Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

Hva betyr vannsøyle på klær?

Mann med friluftsklær Alt du må vite om vannsøyle når du skal kjøpe friluftsklær som er vanntett

Friluftsklærs evne til å avvise vann og beskytte oss mot fuktighet er essensielt for komfort og glede i alle utendørsaktiviteter. Selv om begrepet vannsøyle kan virke teknisk og forvirrende, er det faktisk en nyttig attributt som kan hjelpe oss med å velge riktige vanntette klær som passer våre behov.

Hva betyr vannsøyle?

Vannsøylen er en måleenhet som indikerer hvor mye vanntrykk et plagg kan motstå før det begynner å lekke gjennom stoffet. En høyere vannsøyle betyr at plagget er bedre i stand til å tåle kraftig nedbør og beskytte oss mot fuktighet. Måleenheten uttrykkes vanligvis i millimeter (mm) og refererer til høyden på en vannsøyle som stoffet kan motstå uten å la vann trenge gjennom.

Hva påvirker vannsøylen?

Det er flere faktorer som påvirker vannsøylen til et plagg og dets evne til å holde oss tørre. Noen av de viktigste faktorene inkluderer:

  1. Materiale og tetthet: Valg av materialer og tettheten av stoffet spiller en vesentlig rolle. Vanntette materialer som Gore-Tex® og lignende membraner er designet for å avvise vann samtidig som de tillater fuktighet å fordampe ut. Jo høyere tetthet materialet har, desto bedre er vanntettbarheten.
  2. Impregnering og membraner: Påføring av vanntette belegg og bruk av membraner forbedrer plaggets evne til å avvise vann. Impregnering kan gradvis svekkes over tid og krever periodisk vedlikehold for å opprettholde vanntettbarheten.
  3. Sømforsegling: Sømmer er potensielle lekkasjepunkter, så sømforsegling er en viktig faktor. Vanntette jakker har vanligvis sømforseglingsteknikker som forhindrer vanninntrengning gjennom sømmene.

Hvordan tolker vi vannsøyleverdier?

For å bedre forstå betydningen av forskjellige vannsøyleverdier, kan vi se på noen vanlige verdier og deres betydning:

  • 0 – 5 000 mm: Plagg med en vannsøyleverdi i dette området er egnet for lette regnbyger og snøfall. De kan gi tilstrekkelig beskyttelse under korte turer eller milde værforhold. Det er viktig å merke seg at de kanskje ikke er egnet for lengre perioder med intens nedbør eller kraftige regnskyll.
  • 5 000 – 10 000 mm: Plagg med en vannsøyleverdi i dette området tilbyr moderat vanntetthet og kan håndtere lett til moderat nedbør. De er passende for ulike utendørsaktiviteter som fotturer, teltturer og lette fjellturer. Imidlertid kan de være mindre egnet for langvarig eksponering under kraftige regnskyll.
  • 10 000 – 15 000 mm: Plagg med en vannsøyleverdi i dette området gir god vanntetthet og kan tåle moderat til kraftig regn. De er velegnet for mer krevende utendørsaktiviteter som fjellturer, skiturer og camping i varierte værforhold. Disse plaggene gir solid beskyttelse mot nedbør og fuktighet.
  • 15 000 – 20 000 mm: Plagg med en vannsøyleverdi i dette området tilbyr utmerket vanntetthet og er egnet for krevende værforhold. De er ideelle for fjellturer i regn, ekspedisjoner og aktiviteter i fuktige og våte omgivelser. Disse plaggene gir høy grad av beskyttelse mot intens nedbør og sikrer at du holder deg tørr og komfortabel.
  • 20 000+ mm: Plagg med en vannsøyleverdi på 20 000 mm eller høyere gir toppkvalitet vanntetthet. De er designet for ekstreme forhold og ekspedisjoner der kraftig regn og ekstremvær er vanlig. Disse plaggene er ideelle for profesjonelle utøvere eller erfarne eventyrere som krever maksimal beskyttelse mot ekstern fuktighet.
DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ