Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 91 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Valp og voksen hund

5 april 2015

Påskeferien på hytta har gått med til å sørge for at den lille lundehund-valpen og den voksne tispa jeg har fra før, gikk best mulig overens.

Voksen-og-valp-under-snoen

Hva er under snøen?

Egentlig var jeg ikke bekymret i det hele tatt. Naturen har ordnet språket/ signalene mellom hunder for lenge siden. Men det kan være vanskelig for enkelte av oss å skjønne det. For å ikke gripe inn mellom hundene på galt tidspunkt, eller gjøre noe som de ikke skjønner noe av, så er det en forutsetning at man forstår dette språket.

Den voksne tispa jeg har er en smule brå og brautete, så det gikk med en del tid  til en «mykere overgang», slik at valpen ikke ble skremt. Den er jo bare 8 uker og fremdeles avhengig av mora – egentlig. Det man gjør når man får en så ung valp, er å overta moras rolle. Hunden bør være 12 uker før man henter den, men det vanlige er 8 uker. Dette er alt for tidlig, så man må gå forsiktig fram de første ukene.

For å unngå problemer med hunden i voksen alder, som kan føre til konflikter med naboer, langvarig terapi, avliving eller omplassering, så må du som ny hundeeier setter deg inn i hundens språk. For å få en god hund, så må du være en god hund selv.

Jeg anbefaler at du leser bøkene til Turid Rugaas som driver Hagan Hundeskole.
x


x

Så – over til den «store og den lille hunden». Vår nye unge valp er et varmekjært lite vesen. På bildet nedenfor minner den aller mest om ei katte, der den har funnet plassen under ovnen på hytta. Under naturlige forhold, så har denne valpen villet ligge inntil mora når det har vært kaldt.

valpen-koser-seg-under-ovnen

Valpene liker varme.

Vi har vært på et skirenn i påsken hvor vi har hatt valpen med. Det er bra med mange positive opplevelser med mange folk, men en slik rase i en slik alder, vil skjelve som et aspelauv når det er kaldt. Det er viktig med god innpakning når denne «babyen» tar seg en blund.

Kallvassrennet-valpen-bæres i sovn

Valpen er med på skirenn.

Total underkastelse. Dette er kanskje noe av det viktigste en hund må kunne. Det gjør at de unngår konflikter og at alle finner sin rang i flokken. Når den kommer inn i en famile, så ser den nemlig på den som en flokk. Det er da viktig at man skjønner de signaler den sender ut, slik at de blir forstått av de andre flokkmedlemmene.

hunder-lever-i-en-verden-av-lukt

Full underkastelse.

Her har valpen funnet ut at den store hunden ikke kommer under ovnen. Den bruker derfor denne plassen som et tilfluktssted, hvor den føler seg trygg og kan tøye grensene til den store en del. Kall det gjerne en plass hvor den kan erte de som er større enn seg.

valpen-gjemmer-seg-under-ovnen

Gjemmeplass under ovnen.

Buret kan også være en trygg plass hvor de store og sterke ikke kommer til.

hundeburet-er-ogso-en-trygg-plass

Hundeburet er også en trygg plass.

Hunder lever i en verden av lukt. Gjennom nesen, kan de finne ut mye om hverandre. Det er viktig at hunder får lukte på hverandre bak.

lukten-bestemmer-mye-for-en-hund

Lukten bestemmer mye.

Til slutt vil de finne sin rang – som de innfinner seg med uansett hvor høyt eller lavt de er. De små vil til og med vise trygghet sammen med andre hunder ved å ta seg en blund.

valpen-viser-trygghet

Valpen viser trygghet

Endelig fred og total harmoni. Når valpen får adgang til gamlemors soveplass, så kan man gå ut i fra at det går seg til. Disse to blir nok gode turkamerater.

total-harmoni-mellom-valp-og-voksen-hund

Total harmoni.

Jon Arne.

 

KOMMENTARER