Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Veps, mygg, knott – det er «flott»

30 august 2014

Mot insekter

MygglarverNå er det høst og insektene har begynt å trekke seg tilbake. Men i sommer har de vært intense, mer enn det som har vært vanlig de senere årene. Da dette virkelig gikk opp for meg, var på denne turen: ⇒ En varm tur. Siden den gang har det gått slag i slag med plagsomme insekter i alle ender og bauer.

Nå har knotten tatt over. Det merket jeg først på en tur litt senere:
Møkkafiske. Den er mer i mangetall enn den har vært på mange år.

Når jeg ser på de meldinger som er rundt på internett om insektene i år, så støttes min oppfatning av at det er ekstra ille nå. Jeg har ikke lest alle sider, men jeg får et inntrykk av at det mer insekter over alt i år. Pensjonert insektforsker Reidar Mehl sier dette:

«Knotten utvikler seg på fuktige steder. Denne forsommeren har vært tørr og varm, derfor er det mystisk at knotten er så plagsom».

veps

Veps.

Det er mange, mange år siden det har vært så ille – og det virker som at det ikke er bare her. Jamt over – har jeg fått inntrykk av.

På alle turer i sommer, så har jeg også sett flere vepsebol en jeg pleier. Det støtter det jeg hører om at det skal være et vepseår. Saken er den – at det er et insektår i det hele tatt.

På en tur jeg hadde i juli, skulle jeg bøye meg under ei bjerk for å sanke sammen litt myrmose. Jeg skulle bruke den til å oppbevare fisk i over natten. Anorakkhetta var godt tredd ned over hodet, da den er det beste mot myggen når det virkelig gjelder. Da fikk jeg høre vepsen som bombarderte hetta, for det var et svært bol i treet ved siden av. Man kan si – at jeg kom meg der i fra i en fart! Takket være anorakken, så fikk jeg ingen stikk. Men det er ikke fritt for at det har blitt noen i sommer likevel da.

knott

Knott.

Knotten er som sagt her enda, men jeg sitter på hytta nå og planlegger en fisketur i morgen. Da blir det sikkert et nytt innlegg om den her, men jeg får håpe knotten fryser i hjel til da. Jeg får også håpe at det blir noen bra bilder – vel?

Jon Arne Strand

KOMMENTARER