Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Ut på glattisen? Undersøk om den er sikker først

21 november 2016

Det er ikke hvert år at isen blir like sterk. Ikke la den lure deg til å trå gjennom den.

Det er flere typer is, som dannes ut i fra hvilket vær det er om høsten. Det kan bli stålis, sørpeis eller nålis- eller en blanding av alle disse typene.

 

islagt-vann. Foto

Islagt vann.

Du kan lese mer detaljert om dette i et innlegg som kommer nå på onsdag. Da går jeg mer grundig til verks og forklarer det du trenger å vite for å ferdes trygt på isen.

Les også En felle for turgåere: BLINDHOLKE

Enkelte steder i landet er det sikker is allerede. Andre steder har ikke vannene frosset til enda. Temperatur og nedbør avgjør i stor grad om isen blir sikker eller ikke.

Vi har alle hørt om ulykker på vannene om vinteren. Folk har
gått gjennom isen, og dette kan ha hatt varierende- og noen ganger tragiske utfall.

Når vannet fryser til om høsten, så kan det være svært vakkert å se på. Men bli ikke fristet til å gå ut på isen før du vet om den er sikker.

Legg merke til vær og nedbør dette året, og skill mellom stålis og annen is. Stålis er den sterkeste, og den er gjennomskinnelig, den har mørk farge og lite luftbobler og hvite partier i seg. Vær mer forsiktig med is som har lyse farger. Mer om dette på onsdag.

Les også: Naturtegn – finn retningen

Det er isleggingen på høsten eller tidlig om vinteren det er snakk om her. Det kan variere fra år til år om den blir sikker tidlig eller seint.

Den andre usikre tiden er på våren.  Da smelter den igjen og brytes opp. Noen områder på isen kan bli mer usikker enn andre. Disse usikre områdene er det som regel flere av på våren enn om høsten. Les mer om dette på onsdag.

I elver er det spesielt. Hvis det blir varmt vær og mye regn i en lengre periode , så kommer isløsningen fort (gjelder også på stillestående vann). Da kommer alle isflakene seilende med vannstrømmen samtidig. Dette kan være litt av et skue og er et av naturens vakre hendelser. Ved enkelte elver kan man da få følelsen av å være ved Yukons bredder i Alaska.

Bare for moro skyld, så legger jeg ved en videosnutt av isløsningen i Ranelva i Nordland for et par år siden. Bare vær glad for at du ikke var i en båt på denne elva akkurat da:

 

 

Kjøp ispigger»

Dette er ispigger med håndtak. Du bruker dem til å hugge i isen for å dra deg opp med. De henger i ei snor rundt halsen og de har også ei fløyte som du kan tilkalle folk med.

Kjøp redningsline»

Hvis du går gjennom isen, kan folk kaste denne lina mot deg for å dra deg opp. Den er tung og derfor lett å kaste.

Annet redningsutstyr»

Her finner du flere typer kasteliner/redningsliner, ispigger ol.

Les også Lær deg isen å kjenne – sikkerhet på isen

 

Jon Arne.

 


På outnorth finner du mer sikkerhetsutstyr.

 

 

 

KOMMENTARER