Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

På do i naturen

På do i naturen, latrine

Å gå på do i naturen kan være en utfordring for enkelte. Ikke sett igjen spor etter deg. Lag en latrine på tur. Gå utenfor allfarvei. Tenk på at andre kommer etter deg når du gjør ditt fornødende i naturen.

Gå på toalett i naturen

00:01:47

Start video

Dansk video om hvordan du gjør ditt fornødende på tur. Rett på sak uten noe tull.

Ine må gjøre sitt fornødende i naturen

Helt perfekt - TV Norge

00:03:03

Start video

Når vi nå har sett litt om hvordan man gjør dette på en skikkelig måte, så skader det ikke med litt humor også.

Om å vaske hendene med myrmose

00:03:03

Start video

Hvis du har glemt såpe, så finnes det andre løsninger når du skal vaske hendene på tur: Bruk torvmose/myrmose! I denne svenske videoen kalles den «Vitmossa». Mosen har en antiseptisk effekt, og brukes også for å oppbevare fisk og kjøtt i.

Les om torvmose her: Torvmoser – naturens våtseviett – rolv.no

Les om hvordan denne kan brukes til å vaske hendene her:
Renslighet på tur

Legg ikke bæsjen åpent der folk ferdes

Stort sett alle klarer å gå på do selv, på sin egen måte. Men det er like vel ikke alle som klarer dette på en ordentlig måte når de er på tur, dessverre. Det blir stadig flere turgåere som bruker utmarka, og det setter større krav til hvordan man ordner opp etter et dobesøk.

Å gå på do i naturen er ikke verre enn at man bæsjer på en litt mer avsidesliggende plass. Gå litt utenfor stier og allfarvei. Dekk til bæsjen og dopapiret etter deg med for eksempel stein, kvister eller mose.

Det er ikke noe greit når du plutselig kommer over en bæsj midt i stien, eller dopapir som flagrer av gårde med vinden. Dette avfallet blir spredt videre av dyr og fugler. Hunder viser stor interesse for slike ting, og kan til og med spise det. Det er noe du skal tenke på når de kommer og slikker deg i ansiktet etterpå…

Det var verre før når folk hadde gjort sitt fornødende i naturen. Det er ganske mange flere som går på tur nå. Like vel synes jeg sporene etter turgåernes dobesøk blir mindre og mindre synlig. Bra folkens, og «keep up the good work»!

Å vaske hendene er det eneste som er viktig på tur: Renslighet på tur

Andre ting:

Lenker

Litt detaljert, men her beskrives det godt hvordan du bør gjøre ditt fornødende på tur. Spesielt godt egnet der det ferdes mye folk.

Videoen og artikkelen forteller hvilke konsekvenser forsøpling i naturen har. Miljøvernministeren er gjest hos tv2 og prater om emnet.

Flere videoer og tips og triks til Norgesferien. Men den siste viser en video om hvordan man går på do ute.

Torvmosene har konserverende egenskaper, noe som har vært utnyttet til mange formål. Nyere forskning har nå funnet ut hvordan konserveringen skjer.

Sammendrag

  • Lag en primitiv latrine på tur, ved å grave et hull i bakken med en pinne 
  • Gjør ditt fornødende i denne gropa.
  • Dekk til med mose eller stein.
  • Merk plassen på en eller annen måte, slik at andre ser hva det er.
  • Vask hendene med såpe når du er på tur også. Hvis du ikke har det, så kan du gni hendene i torvmose. Denne har en viss desinfiserende effekt.
  • Les om torvmoser på nettsiden urtekilden.no
DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ