Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

Tyri som opptenningsved

tyri, tyrifliser, tyri som opptenningsved, bål i regnvær

Tyri som opptenningsved er skogens egen fyringsolje. Let opp ei nedfallsfuru (også kalt tyrirot) og spikk noen tyrifliser. Perfekt til bål i regnvær og impregnert material.

Hva er tyri?

Tyrifliser er rett og slett ved med harpiks i fra ei furu, som det er spikket fliser av. Lag slike når du trenger opptenningsved.

Etter hvert som furua vokser og legger på seg i bredden, så dør det tilsvarende mye ved i kjernen. Cellene i denne kjerneveden fylles med harpiks. Når ei furu får en skade i barken, for eksempel i ei nedfallsfuru, så blir den utsatt for sopp og bakterieangrep gjennom denne skaden i barken. Den sender da ut harpiks fra kjernen for å beskytte seg mot dette. Slik ved med harpiks brenner selv om den er våt. Ei tyrirot er bare rota av ei furu med harpiks i. Dette er oppskriften for å tenne et  bål i regnvær

Tyri som opptenningsved - Skogens egen fyringsolje

00:02:36

Start video

På videoen ser vi et eksempel fra toppen av ei større furu. Men den er også tilgjengelig i rotstokken, eller i en såkalt tyrirot. Du kan ikke hogge ned ei svær furu hver gang du vil bruke tyri som opptenningsved.

Lenker

En mer inngående forklaring.

Vil du lære mer om malmfuru/ malmved som impregnert material, og alt annet om denne fantastiske tresorten? Da bør du se på de to svenske nettsidene nedenfor.

Det finnes en svensk forening for dem som er interessert i bruken av harpiksholdig furu. Et flott tiltak!

Hvor finner jeg tyri til opptenningsved?

Den finnes egentlig i kjernen på hele treet. Men den er mest tilgjengelig i toppen og rota. Du kan spikke eller hogge deg inn til tyria. Se også etter kvaeutbrudd i toppen eller rotstokken. Du ser den som en rødfarget ved. Spikk noen tyrifliser av dette og du har en suveren opptenningsved.

 

Eksempler på nedfallsfuruer hvor du kan finne slik ved

tyrirot, bål i regnvær
I denne rotstokken kan du finne tyri.

Let etter den rødlige veden i rotstokker som dette.

Bål i regnvær, tyri, tyrirot
Dette er et annet eksempel på en nedfallsfuru som inneholder tyri i rotstokken.

Her kan du også finne denne superveden. Se etter rødlig ved.

tyrirot, tyrifliser, tyri som opptenningsved
Tyriveden brenner nærmest som en parafinlampe.

Tyriveden brenner med en svak dempet flamme. Den er perfekt til et bål som man skal ligge ute ved om natta, da den ikke spretter glør. Bruk denne som opptenningsved og furukvister (har lite tyri) til å vedlikeholde bålet med. En hel tyrirot soter en del.

Dette er det du skal gjøre for å fyre et bål i regnvær.

Forbered tyri som opptenningsved til senere bruk

Lag et «levende depot» med opptenningsved som du kan bruke senere

Hogg vekk barken i et lite område på ei større furu. Dette vil ikke skade treet, men du må ha grunneierens tillatelse.

Furua vil så skyte ut harpiks i dette såret for å beskytte seg mot soppangrep. Neste gang, eller i alle fall neste år, så kan du spikke noen tyrifliser derfra hvis du må fyre et bål i regnvær. Det blir som å ha lager med fyringsolje rundt om i skogen.

Hva er malmved, og hva brukes den til?

Dette er furustokker fra trær som er blitt svært gamle. Harpiksen i kjerneveden har kommet helt gjennom ytterveden (det er det som skjer når vi forbereder  tyri som opptenningsved til senere bruk). Dette er trestammer som er fullstendig impregnert, og kan vare i flere hundre år ubehandlet. De gamle stavkirkene i Norge er bygd i dette materialet.

Man kan også provosere fram slik naturlig impregnering. Ved å barke furua på rot, så vil treet sende harpiksen ut i «såret» som vi har barka fram. Men å få hele stokken impregnert kan ta flere år. Det er mer om dette under lenker ovenfor.

Konklusjon av tyri som opptenningsved

Tyrived er furu med harpiks i. Den oppstår hvis treet får et sår. Da sender det ut harpiks der for å beskytte seg mot soppangrep.

Dette finner du gjerne i toppen eller i rotstokken på nedfallsfuru.

Brenner selv om den er våt, og er kalt for «skogens gull». Let i nedfalne rotstokker, så unngår du å felle ei frisk furu bare for å brenne et bål.

Veden er ofte rødfarget og/eller gul. Da har du funnet det du leter etter. Spikk gjerne noen tyrifliser (også kalt tyrirot) for å ta med videre.

En sikker metode for å tenne bål i regnvær, for dette brenner selv om det er vått. Da kan tyri som opptenningsved redde bålet.

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ