Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

Turtips: Hvordan best pakke tursekken! (2023)

Two elderly hikers with backpacks standing on the valley

Hvordan fungerer vektdistribusjon? Hva er den beste pakkemetoden for turgåing? Hva burde du ha med deg og hva er best levnet hjemme?

En godt pakket tursekk kan gjøre selv tunge turer til noen skikkelig gode opplevelser, for ikke bare påvirker det hvor behagelig det er å gå, men sikkerhet og effektivitet!

I denne artikkelen går vi gjennom noen solide tips for hvordan du kan best pakke sekken i forberedelse av norsk natur.

Hvilke sekk du har har ingenting å si!

The hiker in winter at sunset

Først og fremst må vi snakke vektdistribusjon og pakkemetoder

Det første du må ha god peiling på før du begynner selve pakkingen er vektdistribusjon og pakkemetoder. Du vil alltid ha en så behagelig sekk som mulig, slik at turen ikke blir ødelagt av en overbelastet skulder!

Tungt i midten og nært ryggen

De tyngste gjenstandene, som for eksempel kjøkkenutstyr, mat og ekstra vann bør plasseres midt i sekken, så tett til ryggen som mulig. Dette gjør at tyngdepunktet blir sentrert og gjør balansen mye lettere.

Spesielt fjellturer der du går opp bratte bakker, stier og trapper er det viktig å ikke ha så mye vekt bak at du kan falle over!

Lette ting med rar form går på toppen

Lett men klumpete utstyr som soveposer og klær burde du plassere øverst i sekken. Vi vet at for mange er det irriterende å måtte grave gjennom soveposer og tepper for å komme ned til resten av utstyret, men vi lover at dette er beste strategien for komfort.

Ofte brukte gjenstander øverst eller i ytterlommer

Ting som solkrem, snacks, vann og telefoner burde være lett tilgjengelig — så legg de i lommene på siden.

Prøv å pakk alt så kompakt som mulig

Unngå at utstyr henger løst utenfor sekken. Ikke bare kan dette være plagsomt, men det kan også hekte seg fast i grener og fjellveggen.

tursekk

Hva du rett og slett bare må ha med i sekken

Nå som vi vet hvordan vi pakker sekken, hva burde du faktisk putte oppi?

Som oftest er svaret forskjellig for forskjellige type turer, men her er 5 ting vi tenker det er å lurt å ha med uansett hvor kort eller lang turen er.

#1 Vann

Alltid ha tilstrekkelig med vann. Ha alltid med en ekstra flaske, og vær oppmerksom på vannkilder du tror du kommer til å gå forbi. Fyll opp flaska i elva når det passer!

#2 Ekstra mat

Selv på korte turer, ha litt ekstra energirik mat. Pakk noen energibarer og et par bananer; du vet aldri når det trengs.

#3 Førstehjelpsutstyr

Det er superviktig å alltid ha tilgang til førstehjelpsutstyr, i tilfelle noe skulle skje. Om du ikke liker tanken på å pakke ned et fult sett, ha iallfall med plaster, smertestillende, bandasjer og antiseptisk.

#4 Navigasjon

Vi vet det er 2023 og Google Kart fungerer helt greit på tur, men skulle du miste signal, internet eller strøm, er det viktig å ha en plan B. Kart og kompass veier lite og er enkelt å pakke ned, så vi synts det er smart og alltid ha det tilgjengelig om du drar inn i ny villmark.

#5 Ekstra klær

Værforholdene kan endre seg raskt, så det er szmart å ha et ekstra lag med klær. Selv korte turer kan ha godt av tilgang til noen tørre, rene sokker.

Happy family resting, having snack during hiking together in autumn mountains.

Ting folk ofte pakker som er helt unødvendig

For mye klær

Ja, ekstra klær er viktig, men du trenger ikke tre ekstra gensere. Tenk lagvis og multifunksjonelt, og vær bevisst på hvor langt du planlegger å gå, hva temperaturene er, og hvor mye plass du har.

For mange dingsebumser

Om det ikke har noe praktisk bruk, og det er stor sjanse for at du ikke kommer til å bruke det, bare la det være igjen hjemme. Vi tenker at det smartere å ha med mindre ting og spare vekt enn å ha noe ubrukelig «i tilfelle» det kan være nyttig.

For mye mat

Planlegg måltidene dine nøye og unngå å ta med altfor mye «bare i tilfelle» — spesielt tunge ting som ekstra kaffe og kakao. 1 termos er ofte bra nok!

Woman hiking in high mountains near Haukland Beach in beautiful Lofoten, Nordland, Norway
Hauklandstranda

Nå er du en tursekk pakke-ekspert!

Der har du det! Noen kjappe og lette tips å ha i bakhodet neste gang du pakker sekken for tur.

Det viktigste er at du har alt du trenger for å holde deg trygg på tur, som førstehjelp, mat, vann og kart. Etter det er det bare å optimalisere for god komfort.

Personlig bruker jeg for det meste en relativt liten og lett sekk, pakker ekstra par sokker, en T-skjorte, plaster, snacks og vann.

Hvordan du foretrekker tursekken er til slutt alltid opp til deg.

Om du leter etter mer innhold rundt friluftsliv, sjekk ut våre andre flotte artikler her!

God tur!

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ