy, garn og andre ullklær av merinoull:
Konklusjon
Undertøy av ull bør være «øko-tex sertifisert». Det betyr at det ikke inneholder noen helseskadelige substanser. Det tragiske er, at enkelte har så sart hud at de ikke kan bruke ull i det hele tatt. Men det finnes håp: Se på lenken nederst i listen ovenfor.
Ullfibrenes grovhet måles i «mikron».
Kjøp et plagg med høy kvalitet, altså 20 mikron og nedover.
Det beste er merinoull. Men dårlig merinoull kan selges like dyrt som den beste merinoulla, så høy pris er ingen garanti.
Kjøp ikke ullundertøy som kommer fra mulesing
Nettsidene som man kommer til via lenkene ovenfor, får selv stå inne for hva de skriver. Men det er interessant at de kan dokumentere mye av innholdet med lenker til forskning.
Det er altså grunn til å undersøke nærmere ullkvaliteten i undertøy for allergikere og folk med atopisk eksem.
Les også: