Velg rett skisko og gamasjer

Skisko og gamasjer hører sammen

 

 

 

Velg rett skisko

skisko

Skisko av lær.

Det vanligste problemet med skisko, er at det er lettere å fryse på føttene enn i vanlige sko. Skiskoene bør være av lær. Det inneholder små porer som er fylt med luft. Når du setter dem inn med olje, blir disse porene fylt med olje i stedet. Den leder kulde inn til foten lettere enn det lufta gjør.

Bruk vanlig skokrem til det jevnlige vedlikeholdet, og tørk ikke skiskoene med for sterk varme.

Les Tørking av tursko
Les også Bruk såler i alle sko og støvler
L
es også Stell og impregnering av lærstøvler

Det er et utall forskjellige skisko på markedet. Mange av dem er laget til langrenn, og er sikkert bra til sitt bruk. Noen ligner mer på joggesko enn på skisko, og hvis du drar på fjellet med dem – så har du et problem. Til turbruk bør skoene være stivere i anklene, og fremfor alt bør de være av lær og ikke tekstil.

Skisko bør være større enn sko til fjellvandring om sommeren. Fyll ut med sokker og såler, slik at de ikke glipper i hælen og skaper gnagsår.

 

Hvis du fryser på tærne

Hvis du fryser på beina, så er det på tærne. Det finnes sokker eller overtrekk som du kan ta utenpå skoene, og det hjelper veldig mot kulden. Hvis du ikke har det og det er krise, så kan du oppnå det samme med et par vanlige ullsokker. Du klipper av fremparten på sokkene og drar dem over skotuppen. Da er som regel problemet løst. Tro meg!

De militære overtrekkskoene er suverene. De er vanntette nederst, og laget for å tre utenpå skoene når det er kaldt eller vått. De egner seg fint til en liten skitur i kulda, hvor man skal stoppe for å stå/sitte rolig  i en leir. Eller stå stille av en annen grunn. Når man holder seg varm på beina, så er mesteparten av turen reddet. Disse overtrekkene fås i andre farger enn grønn.

Det er sjeldent at jeg selv opplever slike forhold. Så derfor ligger det enda et par oppklippete ullsokker i sekken…

Slik unngår du kalde føtter så mye som mulig:

 

 • Bruk skisko av lær.
 • Bruk såler i skiskoene.
 • Bruk tykke ullsokker.
 • Sørg for at det er god plass til tærne.
 • Ikke sett skoene inn med olje eller for mye skofett. Da blir de kalde. Bruk vanlig skokrem.
 • I en eventuell pause, så hjelper det også å stå oppå skiene i stedet for direkte på snøen.

 

Og når vi først er inne på det, så er det jo slik at varmen kommer innenfra i kroppen – hvis du ser bort fra et bål da. Ofte nytter det ikke så godt å bare kle på seg noe på føttene. Man må også få varme dit. Det oppnår man med å ta en løpetur eller stampe med føttene i bakken. Dette gjør man til man blir tungpustende, og da går blodet fortere og vil varme opp beina også.

I et slikt krisetilfellet, så er det godt å kunne gjøre opp et bål. Da kan man ta av skoene og varme føttene mot flammen.

Les om bålyring

Les også Bruk turklærne rett – påkledning i praksis

Gjør deg ikke avhengig av elektrisk oppvarming i skoene. Lær deg disse metodene først og fremst. Andre fasiliteter kan komme etterpå. Det kan være godt å kunne dette, når batteriene i skoene går tomme for strøm…

Neglesprett

Dette kan være svært smertefullt. Du kan fryse på føttene (tærne) når du er ute og synes at det kjennes vondt ut. Men den store smerten kommer ikke før du er inne i varmen igjen. Det er det som er neglesprett.

Det som skjer når du kommer inn i varmen, er at føttene varmes opp for raskt. Da klarer ikke blodårene «å henge med» like fort. Det du gjør for å døyve smerten er dette:

 • Gjør klar et stort fat/bøtte med snø.
 • Kle av deg sokkene, og varm opp føttene så sakte som mulig.
 • Når smertene blir for ille, så stapper du føttene ned i snøen, bare en liten stund. Du kan også kjøle dem ned på andre måter.
 • Straks smertene begynner å gi seg, så fortsetter du å varme opp føttene.
 • Når smertene kommer tilbake igjen, så gjør du det hele på nytt.
 • Ikke kjøl ned føttene for mye hver gang. «Lev på smertegrensen», helt til føttene er varme og fri for neglesprett.

 

Blanke skisko er varmere enn andre sko

Det er om vinteren som om sommeren: Det er ikke for å være tåpelig at man har blanke sko. Snø og vann preller lettere av og man holder seg lengre tørr og varm på beina.

Puss skoene blanke før du drar på tur → Bruk av skokrem på lærstøvler

Ellers bør du lese dette: Stell og impregenering av læstøvler

 

Gamasjer

Gamasjer

Gamasjer.

Gamasjer og skisko hører sammen. På alle turer utenfor løypene, er gamasjer nødvendig for ikke å få snø ned i skoene. I uvær på fjellet, er de også nødvendige for å stoppe vinden. Du taper mye varme gjennom anklene.

Du får gamasjer som koster mye eller lite, som alt annet utstyr. Mange typer har en borrelås fremme. slik at du kan ta av og på gamasjen med skoene på. Dette er fordyrende, og etter min mening bortkastet. Det er mer arbeid og styr enn vanlige gamasjer, som du må ta på deg før du tar skoene på.

Jeg har prøvd stort sett alle typer, men har endt opp med den militære typen som den beste. Men så er jeg ikke så opptatt av at jeg er moteriktig på tur heller da…

Det er vanlig med gamasjer med et sånt dill dall-strikk under skoen, og en krok fremme for å feste i skolissen.
Hvis du bruker noen av disse, så pass på å ha med ekstra strikk og en krok også . De ryker nemlig rett som det er.

Les også om gamasjer til sommerbruk

 

 

Her kan du kjøpe skisko, gamasjer og annet skiutstyr

Fra de aller fleste kjente merker:

Eller du kan gå direkte til de viktigste produktene her:

Festevoks og børste

Ski og tilbehør

 

 

 • Miljøinformasjon om skismøring

  Miljøskadene fra flere typer skismøring er større enn mange tror. Noen av dem inneholder fluorstoffer, i likhet med en del impregneringer i for eksempel allværsklær og Gore Tex. Fluorstoffer fra skismøring er funnet igjen i blant annet meitemark, rev, gråtrost, måker og spurvehauk (Miljødirektoratet.no).

  I tillegg er fluorstoffer funnet i blant annet isbjørn, polarmåke, morsmelk og babyer på fødestuene. Greenpeace har samlet prøver over hele jordkloden. Bare se her:

   

   

  Detaljer om fluorstoffenes innvirkning på miljøet finner du på denne lenken:

  Om fluorstoffer, fra miljødirektoratet

    • Unngå skismøring som inneholder fluor eller fluorkarboner (les på boksen). Dette gjelder for eksempel Cera F og VR-seriene fra Swix.
    •  Hele V-serien til Swix er fluorfri.
    •  Tradisjonell voks eller klister, inneholder ingen miljøskadelige stoffer.
    •  Unngå glider, bruk stålsikling. Da unngår man fluoriserende stoffer. Les Stålsikling av ski – dropp glideren
    •  Smørefrie ski er miljøvennlige. Les Smørefrie ski, skifeller og andre typer
    •  Flere av gliderene til Swix basert på hydrokarboner er ok miljømessig.
    •  Legg festesmøring i flere tynne lag. Stryk ut med en kork. Da kladder det mindre og du kan unngå å bruke smøring med fluor.
    • Velger du skismøring med fluor, bør du påføre smøringen utendørs, eller bruke egnet verneutstyr og sørge for skikkelig ventilasjon under arbeidet.
    • Rester av skismøring med fluor skal leveres som spesialavfall. Du finner din nærmeste leveringsstajon her sortere.no .

  Kilde for denne listen: framtiden.no