Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

8 Gode tips for barn på tur: Slik gjør du det gøy for de minste

Høres ordene «er vi ferdig snart», «jeg er lei», «jeg er sliten», «kan vi dra hjem nå?», «jeg kjeder meg» litt for kjent ut?

Vi har alle hørt det, og det kan ofte være både frustrerende og irriterende. Heldigvis er det lett å ordne med litt planlegging og kreativitet!

Som nordmenn har vi en viktig jobb i å passe på at barna våre setter pris på vår vakre natur, og at de holder seg aktiv ikke bare nå, men når de blir stor også!

I denne artikkelen gir vi deg 6 gode tips som kan gjøre turen i skog, mark og fjell en spennende oppdagelsesferd for de minste.

A family with two children is walking in the winter forest. Hiking in the snow through the forest.

Lek og læring på tur

Ideen med å underholde barna på tur, er å virkelig engasjere dem ved å kombinere lek, læring og oppmerksomhet. Det er heldigvis utallige måter å gjøre dette på!

Det kan ofte være utfordrende å holde motivasjonen for barn (… og av og til voksne) på tur, så her er våre tips for hvordan du kan hjelpe til med tur engasjementet:

#1 Skattejakt: Norsk Natur Edition

Lag ett skattejakt-spill der barna måte lete etter visse planter, dyr, eller landemerker. Litt som «I Spy»!

Før dere går ut, lag et mål for turen: «Vi må finne tre forskjellige fugler, tre forskjellige blomster, og finne det største treet i skogen»

#2 Hold samtalen gående

Under turen er det viktig å hele tiden opprettholde en samtale med barna om naturen rundt dem. Vis dem hvordan man kan kjenne igjen ulike dyrespor, lær dem om forskjellige tresorter og blomster, hva et kompass er osv.

Barn elsker å lære nye ting, spesielt når det involverer aktiv deltagelse sammen med foreldre.

Om du føler at du ikke kan så altfor mye om naturen: null stress! Finn på morsomme historier, og snakk om det du kan (jeg kan garantere deg at du vet mer en 6-åringen).

Gi også masse plass for barna til å snakke om hva-enn de vil. Hva de gjorde i barnehagen, hvem bestevennen er, hva som skjedde i siste episode av Paw Patrol. Jo mer de snakker jo fortere går tiden for dem

#3 Lage en historie rundt turen

Kanskje dere er på en oppdagelsesferd i en ukjent verden! Eller kanskje på et oppdrag for å redde en prinsesse fanget av troll.

Bruk fantasien og gjør turen til en ordentlig eventyrreise.

Dra inspirasjon fra en av de seks tusen Bluey episodene du har måtte sett om og om igjen og kom med kreative ideer rundt alt du ser.

Rollespill er kjempegøy:

Vær en pirat med en aksang, en robot som elsker å gå på tur, en drage som har glemt hvordan å fly, en nisse som ikke klarer å stoppe å prompe — jo mer kreativt og morsomt jo bedre!

barn på tur
Kanskje lillemann er en modig ridder på vei til å redde prinsessa!

#4 Ta med snacks

I god norsk tradisjon er en godbit på toppen av bakken en stor motivasjonsfaktor.

Ta med litt kakao og en kvikklunsj (eller hva-enn favorittsnacksen til barna er) — dette er alltid en stor fryd for de små på tur.

(voksne og)

#5 Husk at det er reisen, ikke destinasjonen, som er viktig

Ta masse pauser, la barna utforske, og nyt hvert øyeblikk. Det er ingen hast i å komme seg til toppen, og for mange barn er det masse nytt å se i både fjell og skog hver gang du går ut.

Om du hele tiden presser om at turen må fortsete kan barna også lett bli stresset og ha en mer negativ oppfatning om gåturen. Dette er ikke en konkurranse!

Mother and her little sons hiking trough forest.

#6 Gjør det sosialt

Gjør turen til en sosial begivenhet ved å invitere venner med barn i samme alder! Om barna har noen å leke med på vei opp virker turen både kortere og morsommere.

Dette gjør turen ofte gøyere for de voksne og!

#7 Stopp ofte for å vise insekt og kule blomster

Om du ser en stor stein i bakken, snu den over og vis barna insektene under. Rull opp ermene og grav i jorda for å finne ormer eller tussetroll.

Norsk natur er full av små og trygge insekt som mange barn synts er kjempespennende!

Family with two children playing in a meadow.

#8 Syng sanger og fortell eventyr!

Av og til trenger barna bare litt underholdning og distraksjoner for å holde dem på føttene. Lær noen sanger sammen dere kan synge, eller fortell en historie!

Lær de alt om norske eventyr ved å fortelle historiene om Askeladden, bukkene bruse, pannekaka eller hva-enn av Asbjørnsen og Moes eventyr du liker/kan best.

Om du trenger å friske opp hukommelsen på eventyrene kan du gå til folkeeventyr.no!

Barn på tur, aldri sur!

Underholdning og involvering av barn i naturen på tur kan være en tøff oppgave i seg selv, men med bittelitt kreativitet og forberedelse kan selv den lengste turen bli en morsom opplevelse full av læring, lek og eventyr!

Ved å legge inn litt innsats i å finne opp noen historier, ta med snacks, og sett pris på reisen over destinasjonen kan neste tur på fjellet bli topp kvalitetstid for familien.

I tillegg til å være en sunn, trygg og aktiv måte å holde barna ute og vekk fra TV’n er turgåing også en viktig del av norsk kultur.

Leiter du etter mer friluftstips, guider og innhold? Sjekk ut noen av våre andre artikler her!

Lykke til, og god tur!

Family of hikers with backpacks climbing mountain against river during trip
DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ