Norsk natur har gitt oss utallige vakre steder oss nordmann kan søke tilflukt, glede og en god gammels gåtur til. Derfor er det også utrolig viktig at vi tar så godt vare på det vi har, slik at våre framtidige generasjoner kan ha like mye glede av det!
Med økende globalisering og urbanisering over både Norge og resten av verden, ser vi også en økende mengde med forsøpling i våre elskede natur så det er nå mer viktig enn noensinne at vi tar ansvar for å bidra positivt.
Tenk på det som en svær dugnad.
I denne artikkelen går vi gjennom 6 måter du kan minimalisere ditt fotavtrykk i naturen, slik at den holdes så bærekraftig som mulig i mange, mange år til.
Hvordan minimalisere fotavtrykket ditt i naturen
For at vi skal kunne nyte våre norske naturs skjønnhet må vi ta så godt vare på den som mulig. Her er 6 prinsipp du kan følge for at vi holder norsk natur så vakkert og og rent som mulig:
1. Pakk ut – pakk inn
Det viktigste og letteste prinsippet å ha i bakhodet er å rett og slett ikke forsøple.
Alt du tar med deg ut i naturen, tar du med deg tilbake. Matemballasje, vannflasker, klær og hva-enn ellers kan snike seg ut av tursekken.
2. Etterlat ingen spor
Det burde ikke være et spor av besøket ditt når du er ferdig.
Unngå etterlating av bålrester, nedgraving i jorda, og vær så snill ikke skad planter og trær for å skape ly eller bål.
Om nestemann går på tur der du har vært dagen etterpå, burde de ikke kunne ha noen anelse om at noen andre har allerede vært der!
3. Respekter dyrelivet
Selv om det er masse søte dyr i norsk natur som gjerne vil ha en del av godbitene du tar med deg, er de ikke vant til mennesker.
Unngå å komme for nært og forstyrr dem så lite som mulig. Du vet aldri hva som er bra for dyra, så husk at de ikke trenger maten din.
4. Bruk allerede opptråkkede stier
Norsk natur er godt etablert som et turgåers paradis, som betyr at det allerede er mange vakre opptråkkede stier fra hundrevis av år tilbake.
Hold deg til de.
Når for mange går utenfor stiene fører dette fort til unødig slitasje på naturen og ødelegger leveområder for smådyr.
5. Minimaliser bruk av såper og kjemikalier
Husk at selv om mange produkter hevder å være «biologisk nedbrytbare», kan de likevel ha en negativ effekt på vannkvaliteten i nærliggende bekker, elver og innsjøer.
Dette er ikke det viktigste å tenke på, men godt å ha i bakhodet før du vasker deg selv eller klær i elva.
6. Plukk opp søppel
Når du er på tur og du ser emballasjen til en gammel kvikklunsj: plukk det opp!
Det kan være lett å tenke at å plukke opp en liten søppelbit her og der ikke har en stor effekt, men visste du at om hver eneste turgåer i Norge plukket opp bare to-tre biter søppel på gåturene sine, ville vi kunne eliminere millioner av avfallsbiter hver år?
I tillegg til at du direkte påvirker miljøet på en positiv måte ved å plukke opp søppel, skaper det også en dominoeffekt. Når andre ser deg plukke opp søppel blir de lett inspirert til å gjøre det samme!
Om du vil ta det enda lengre…
Om du har lyst å gå enda lengre for å opprettholde Norges natur, kan du investere i en søppelklype. Det finnes også mange smågrupper og organisasjoner som jevnlig holder dugnader for søppelplukking ute i naturen. Dette er en kjempefin måte å møte likesinnede i tillegg til å bidra til et større fellesskap.
Og du får ta vare på naturen vår såklart.
Norsk Natur: en gave verdt å ta vare på
Norsk natur er en gave som vi alle bør sette pris og ta vare på. Det er en grunn til at folk fra hele verden reiser utallige mil og betaler høye priser for å kunne oppleve den!
Med disse små, bevisste handlingene kan du hjelpe til med å ta vare på det vi har, ikke bare for oss selv, men også for resten av verden og kommende generasjoner.
Om alle gjør sin del i tillegg til å bidra bittelitt ekstra, kommer vi til å kunne være en inspirasjon for resten av verden i bærekraftig turgåing.
Så neste gang du er ute og vandrer, prøv å etterlat naturen litt renere enn du fant den.
God tur!
Om du leter etter mer frilufts relatert innhold, sjekk ut resten av artiklene våre her!