Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

Renslighet på tur

Renslighet på tur, hygiene på tur

Renslighet på tur går ikke ut på å lukte nyvasket. Derimot er det viktig å vaske hendene. Svette og kroppslukt er det ingen som har vondt av. Dessuten har naturen sine egne våtservietter.

Lenker

Dette er den mer «snille» formen for renslighet. 

Passer for dem som er sjeldent på tur. Altså de som ikke får tid til å venne seg til skitt og bakterier. Eller at de rett og slett bare vil være ren.

Mange gode tips og triks for hvordan kvinner best takler mensen på tur. Her er også råd fra andre erfarne turjenter.

Denne fantastiske planten kan brukes til å rense hendene når du har vært på do i naturen. Den har en antiseptisk effekt, og er også brukt til oppbevaring av kjøtt og fisk. Dette er kjent helt tilbake til vikingtiden. 

Ullundertøy mot huden er noe alle burde bruke på tur. Ull har en egen evne til å holde på varmen når den blir våt. Den er også selvrensende, og lager derfor ikke så sterk kroppslukt. 

Unngå overdreven renslighet på tur

Tannkrem og tannpuss

Både speiderne og Tonje Blomseth anbefaler tannkrem. Andre ekspedisjonsfarere gjør ikke det. Jeg pusser bare tennene med vann på tur. Tannkremen er der bare for smakens skyld, men vil ikke gjøre tennene renere på vanlige turer. Slik kan jeg spare vekt.

Kroppen og renslighet på tur

Det virker som om mange har panikk for å lukte svette. Å lukte nydusjet og parfymert er vanskelig å oppnå på en tur. Å unngå kroppsvask kan faktisk være mer helsebringende enn det motsatte.

En studie, som er publisert i Evolution, Medicine and Public Health viser at de som var mer utsatt for bakterier livet gjennom, hadde mindre sjanse for å utvikle Alzheimers. Dette kan vi lese mer om på  lenken ovenfor, eller her:

Overdreven renslighet kan gjøre deg alvorlig syk – KK.no 

Ikke vær redd for å ha en viss kroppslukt. Renslighet på tur har ikke noe med å lukte deodorant og nydusjet å gjøre. Det hører med å lukte svette, og er faktisk bedre for kroppen enn at du er ren hele tiden.

Det beste er at du unngår syntetiske fibre rett mot kroppen. Bruk ullundertøy. Dette har en viss selvrensende effekt.

Les om dette på lenken ovenfor, eller her: 

Dropp ullvasken – lufting holder – NRK livsstil

Men det er viktig å vaske hendene på tur. Spesielt hvis man er flere sammen.

Å lage mat til andre med skitne hender

Det som skjer når man ikke vasker hendene på tur, er akkurat det samme som hjemme: Man overfører bakterier til andre mennesker, spesielt via maten. De som lager den har et spesielt ansvar for ikke å servere  tarmbakterier og sykdommer til de andre.

Det er som regel ikke farlig, men det er heller ikke noe greit hvis man får magebesvær på turen. Og spesielt hvis alle får det.

Vis håndhygiene på tur - ta med en bit såpe

Trenger man å vaske hendene på tur? Jo, det blir nok det samme som hjemme det. Vask hendene med såpe etter et dobesøk på tur også. Skjær av en liten bit såpe for å spare vekt. Pakk den inn i en plastpose, for en såpekopp veier mer. Det er grammene det blir kilo av. Vekten av tannkremen + vekten av et helt såpestykke + vekten av en såpekopp osv. «Mange bekker små gjør en stor å».

Myrmose er naturens eget rensemiddel

Den hjelper deg med renslighet på tur

Hvis du har glemt såpa, så kan du faktisk gni hendene i myrmose (andre navn: Kvitmose, tømmermannsmose, høgmose, torvmose, rosemose, bikkjemose). Den har en antiseptisk effekt, og du kan lese om dette og flere egenskaper til denne planten her:
Torvmoser – rolv.no

Se også På do i naturen

Mensen på tur

Spesielt over lengre turer, så er det viktig at damer og jenter kan få en plass som er adskilt til å gjøre sine «kvinneting».  Det er viktig å tenke på dette allerede når dere velger teltplass. Naturen går sin gang, også blant oss mennesker.

Flere erfarne jenter uttaler seg om emnet på turjenter.no:

Mensen – Når tante rød inviterer seg med på tur (samme som ovenfor).

Konklusjon av renslighet på tur

Det er vanlig at man blir mer slurvete med hygienen på tur. Men man skal ikke gå for langt heller. Det viktigste er å pusse tenner og vaske hender. Det er rett og slett bare hendene man trenger å vaske for å holde en viss hygiene på tur. Spesielt hvis man er flere, og lager mat til andre.

Du trenger ikke å bære med deg tannkrem hvis du ikke vil – spar vekta.

Ullundertøy er selvrensende, og kan til en viss grad holdes renere lengre ved at man lufter det ofte. Ullklær avgir mindre lukt.

Myrmose/ torvmose kan brukes til å gni hendene i etter at man har vært på do. Antiseptisk virkning.

Les om torvmoser på rolv.no

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ