Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

En Spektakulær Guide Til Norsk Nordlysjakt

Northern lights in winter forest

Nordlyset, aurora borealis, polarlys. Desidert en av de mest fantastisk naturfenomenene som Norge har å by på er for mange en av de største og mest spirituelle opplevelsene man erfare i livet.

Et spektakulært fenomen av grønne dansende lys som maler himmelen har gjort Nord-Norge et ønsket reisemål for hele verden.

Norge sin plassering her på jorda har gjort oss til et av de beste stedene i hele verden å oppleve nordlys, og det er en viktig del av alle nordmenns liv å se det iallfall en gang i livet.

I denne artikkelen lister vi ut de fem beste stedene du kan få tak i nordlyset her i Norge, i tillegg til noen tips for fotografer som har lyst til å få noen gode bilder av opplevelsen.

Først noen generelle tips

Om du har planer om å gå på nordlys-jakt, er det en rekke ting det er viktig å ha i bakhodet.

  1. Pass på at du er i riktig sesong. Nordlys kan skje når som helst mellom begynnelsen av oktober til slutten av marsj, med høysesong i desember, januar og februar
  2. Sjekk værmeldinga! Det er sjeldent at du klarer å se mye om det er skyer ute – så pass på at du går på en klar dag.
  3. Sjekk UITs nordlys-værmelding. Universitet i Tromsø følger nøye med hvor nordlys er og når, så du kan være sikker på at du går til riktig sted på riktig tid. Du kan finne det her.
  4. Pakk masse varme klær. Mer enn du tror. Ikke bare skjer nordlys i kalde klimaer, i vintertid, om natten – men du må også vente i en god stund, som betyr mye sittestilling. Dress deg varmt og ta med masse ekstra klær og tepper! En termos med noe varmt er også et pluss.
  5. Ta med deg masse tålmodighet. Som sagt så må du nok vente en stund, så det er viktig å ha tålmodighet.
Amazing view on the northern lights

5 beste steder for nordlysjakt i Norge

Norge har mange vakre steder å utforske, og disse byene er fantastiske reisemål utenom nordlys i seg selv. Om du har som mål å få tak i en god nordlysutsikt, anebfaler vi å reise til disse byene og finn den beste turrstien til en høyde du kan finne.

#1 Tromsø

Som en født og oppvokst tromsøværing er det litt bias fra min side her, men en by som også holder kallenavnet «nordlysets hovedstad» er uten tvil en av de mest populære stedene for nordlysjakt i verden.

Tromsø ligger langt over den arktiske sirkelen og gir gode sjanser for å oppleve nordlys; men kommer også med en livlig atmosfære, rik norsk kultur og mange andre aktiviteter som hundekjøring og hvalsfari.

Sjekk ut Telegrafbukta, Prestvannet og Skihytta for de beste stedene å dra på nordlysjakt i Tromsø!

Northern Lights, Tromso, Norway
Nordlys over Tromsø

#2 Lofoten

Lofoten, med sine fantastiske majestetiske fjorder, fjell og vakre kystlinje, gir en unik bakgrunn for nordlyset.

Ikke bare kan du beundre de fantastiske lysene over deg, men refleksjonen av lysene i havet kombinert med bratte fjell gjør dette til en av de vakreste stedene i verden du kan oppleve fenomenet.

Kombiner turen til Lofoten med litt tørrfisk og akevit for en optimal turistopplevelse.

Lofoten har veldig lite lysforurensing, så du kan teknisk sett se nordlyset rett ut av hotellvinduet.

Men, om du virkelig vil gå for en spektakulær opplevelse, anbefaler vi en katamaran i fjordene rundt Lofoten. Sjekk det ut her.

Norway, Lofoten, Hamnoy and northern lights
Hamnøy i Lofoten

#3 Alta

Altas kallenavn er faktisk «byen under nordlyset», som naturligvis gjør dette til en fantastisk destinasjon for nordlysjakt. Alta er en av stedene i Norge som gir deg deg beste muligheter for klar himmel, som drastisk øker sjansen for å oppleve lysshowet og unngå lange ventetider på grunn av vær.

Alta har tilgang til Snorrisnova hotel som tilbyr guidet turer for å se på Nordlys, der de tar deg rundt de beste stedene du kan oppleve lysfenomenet. Du kan sjekke dette mer ut her.

Scenery of Northern lights over the ocean in Alta, Norway
Når som helst nå… Alta.

#4 Svalbard

Om du har lyst å ta det ekstra steget for å se lyset så klart og langt nord som mulig, er Svalbard en utrolig unik opplevelse for de som tørr.

I høysesong, også kjent som mørketiden i Svalbard, stiger solen aldri over horisonten fra slutten av oktober til midten i februar. Dette gjør at det er mulighet for nordlys hele dagen, som betyr større sjanser for å kunne oppleve fenomenet.

Selv om du kan også se nordlyset fra hotellvinduet ditt her, anbefales det alltid å komme seg unna byen med sine ørten gatelys.

Heldigvis tilbyr Svalbard nordlysafari, der du kan reise med snøscooter, hundekjøring eller båt for de mest optimale lys.

Northern lights aurora borealis
Svalbard

#5 Trondheim

Selv om Trondheim ligger sør for polarsirkelen, gir byens beliggenheten fremdeles relativt gode mulighet for å kunne se nordlyset.

Om du skal på tur bare for sjansen på å se nordlys, anbefaler vi at du holder deg til de første fire på listen – men selv Trondheim har sjanser for noen spektakulære syn, så det er verdt å nevne.

Fra: Visit Trondheim

Tips for nordlysfotografering på turen

1. Bruk et stativ: Nordlysfotografering krever ofte lange eksponeringstider, så for å unngå kamerabevegelser er et det verdt å invistere i et kamerastativ.

2. Vidvinkelobjektiv: Sett kameraet til vidvinkelobjektiv så du kan fange det brede landskapet og nordlyset samtidig.

3. Manuell fokus: Autofokus sliter med å finne et fokuspunkt i mørket. Still kameraet til manuell fokus og ta tid på justeringer.

4. ISO-innstillinger: Begynn med en ISO-verdi på rundt 800-1600, og juster etter forholdene.

5. Eksponeringstid: En eksponeringstid på 10-30 sekunder er ofte ideelT, men dette varierer så klart basert på lysintensiteten.

6. Ta mange bilder: Nordlyset beveger seg fort og ofte, så ta så mange bilder som mulig for å fange alle de ulike fasene og mønstrene som kommer med.

nordlys

Mørketiden er rett rundt hjørnet, tid for å planlegge nordlys tur!

Å oppleve nordlys på sitt beste burde være på toppen av alle nordmenn sine livsmål.

Med riktig forberedelse, kunnskap om de beste stedene å se fenomenet, og noen fototips i bakhånda, er du mer en klar for en uforglemmelig opplevelse.

Norge har ikke bare noe av verdens vakreste natur, men også en av de stiligste og mest fascinerende naturfenomenene som er. Ta nytte av dette å ta en reise til Norden for noen spektakulære syn.

God tur og lykke til med jakten!

Leter du etter mer tur-relatert innhold? Sjekk ut våre andre artikler her.

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ