Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

Helsefordeler med en god gammeldags norsk gåtur

Travels to Norway

Det er mange fantastiske intensiver for oss nordmenn å gå på tur. Norge, med sine imponerende fjorder, fjell, fjærer og skoger, tilbyr på noen av de vakreste turstiene i hele verden.

Men om du ikke bryr deg så mye om utsikten, er det også masse studier som viser til at en god gammeldags gåtur også kommer med en hel rekke helsefordeler.

En tur ut i marka er godt kjent for å styrke både fysisk og mental helse, og gjør underverker for både kropp og sjel. Men vet du akkurat hva, og hvorfor?

I denne artikkelen utforsker vi noen av de beste fordelene med en klassisk, norsk gåtur, og kommer med noen tips på hvordan du kan optimalisere helsefordelene neste gang du går ut på tur.

Male hiker with sons in mountain landscape, Jotunheimen National Park, Lom, Oppland, Norway

Turgåing styrker fysisk helse

Det kommer nok ikke som et sjokk for noen at regelmessing bevegelse av kroppen i frisk luft kommer med noen fysiske helsefordeler, men vet du hvorfor? Her er de fire største grunnene:

1 Hjertet

Regelmessig turgåing, spesielt i Norges landskap som ofte byr på stadige oppoverbakker og klatreturer på fjellet, bidrar til god helse ved å øke hjertefrekvensen. Dette fører til bedre sirkulasjon og reduserer risikoen for hjertesykdommer!

2 Lungene

Frisk og ren norsk luft, spesielt i fjellområder, gjør lungene våre veldig glade. Ren luft, spesielt når du tar flere pustedrag på grunn av all bevegelsen, øker oksygentilførelsen til blodceller i tillegg til å forbedre lungekapasiteten.

3 Muskelstyrke

Gåturer i variert terreng og oppoverbakker, som Norge er godt kjent for, er fantastisk trening av muskler i bein, sete og mage. Skal ikke mange turer opp Stoltzen før den six-packen du alltid ville ha kommer!

4 Benmasse

Turgåing er en vektbærende aktivitet, spesielt om du har en sekk med termos og kvikklunch i. Dette hjelper med å redusere risiko for sykdommer som osteoporose, eller beinbrudd.

Hiker with arms up standing on the top of the mountain

Turgåing styrker mental helse

I tillegg til å redusere fysisk helse, er turgåing faktisk mest kjent for å styrke vår mentale helse. Det er lett for mange nordmenn å komme i en rutine som innebærer litt for mye tid inne.

Selv om det er kalt og grått ute, vet du at det ikke aldri dårlig vær, bare dårlig… instilling. Så fort du kommer over denne humpen, lover vi at selv regnfulle skyer over deg mens du går på tur er fremdeles bedre for helsa enn å sitte inne forran TVn og klage over hvor fælt norsk vær er.

Stressreduksjon

Det er bevist at en gåtur i frisk luft, uansett hvor du er i verden, er en lett måte å redusere stress på. Kombiner dette med Norges frisk luft of naturlige skjønnhet, vekk fra byens mas og kjas, kommer kortisol (stresshormon) til å gå drastisk nedover etter bare noen minutter ute i marka.

Stimulerer kreativitet

Visste du at flere studier viser til at tid i natur forbedrer kreativ tenkning og problemløsning? Om du har problemer i livet, er en gåtur vekk fra dataskjermen til å tenke på det ofte en god løsning.

Woman sitting on the edge of the cliff, smiling, tourist hiking and exploring mountains in Norway

Bedre humør

I tillegg til stressreduksjon og kreativitet, gjør fysisk aktivitet som turgåing til at du frigjører fler endorfiner, også kjent som kroppens naturlige «lykkepiller». Dette hjelper mot å bekjempe både depresjon og angst, som er lett for oss nordmenn å dette i, spesielt om vinteren.

Du blir rett og slett i bedre humør av å gå på tur.

Turtips for maksimal kaloriforbrenning

Om du skal ut på tur for å komme deg i bedre form, har vi noen tips til de som vil maksimalisere kaloriforbrenning.

Varier tempoet

Intervalltrening er ikke bare for folk som liker å springe. Veksling mellom et raskt og et saktere tempo øker hjertefrekvens og forbrenning.

Tenk på det som en turgåers fartslek. Et par minutter fort, et par minutter sakte, et par minutter super-fort, og så kanskje en liten pause. Gjør det på en gøy og avslappet måte og kos deg med det.

Stavgåing

Mange tenker at det er motsatt, men ved å bruke staver engasjerer du overkroppen, som øker kaloriforbrenning med opptil 20%!

Oppoverbakke

Velg fjellturer eller stier med masse variert terreng som går både opp og ned. Det kreves ikke en ekspert til å finne ut at oppover bakke er mer trening, øker hjertefrekvensen og styrker bena mer en flatt terreng.

Fjellturer gir også en flott ut sikt på toppen. Som en belønning.

gåtur

Gjør turen enda bedre med å gå med en venn

Selvom gåturer alene gir alle de samme helsefordelene vi har nevnt så langt, og er noe vi faktisk tar til orde for, som du kan lese om her, er en gåtur med familie og venner en ekstra fordel.

Sosial tilknytning ved å dele naturopplevelser, hjelpe hverandre i utfordrende terreng og gode samtaler er en fantastisk måtte å styrke forhold på.

Om du kan, se om du ikke kan få med deg en venn eller to, og gjør en vanlig gåtur om til et varig minne.

Gåturer gir deg en hel haug av helsefordeler, så kom deg ut!

Som du tydelig kan se så er det mange gode grunner til å ta deg en god gammeldags gåtur. Ikke bare er det en flott måte å komme seg ut for å nyte Norges vakre landskap på, men det er så utrolig mange fine helsefordeler som kommer med på kjøpet.

Gåturer styrker både fysisks og mental helse, og er et godt alternativ for å holde seg aktiv for de som hater trengingsenteret.

Neste gang du føler deg stresset eller trenger en pause fra livets mas og kjas, snør på deg turskoene og kom deg ut. Uansett hvilket vær som er der ute, kan det være akkurat det du trenger.

God tur!

Leter du etter mer tur relatert innhold? Sjekk ut andre relaterte artikler her!

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ