Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

De 9 beste kulturhistoriske turstiene Norge har å by på

Beautiful Nature Norway.

Norge er et vakkert land med en rik kulturhistorie, og det er ingen bedre måte å oppleve det på enn gjennom en av de mange, vakre turruturene som går utforsker historiske steder og landemerker.

Fra fjell og sjø til daler og skog, fra øst til vest og sør til nord, er disse 9 kulturhistoriske rutene i Norge noen av de vakreste og mest unike innsiktene du kan få til vår norske kulturarv.

Les videre for å se hvilke ruter kan vurdere å sjekke ut for å gå på en uforglemmelig reise gjennom både tid og natur!

1. Pilegrimsleden til Nidaros

Desidert en av de mest kjente kulturhistoriske turrutene i Norge er Pilgrimsleden; 9 unike turruter som går rett til Nidarosdomen i Trondheim.

Teknisk sett er strekningen en del av et større pilegrimsnettverk i Europa, og er en åndelig reise gjennom vakre landskap og middelalderske kirker.

Dette er ikke noe dags eller helgetur. Dette er en lang strekning som kan ta opp til måneder å fullføre.

Her er noen av de mest populære pilegrimslederutene i Norge:

Oslo til Nidaros

  • Lengde: Omtrent 640 km.
  • Gåtid: For en gjennomsnittlig vandrer kan dette ta 30-35 dager.

Gudbrandsdalsleden

  • Lengde: Omtrent 390 km, fra Lillehammer til Trondheim.
  • Gåtid: Dette vil typisk ta en vandrer 15-20 dager, avhengig av dagsmarsjene.

St. Olavsleden

  • Lengde: Ca. 580 km fra Selånger i Sverige til Nidarosdomen.
  • Gåtid: 25-30 dager, avhengig av tempo.

Østleden

  • Lengde: Dette varierer basert på hvilken rute man velger ved grenseovergangen, men en typisk rute kan være rundt 280-320 km.
  • Gåtid: Mellom 14 og 18 dager.

Kystleden

  • Lengde: Dette varierer sterkt avhengig av om man velger å vandre eller ta båt på deler av ruten, men den kan være opp mot 500 km eller mer.
  • Gåtid: 20-25 dager, avhengig av valgt rute.
Of Nidaros Cathedral in a summer day the northernmost medieval cathedral in the world

2. Kongeveien over Filefjell

Kongeveien over Filefjell er en av de aller eldste veiene i Norge, og har vært brukt siden vikingtiden. Veien ble gjort om til en kongelig rute av Kong Christian IV i 1793, og er derfor en av de største kulturhistoriske landemerkene vi har i Norge.

Ruten går gjennom noe av Norges vakreste natur, og er en fantastisk måte å se både Borlaug, Maristova, Kyrkjestølen og Vang i Valdres — og gir i tillegg en flott og autentisk opplevelse av historisk veibygging i Norge.

Kongeveien strekker seg rett over 100km fra Lærdal til Valdres, og vil ta en vanlig turgåer rundt 4-6 dager å fullføre.

Fra: Visit Valdres

3. Rallarvegen

Rallarvegen er mest kjent som en sykkelrute, men er også en flott gåtur!

Den fulle ruten er rundt 82km (2-3 dager) lang, fra Haugastøl til Flåm — men du kan gjøre den mye kortere ved å starte i Finse, som gjør turen til rett rundt 55km (1-2 dager).

Ruten går rett gjennom noen av Norges mest storslåtte landskaper, og du vil se både fjell, innsjøer og utrolig utsiktspunkter. En av de beste delene av turen er en dramatisk nedstigningen til Flåmsdalen med en utsikt i verdensklasse.

Ruten følger Bergensbanen, en av Norges mest kjente jernbanestrekninger, og gir derfor en flott innsikt i den tidlige industrielle utviklingen i landet vårt og scorer derfor høyt på kulturhistorie.

Fra: sommerferieinorge.no

4. Telemarkskanalen

Telemarkskanalen, også kjent som «Norges 8. Underverk» er en historisk vannvei i Norge og tiltrekker seg utallige turister og besøkende hvert år. Det er en fantastisk rute, uavhenging om du reiser med båt, sykkel, eller til fots.

Telemarkskanalen strekker seg over 100km fra Skien til Dalen i Tokke kommune, og vil ta rundt 5-7 dager å gå.

Kanalen er mest kjent for de 18 slusekammerne som løfter båter over 70 meter fra Skien til Flåvatn. Disse gamle og historiske slusene er fortsatt i bruk i dag, og er en fantastisk del av opplevelsen når man reiser langs kanalen.

Gåturen innebærer rolige vannveier, skogkledde åser og høye fjell med vakre innsjøer. På veien kommer du til å se gamle gårder, museer og tradisjonelle norske bygninger, og er en av de flotteste måtene å reise tilbake i tid i Norges rike historie.

Fra: telemarkcanal.com

5. Sagalandsruta

Sagalandsruta er en vandrerute på Utsira i Rogaland, og er flott måte å utforske en øy som også er Norges minste kommune. Utsira er godt kjent for sin vakre natur, fugleliv og kulturlandskap, og denne gåturen er en flott måte å oppleve alt på!

Turen er rundt en mil lang og tar deg gjennom ulike landskap på øya: kyststier, innlandsområder med tjern og myr, og en rekke historiske steder og bygninger.

Fra: Solo Female Wanderer

6. Tungenes fyr

Tungenes fyr er rett ved Byfjorden i Rogaland, og er et kjent landemerke og turitattraksjon. Fyret var opprinnelig opprettet i 1828 som et vagiasjonshjelpemiddel for skipstrafikk og har et vakkert panoramoutsikt over havet.

Turen er bare et par-tre kilometer, men fyret er i et vakkert område som er gøy å utforske. Dette er en flott tur å ta med barn på!

Når du ankommer fyret har du også tilgang til fyrmuseumet, en søt kafe og en rekke kulturelle arrangementer som holdes gjennom året.

Fra: Tripadvisor

7. Nordlandsruta

Nordlandsruta er godt kjent for å være en av Norges lengste og mest utfordrende fjellturer, og strekker seg over det vakre og varierte landskapet i Nordland fylke.

Ruten er rett rundt 450 kilometer lang, og vil ta rundt 3-6 uker å fullføre. Turen starter ved Homstaddalen ved svenskegrensen og går nordvestover til Stødi ved Saltfjellet.

Turen er tøff, men inkluderer omtrent alt norsk natur kan tenke deg: skoger, høyfjell, daler, elver, innsjøer og vakre utsikter. Den går rett gjennom flere nasjonalparker, inkludert Børgefjell og Saltfjellet-Svartisen.

Ruten er dekt av hytter sponset av Den Norske Turistforeningen der vandrere kan hvile, sove og få tak i forsyninger. Om du leter etter den ultimate norske utfordring, er dette ruta for deg!

Fra: Traildino

8. Vardøhus festning

Vardøhus festninger er den nordligste festningen i verden, og ligger i Vardø, den østligste byen i Norge. På grunn av den dype historiske betydningen som kommer på kjøpet med den unike beliggenheten er dette et fantastisk reisemål og en gøy gåtur.

Festningen har røtter helt tilbake til Kong Håkon V Magnusson på 1300-tallet og har spilt en stor rolle i Norges forsvar mot øst, særlig mens det var spenning mellom Norge og Russland.

Festningen ligger rett på Varangerhalvøya i Finnmark og har en storslått utsikt over Barentshavet. Selvom turen ikke er veldig lang så tar det lett en time eller to å utforske festningen og historien som rommer i.

Det er en kort gåtur på rundt en time, men du får en fantastisk og unik innsikt i Norges forsvarshistorie og vårt litt småkompliserte forhold til Russland.

Fra: SNL

9. Fredriksten festning

Frediksten festning er Norges mest kjente festning, og er en stor del av landets historie. Plassert på en høyde over Halden, gir festningen en majestetisk panoramautsikt over byen og landskapet rundt.

Festningen ble bygd på 1660-tallet, rett etter den norsk-svenske krigen og er mest kjent som stedet for den venske Kongen Karl XII ble drept i 1718, en stor hendelse i norsk+svensk historie.

Fredriksten Festning er enorm, og dekker et svært område med massive murer, bastioner, vollgraver og en rekke historiske bygninger og monumenter som er godt verdt å se.

En tur rundt hele festningen og murene rundt vil ta rundt 2-3 timer, og er en flott måte å utforske norsk historie

Fra: Østfoldmuseene

Opplev Norges mest kulturhistoriske områder!

Hver av disse stiene og turrutene er en fantastisk måte å få en innsikt i Norges rike historie, kultur og naturlige skjønnhet.

Om du har mulighet til å kunne utforske en eller flere av disse rutene, anbefaler vi virkelig at du tar turen ut.

Norge har en vakker og dyp historie som det er viktig at den moderne nordmann fremdeles tar del i!

Om du leter etter mer frilufts-relatert innhold, du kan sjekke ut det svære biblioteket av diverse artikler her.

God tur!

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ