Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.
Finn veamark selv, Hvor finner jeg veamark, Maggot, Bruke veamark som agn

Finn veamark selv

Den er fetere, større og fisker bedre enn maggot

Finn veamark selv, Hvor finner jeg veamark, Maggot, Bruke veamark som agn
Veamark finner du nederst på trestubber. Helst på hogstflater som er mellom 2 og 4 år gamle.
Veamark er større og fetere enn maggot, og de sitter bedre fast på kroken.

Finn veamark selv. Du kan bruke veamark som agn etter både ørret og røye, på isen eller om sommeren. Hvor finner jeg veamark? Jo, i stubber på hogstflatene. De er større og bedre enn maggot, og kan også forvelles til bruk ut over vinteren.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Innhold på denne siden:

Veamark er en trebukklarve. Det finnes 91 arter i Norge. For å løse opp i forvirringen, stilte jeg SNL et spørsmål:

MITT SPØRSMÅL TIL SNL

Er det denne arten som av fiskere kalles «veamark»? Altså larven til trebukken, eller hva er den korrekte arten som kalles veamark?

Jon Arne Strand.

SVAR FRA SNL V/ ANNE SVERDRUP-THYGESON

Sitat fra SNL:

Hei!
«Veamark» er en folkelig betegnelse, og jeg tror folk bruker navnet ulikt. Ser noen kaller all slags larver som lever i dødt trevirke for veamark, og da vil det være flere insektgrupper enn billelarver i trebukkfamilien man vil finne (selv om mange av de største, hvite larvene under bark på nydøde trær vil tilhøre trebukkene). Når jeg sjekket det som importeres fra Italia og selges under navnet veamark i fiskeutstyrsbutikker, viste det seg å være sommerfugllarver (larver av svermere i Sphinx-slekten, for å være presis, siden dette nå engang er et leksikon…).

Mvh Anne.

Hentet 8. juli 2020 fra snl.no/trebukker

Geir og Knut - vi plukker veamark

Finn veamark selv - Statskog

00:03:29

Bli med Geir og Knut som plukker veamark til å fiske med. Tore viser oss hvordan det gjøres, hvor den finnes og hvordan man bruker den.

Finn veamark selv sier du - men hva brukes den til?

Til å fiske med så klart!

Den er spesielt godt egnet til isfiske etter røye. Men mange sverger til den hele året. Ørreten biter også godt på den – sommer som vinter. Den er mer holdbar enn maggot. Kan også brukes i stedet for meitemark.

Utbredelse

Veamark er en trebukklarve

I følge Wikipedia er arten utbredt i Europa og det vestlige Sibir, og den ser ut til å være i spredning. I Norge er den funnet på Østlandet og ved Kristiansand. Spredningen er antagelig noe større på grunn av klimaforandringen. Les mer om arten.

Hvor finner jeg veamark?

Finn veamark selv

Du finner dem i stubber på hogstflatene. Det beste er om flatene er 2 – 4 år gammel. Markene sitter ofte like under barken, helst nede ved marka.

Finn veamark selv sier du, men når på året?

Den er tilgjengelig straks stubbene titter fram om våren, og helt ut på høsten.

Bruke veamark som agn sier du, men hvordan skal den oppbevares da?

Du legger dem i en boks med pustehull, med litt mold og jord fra stubben. Det er bedre om veamarken får med seg litt «mat» fra sitt eget miljø. Så finn veamark selv.

De kan også forvelles, slik at de kan brukes ut over vinteren. Tøm av vatnet etter oppkokingen, og deretter fryses de ned. Hvis du forveller dem først, så beholder de sin farge.

Er veamark bedre å fiske med enn maggot?

Finn veamark selv

De fleste som bruker veamark som agn hvert eneste år påstår det. De er fetere og større og de sitter bedre på kroken. Og der blir den sittende hele dagen. Spesielt hvis du trer den på slik som beskrevet i videoen.

En inspirasjon til å fiske på isen etter stor-røye

Isfiske røye - 5,4kg - Dividalen Indre Troms

Storfiskeran

00:07:24

Her brukes det lang tid på å få storfisken opp av fiskehullet på isen. Det er vel dette de fleste fiskere drømmer om. Finn veamark selv eller bruk et annet agn.

Sjekk isforholdene før du går ut på isen. Bruk ispigger.

Les: Usikker is – å gå gjennom isen

Se også på: Isvarsling – landsoversikt – varsom.no

Konklusjon

Finn veamark selv

Det vanligste er å bruke veamark som agn til isfiske etter røye og ørret, men den er også effektiv hele året. Hvor finner jeg veamark? Du finner den lavt i trestubber på 2-4 år gamle hogstflater, helt fra tidlig om våren til høsten. Den oppbevares i en boks med pustehull i lokket. Fyll den med det samme materiale som du fant den i. Hvis du forveller veamarken, kan den brukes senere på året også. Da tømmer du bare av vatnet etterpå, og fryser den ned. Da beholder den fargen, i motsetning til å fryse den ned uten å koke den opp først.

Denne marken sitter mye bedre på kroken enn maggot, hvis du gjør det slik som beskrevet i videoen ovenfor.

 

Når du er på fisketur og vil på do: På do i naturen

Når du er på fisketur og det er kaldt: Turklær i kaldt vær

Når du er på fisketur og skal tenne et bål: Å tenne et bål – enkel bålfyring

Når du er på isfiske: Sett ispigger på turskoene selv

Legg igjen en kommentar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ