Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Vannhullet fryser på hytta

19 april 2015

Nei – dette er ikke fra en kirkegård. Det er vannpumpa på hytta.

vannpumpa-over-snoen

Her er det ca. 2 meter snø.

 

Ved ei «villmarkshytte», er det gjerne en bekk eller ei vannkilde. Om vinteren må man – ved noen hytter – grave seg ned gjennom snøen og hugge hull i isen for å hente vann (puh).

Isolering

Det er noen tiltak som kan gjøres for at man kan hente vann enkelt, uansett temperatur og snødybde. Bildet viser ei manuell vannpumpe som står rett over brønnen, som ligger 2 meter under snøen. Pumpa er solid festet til en 2″×4″ planke, som er kjørt ned i marka like inntil brønnen. Så går det en 19 mm. slange fra pumpa, gjennom lokket og ned i vannet. Selve brønnen består av en plastdunk uten bunn som står oppå en vannkilde. Det er fiberduk rundt, med ca 20 cm. grus utenpå der igjen.

Oppå marka rundt denne dunken er det lagt styrofoam plater så tett som mulig. Det er ikke mindre enn 15 cm. isolering fra disse platene noe sted rundt brønnen. Det er viktig at platene legges uten sprekker og åpninger. Stativet som pumpa står på, er støttet opp med påler på alle kanter.

Isolering av brønnen.

Isolering av brønnen.

 

Snøen isolerer også en hel del. Hvis den legger seg tidlig om høsten, så er det slett ikke sikkert dette er nødvendig. Men med snøen i tillegg, så er det ikke snakk om at dette fryser til is.

  • Selve bønnen er i dette tilfellet laget av en plastdunk (90 l.) over en vannkilde. Fiberduk og grus utenpå.
  • Luftrommet mellom vannspeilet og lokket på brønnen, varmes opp av  jordvarmen.
  • Det må derfor være minst mulig luftrom, slik at det blir lite å varme opp om vinteren.
  • Alt dette isoleres. Hvis brønnen er rund, så skjæres det runde hull i styrofoam plater som tres på. I dette tilfellet gikk det 5 høyder – to plater i en høyde (med en utskjært halvmåne i hver = en sirkel).
  • 19. mm. slange fra vannet og opp til pumpa som sitter i en høyde som kommer over snøen om vinteren. Hull til slangen bores i brønnlokket og isolasjonsplatene.

Med dette opplegget kan man hente vann om vinteren. Man er ikke avhengig av et batteri – slike pumper som man kan koble til sigarettenneren i en snøscooter. Men dette systemet kan også brukes til en elektrisk pumpe for scooter.

Flott når man kommer til hytta etter en lang skitur.

Neste års forbedringer

Når det er kaldrere enn minus 5, så får man ikke opp vann, for da fryser pumpa. Men det er selve pumpa som fryser – ikke brønnen eller vannet. Dette kan man se, når sola har strålt en del på pumpa og tint den opp. Da kommer vannet.

Derfor vil jeg lage en hurtig-kobling mellom pumpa og slangen. Da kan jeg ta den inn i hytta når jeg drar hjem igjen. Når jeg kommer tilbake, er det bare å fyre i ovnen og vente til pumpa er tint (20 min?). Da kan jeg ta pumpa med meg til brønnen – koble den til slangen, og hente vann. Det er da viktig å ta pumpa med seg inn igjen etterpå. Om våren kan den stå ute hele tiden.

Dessuten vil jeg lage et slags tårn med en stige opp, slik at jeg kan nå pumpa komfortabelt når det ikke er snø.

Jeg er sikker på at dette virker uansett temperatur. Til neste vinter får vi se.

Jon Arne.

KOMMENTARER