Velg rett skilengde, skitype og stavlenge

 

 

 

 

Finn rett lengde på skiene

 

Tommelfingerregel for skilengde til voksne

 • Velg ski som er 25 cm. lengre enn din kroppshøyde.

Ta utgangspunkt i dette, og så kjøper du ski som du er komfortabel med rundt denne lengden. Nybegynnere bør velge 5 cm. kortere ski.

Lange og brede ski flyter bedre i løs snø. Men lange ski er vanskeligere å kjøre utfor med. Mye av dette med ski til turgåing er en personlig smaksak.

Tommelfingerregel for skilengde til barn

 • Kroppshøyde under 115 cm: ⇒ Ikke velg ski som er over barnets høyde.
 • Kroppshøyde over 115 cm: ⇒ Ca. 5 cm. høyere enn barnets lengde.

Generelt bør man ikke kjøpe for lange ski til barn. Dette kan bli svært irriterende for de små som skal ha det moro på skitur. På denne måten kan man ødelegge ski og turgleden. Det er bedre med for korte enn for lange ski.

Kilde: Bjørn Dæhlis skitips/startsiden.no, og egen erfaring.

 

Skienes egenskaper

 

Tommelfingerregler for spenn og innsving på skiene:

 • Ski til lengre turer bør ha mer spenn og mindre innsving.
 • Ski til mye utforkjøring bør ha lite spenn og innsving på midten.
 • Mer kroppsvekt = mer spenn i skiene.
 • Rett spenn til turgåing: Ta skiene på deg og stå oppreist på et gulv. Da skal en annen person kunne stikke et papir under skien der foten din er (et ca mål).

 

Til turbruk bør skiene være bredere enn typiske langrennski (turski/fjellski). I løypene er langrennski fine å bruke, men det er også det eneste. Smale ski på tur utenfor løypene kan bli et forferdelig slit, ja nærmest umulig og gå med hvis føret blir litt løst. Langrenn i løyper og skiturer utenfor løypene er to forskjellige ting.

 

Problemet med turski/fjellski i noen oppkjørte løyper, er at de ikke faller ned i sporet. De er for brede. De fleste turløyper er brede nok, men sjekk dette der du bor.

 

Finn rett lengde på skistavene

 

Tommelfingerregler for lengde på skistavene for voksne

 • Velg staver som når opp til skulderhøyde, målt fra trinsen. For lange staver er bedre enn for korte.
 • Ved turgåing utenfor løypene, så forsvinner en del av staven ned i snøen. Man trenger derfor litt lengre staver på tur. Her må du legge på ca. 10 cm. på stavlengden i de vanlige tabellene.

Tommelfingerregler for lengde på skistavene for barn

 • Små barn skal ha litt kortere staver. Ta utgangspunkt i staver opp til armhulen, men ikke høyere.

 

Skistavenes egenskaper

 

Til skigåing utenfor løypene, så kan det lønne seg å bytte til større trinser på skistavene. Trinser som er for små, er elendige å gå i løssnø med.

Skistaver lages hovedsakelig i aluminium og forskjellige komposittmaterialer. Det er skrevet opp og ned om spenn og andre egenskaper, men til turbruk er det om å gjøre at de er så stive og solide som mulig. Det burde holde med skistaver til noen hundrelapper (?). Det er viktig at du setter på ei større trinse, og at stavene er solide og lange nok.

 

Tabellene på nettet er ofte basert ut fra kroppshøyden, så de skulle vel være grei å bruke? Det som forvirrer meg, er at de ulike tabellene kan vise ulike ski og stavlengder. Veldig nøyaktig er det ikke, så til friluftsliv går du bare ut fra de generelle henvisningene ovenfor. Hovedsaken er at du føler deg vel med det utstyret du har.

Hvis du vil gå mer i detalj:
Nedenfor kommer du til en grei tabell for ski og stavlengde. Denne tabellen er også brukt av skiforbundet og er basert på langrenn – klassisk og skøyting Til turgåing velger du tabellen for «Ski klassisk» og «Staver klassisk»:

Tabell for rett ski og stavlengde på gspor.t.no

 

 

Kjøp ski, skistaver og annet skiutstyr

Fra de aller fleste kjente merker:

Eller du kan gå direkte til de viktigste produktene her:

Festevoks og børste

Ski og tilbehør

 

 

 • Miljøinformasjon om skismøring

  Miljøskadene fra flere typer skismøring er større enn mange tror. Noen av dem inneholder fluorstoffer, i likhet med en del impregneringer i for eksempel allværsklær og Gore Tex. Fluorstoffer fra skismøring er funnet igjen i blant annet meitemark, rev, gråtrost, måker og spurvehauk (Miljødirektoratet.no).

  I tillegg er fluorstoffer funnet i blant annet isbjørn, polarmåke, morsmelk og babyer på fødestuene. Greenpeace har samlet prøver over hele jordkloden. Bare se her:

   

   

  Detaljer om fluorstoffenes innvirkning på miljøet finner du på denne lenken:

  Om fluorstoffer, fra miljødirektoratet

    • Unngå skismøring som inneholder fluor eller fluorkarboner (les på boksen). Dette gjelder for eksempel Cera F og VR-seriene fra Swix.
    •  Hele V-serien til Swix er fluorfri.
    •  Tradisjonell voks eller klister, inneholder ingen miljøskadelige stoffer.
    •  Unngå glider, bruk stålsikling. Da unngår man fluoriserende stoffer. Les Stålsikling av ski – dropp glideren
    •  Smørefrie ski er miljøvennlige. Les Smørefrie ski, skifeller og andre typer
    •  Flere av gliderene til Swix basert på hydrokarboner er ok miljømessig.
    •  Legg festesmøring i flere tynne lag. Stryk ut med en kork. Da kladder det mindre og du kan unngå å bruke smøring med fluor.
    • Velger du skismøring med fluor, bør du påføre smøringen utendørs, eller bruke egnet verneutstyr og sørge for skikkelig ventilasjon under arbeidet.
    • Rester av skismøring med fluor skal leveres som spesialavfall. Du finner din nærmeste leveringsstajon her sortere.no .

  Kilde for denne listen: framtiden.no