Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.
Hva er miljøvettreglene, Bli miljøvennlig, Lev etter miljøvettreglene, Følg miljøvettreglene

Kanskje tidenes viktigste råd til friluftsfolk. Hva er miljøvettreglene? Hvordan bli mer miljøvennlig? POW Norge og DNT ung har laget syv regler som hjelper deg til å drive et mer sporløst friluftsliv. Den enkleste måten å bli mer miljøvennlig på er: Lev etter miljøvettreglene. Klimaforandringen har ført til voldsomt hyppigere skogbranner, flom, utryddelse av dyrearter og andre naturkatastrofer. Friluftslivet er en av verstingene som bidrar til dette. Det er motstridende, og bare du kan være med på å påvirke produsentene til en mer klimavennlig produksjon. 

Hva er miljøvettreglene?

Miljøvettreglene er syv råd fra Protect Our Winters Norge (POW Norge) og DNT Ung (åpnes i ny fane). De forklarer på en enkel måte hvordan man kan ta bedre vare på miljøet. Hensikten er å opplyse om hvordan man kan gjøre bedre miljøvalg når man er på tur. Dette kan bidra til å ta vare på naturen for fremtidige generasjoner. Miljøvettreglene har bakgrunn i Fjellvettreglene, og ble lansert 4. juni 2016.

Hvordan bli mer miljøvennlig?

Coronakrisen er tragisk. Som vi vet, så er det på gang en nasjonal dugnad mot dette for tiden. Men klimakrisen er enda større – og den er internasjonal! Det er egentlig coronakrisen også, men her får vi snart en vaksine. Klimakrisen har ingen annen vaksine enn at vi må handle alle som en – i en internasjonal dugnad- før klimavaksinen slutter å virke! Lev etter miljøvettreglene, det er det beste du kan bidra med.

Lev etter miljøvettreglene

Dette er og blir en god løsning på et globalt problem. Alle råd som finnes på nettet kan virke forvirrende. Hva er miljøvettreglene? Du får utrolig mange treff når du søker på «miljøvettreglene» eller noe som ligner.

Disse reglene derimot, er lette å forstå og gir en god rettesnor. De er dessuten bra hvis man ikke driver friluftsliv også.

Syv miljøvettregler i en liste

Teksten i listen er en avskrift fra miljøvettreglene DNT. Når du trykker på «les mer», kommer du til en mer fyldig beskrivelse på Protect Our Winters Norge (POW Norge).

1). REIS MINDRE, OPPLEV MER

Jo kortere du reiser, jo mer tid får du til selve turen. Finn ut hvilke turområder du har i nærheten, og benytt deg av dem. Da blir det enklere å planlegge og gjennomføre turer, og tiden du sparer på reisen kan du bruke på å oppleve, nyte og utforske naturen. Og når du først reiser, reis miljøvennlig.

Les mer…

3). Sats på opplevelser, ikke utstyr

Turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytta si. Kjøp brukt, lån av venner, og ta godt vare på det utstyret du har så det holder år etter år. Fyll sportsboden med gode minner, ikke fancy utstyr. La utstyret være et virkemiddel for gode opplevelser, men husk at utsikten ikke blir bedre med årets modell av skalljakka. Kjøper du mindre, og brukt, sparer du både miljøet og lommeboka.

Les mer…

3). FIKS ALT, ALLTID

Gjør gaffateip, ståltråd og lommekniv til fast inventar i tursekken. Det meste kan fikses, og det finnes reservedeler til både utstyr og klær. Ta kontakt med produsenten, så kan det til og med hende de hjelper deg helt gratis. Tar du vare på jakka di lenge nok, er den retro før du vet ordet av det.

Les mer…

4). Spis grønt

Det er viktig å få i seg nok næring på tur. Å spise grønt er bra både for miljøet og helsa. Reduser kjøttinntaket, og bidra til å minske klimagassutslipp, frigjøre jordbruksareal, begrense avskoging og bidra til en mer dyrevennlig kjøttproduksjon. Husk naturens eget spiskammer når du er på tur, få ting er bedre enn sjølfiska fisk på bålet.

Les mer…

5). SAMKJØRING ER BRA KJØRING

Hvis du må reise langt for å komme deg på tur, bruk god tid på planlegging av turen. Finn den mest miljøvennlige reisemetoden, enten det er samkjøring eller kollektivtransport. Hvis du arrangerer en tur, lag en plan for hvordan folk kan reise sammen.

Les mer…

6). VÆR RUSTET MOT UVENTET SØPPEL

Å ha hodet med seg på tur er viktig, også når det kommer til hva du etterlater deg. For eksempel tar det rundt 450 år før en plastflaske som ligger ute brytes ned. Ta med en ekstra pose, eller hold av en lomme i sekken kun til søppel. Ingen liker søppelføre på ski, og et bananskall i sykkelstien kan ødelegge en ellers fin dag. La det eneste du legger igjen være spor i snøen.

7). VIS VEI, VÆR ET KLIMAFORBILDE

Vær en del av klimaløsningen, ikke problemet! Ha respekt for naturen og de mulighetene den gir oss. Gå foran og vis de rundt deg hvor enkelt det er å gjøre hverdagen og turlivet mer miljøvennlig. Da vil også kommende generasjoner ha muligheten til å nyte den samme naturen, enten det er å sette svinger i dyp puddersnø, eller å gå solfylte søndagsturer.

Lenker

Miljøvettreglene på Den Norske Turistforenings hjemmeside.

Miljøvettreglene på protectourwinters.no

Enkel og kort forklaring på Wikipedia.

Den Norska stat saksøkes for brudd på miljøparagrafen § 112  den 4 – 12 november. I dette innlegget kommer du til oppdateringer om saken.

Konsekvensene av klimaforandringen er større enn du tror.

Forklarer hva mikroplast er, hva vi kan gjøre for å unngå det og konsekvenser av slik forurensing.

bli miljøvennlig, bilde av førsøplet elv.
Kan du tenke deg å komme til denne elven når du er på tur? Når man kaster søppel i vannet, så blir det tatt av strømmen og havner lenger nedover som på bildet. Plastavfall blir til mikroplast over lang tid, og ender opp i matkjeden. Dessuten havner mye av søppelet i havet til slutt, som er et enormt globalt problem.

Det er bare du som kan  forhindre mikroplast i matkjeden og plast i havet.

Legg igjen en kommentar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ