Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

turforalle

19 juli 2014

Her er det ikke akkurat store bølger. Perfekt vær, perfekt fiskebett, perfekt lengde å gå. Med andre ord; Perfekt!

speilbilde-fjell-vann-20140717_222444

Fjellet speiler seg i vannet.

Hvis ikke dette var en tur for alle, så vet ikke jeg. Vi skulle til et stort vann langt inn på fjellet med mega stor ørret. Vi endte med å slå leir etter litt over en times gange ved et vann jeg tror ble skapt i paradis.

Det er litt over en times gange til stedet. Perfekt som lekeplass for barna, og jeg vet det er mange plasser i dette landet som har slike kvaliteter.

Når vi kom dit, så hadde vi egentlig mange timer fremfor oss med gåing. Selvfølgelig hadde det vært greit å komme til «storfiskvannet», men utbyttet i form av glede var større ved at vi slo leir nettopp der. Fisken bet hele tiden – og den turmaten som vi hadde med ble ikke brukt – vi spiste fisk i stedet. Turen var dømt til å bli vellykket – fordi: Det er turen som var målet.

arfinn-fyrer-baal-med-gammel-bjorknever-20140717_222231

Fyring med gammel bjørkenever.

 

Når man kommer til en leirplass eller et populært fiskevann hvor det har vært mye folk før, så er det ofte spor av at stedet har vært brukt. Tenk på dette når du forlater plassen. Hvis alle skulle for eks. lage en ny bålplass hver gang på samme plass, så ble det fort mange etter hvert. Bruk de gamle – og ikke kast ting i bålet som ikke brenner. Dette blir liggende til de neste som kommer. Ikke hogg ferske trær i nærheten.

 

bruk-gamle-baalplasser-20140718_132538

Bruk bålplassene som finnes fra før.

Bålplasser ligger ofte på de beste plassene, med en fin teltplass like ved. Suverent!

Bålfyring

 

hunden-slapper-av-paa-tur-IMG_3657

Sørg for at hunden får slappe av.

Bildet ovenfor viser hunden som avlaster sekken min utrolig mye, så takk til den!

Hunden

Det var mye mygg på turen. Varmen har vært intens i det siste, så mygglarvene har hatt gode forhold. Hunden kan bli svært plaget av dette insektet. Det er først og femst nord i landet at dette kan bli ille.

 

hunden-er-utsatt-for-mygg-paa-tur-20140717_211400

Hunden plages av mygg.

Her ser vi at den har krøllet seg sammen for å beskytte seg mot stikkene. Denne hunden har en forholdsvis god pels som mygga ikke kryper så godt gjennom, men det er likevel viktig at hunden blir vant til mygga, slik at den lærer seg å forholde seg til den på tur. Man må ikke overlate den til seg selv når man blir opptatt av å fiske eller noe, men sørge for at den slipper å bli plaget.

Det går fint å smøre den inn med myggstift, eller helst spørre veterinæren om myggmidler til hund. Hvis det er en hund med tynn pels, så er et telt med myggnett løsningen.

Les Insektmidler for hund

 

god-fiskefangst-IMG_3651

Det ble en god fiskefangst i dag.

Man glemmer fort myggplagen når fisken er i bettet. Disse fiskene er noe slikt som mellom 300 og 400 gram. Helt ideell for å steke, men ypperlig til koking også. Når det er slik intens varme som nå, så er ørreten sprek som bare det.

Mange ganger tror man at det er en større fisk på kroken enn det egentlig er. Når den er i bettet slik som her, så er det ikke mulig for en unge å bli lei av å sitte der å fiske.


Men – til slutt er det dette fiskingen dreier seg om. Jeg foretrekker å koke fisken. Da slipper jeg å drasse rundt med ei stekepanne og masse annet styr. Dessuten smaker det suverent også.

Kokt ørret med karve og salt.

Kokt ørret med karve og salt.

Husk at fisk ikke skal koke, bare trekke. Man koker opp vannet først med saltmengde etter smak. Som en tommelfingerregel kan man ha 2 spiseskjeer salt pr. liter vann (koking av fisk krever mye salt). Etter oppkok har man fiskestykkene i og lar den trekke i … kanskje i 15 minutter. Fisken er ferdig når den slipper benet lett, men ikke kok for mye.

Hvis man har 3 spiseskjeer (minst) med karve i vannet, så blir det etter min smak mye bedre. Vannet som man koker fisken i kan da drikkes ved siden av. I Rana kalles dette «fesksø». Ummm…

 

Jon Arne 

 

KOMMENTARER