Oppbevaring av fisk på tur

Hvordan gjøre fisken holdbar?

 

fiskeskjelett

 

 

 

Hurtig gjennomgang


 

Det grunnleggende viktigste

På denne siden er det beskrevet flere måter å oppbevare fisken på. Men det er noen viktige poeng som er grunnleggende for alle metoder.

 1. Fjern innvoller og blodrand så snart som mulig.
  Les:  Avliving og sløying av fisk/  Sløying
 2. Oppbevar fisken så kaldt som mulig. Finn skygge når du kan.
 3. Hold fisken unna direkte sollys.
 4. Ikke pakk fisken inn i plast. Oppbevar den så luftig som mulig.
 5. Ved å strø litt salt på fisken, så vil den vare enda lengre i tillegg til de andre metodene.
 6. Hold fluene unna fisken. ↓

 

Hold fluene unna fisken

Dette er noe du må passe på hele turen. Fluene legger eggene sine i fisken og de blir til mark svært fort.

Les mer om å  holde fluene unna fisken

 

Oppbevaring av fisk i myrmose/ torvmose

Dette er en av de bedre metodene. Myrmose finnes på de fleste myrene i Norge. Strø på salt, legg myrmose i buken og legg den under og over fisken på et skyggefullt sted.

Les mer om  oppbevaring av fisk i myrmose

 

Kjøleskap av mose

Bygg en rund mur av stor stein. Fisken legges i midten med mose rundt på alle kanter. Legg stein på toppen mot dyr og fugler.

Les mer om  kjøleskap av mose

 

Oppbevaring av fisk i snø

Dette er kanskje en av de beste metodene for å få fisken holdbar over lengre tid. I høyfjellet er det ofte snøfonner om sommeren. Grav et hull i snøen og legg fisken nedi med masse snø over. Merk stedet med en pinne, ikke med en stein.

Les mer om  oppbevaring av fisk i snø

 

Oppbevaring av fisk i myr

Grav et ca 40 sm. dypt hull i myra. Strø salt på fisken og ha gress eller mose i buken. Den legges ned i hullet med mose på alle kanter. Grav over det hele med myr, men husk at det skal være lufttett.

Les mer om  oppbevaring av fisk i myr

 

Salting av fisk på tur

Salt utsetter råtningen betraktelig. Det kan strøs i buken og utenpå fisken i tillegg til en av de andre metodene. Sterk salting vil gjøre at fisken holder seg lengre, men da må den vannes ut før tilberedning.

Les mer om  salting av fisk på tur

 

Tørkehinne på fisken

Fisken henges i sol og vind en stund, og vil da raskt få en tørr hinne på utsiden. Dette har fluene problemer med å stikke seg gjennom for å legge eggene sine.

Les mer om  tørkehinne på fisken

 

Fisk i ryggsekken

Legg fisken i en plastpose for å hindre at saften renner ned i sekken, og legg den øverst. Men husk at du må ikke lukke posen, men ha den åpen slik at det kommer luft til. Du kan gjerne ha litt myrmose i posen sammen med fisken.

Les mer om  fisk i ryggsekken

 

Fisken er løs i kjøttet – er den råtten?

Etter en tid etter at fisken er død, så vil den slippe benene, altså at de lett løsner fra kjøttet. Dette gjør ingen verdens ting og er ikke noe tegn på at kjøttet er dårlig. Spesielt fisk som har vært død i et garn en stund, fordi den råtner fortere i vann.

Les mer om  Løs i kjøttet – er fisken råtten?

Les også  Behandling av fisken når du kommer hjem
Les også  Test deg selv med noen spørsmål

 

Grundig gjennomgang

 

 

 

Det grunnleggende viktigste

 

 

Nedenfor er det beskrevet flere måter å oppbevare fisken på. Men det som gjør fisken mer holdbar i tillegg til den metoden man benytter, er dette:

 1. Hold fisken så kald som mulig. Finn skygge når du kan.
 2. Hold fisken unna direkte sollys.
 3. Ikke pakk fisken inn i plast. Hold den så luftig som mulig.
 4. Ved å strø litt salt på fisken, så vil den vare enda lengre i tillegg til de andre metodene.
 5. Hold fluene unna fisken. ↓

 

Hold fluene unna fisken

 

 

Dette er regel nr. 1.

De legger eggene sine i fisken bare mens du snur ryggen til. Eggene er ikke farlige å spise (nesten mikroskopisk), men det blir mark av dem hvis de får være i fred en stund, og de utvikler seg utrolig fort. Du kan bruke viltposer eller fluenett hvis fisken skal være ute. På tur kan du jo også prøve å lage en Tørkehinne på fisken.

 

Oppbevaring av fisk i myrmose/torvmose

 

 

Med en gang fisken dør, så starter forråtnelsesprosessen. Det er bakterier som står for denne forråtningen. Myrmose inneholder enzymer som sørger for at disse bakteriene blir mindre effektive. Fisken råtner fortere hvis det er varmt, og mosen isolerer også litt mot varmen.

Det enkleste er å pakke den inn i rikelig med myrmose, på et kaldt og skyggefullt sted. Myrmose er brukt til oppbevaring av kjøtt og fisk helt tilbake i vikingtiden – etter hva vi kjenner til.

Det finnes 200 arter i verden av myrmose – og ca. 50 av dem vokser i Norge. De har en bevarende virkning på kjøtt og fisk. De fleste myrene i Norge har mosetyper som det kan oppbevares fisk i.

Langvokst myrmose.

Langvokst myrmose.

Den lange typen mose er best, da det ikke følger med så mye myrjord når man plukker den.

Kortvokst myrmose

Kortvokst myrmose

Når man bruker den kortvokste vil det gjerne følge med litt jord. Dette gjør ingen ting og er ikke noe å bry seg om.

 

Start med å sløye og vaske fisken

Vasking av fisk

Vask fisken først.

Fjern blodranden som sitter langs ryggsøylen. Det kan være vanskelig å få bort alt helt bakerst, men fjern så mye du kan.

Les: Avliving og sløying av fisk/ Sløying

Legg mose nederst.

Legg mose nederst.

Etter å ha strødd litt salt og hatt litt myrmose i buken, Så legger du fisken på ei seng av myrmose. Dette bør gjøres på en skyggefull plass. Mosen gir også en god beskyttelse mot den varme sola. Dekk deretter til med mose over hele fisken og på sidene.

stein oppå myrmose

Stein holder dyr og fugler unna.

Hvis du legger stor stein rundt mosen med fisken i, så får den en god beskyttelse mot dyr og fugler. Pass på å ikke klemme fisken for hardt.

Etter to døgn i myrmose.

Etter to døgn i myrmose.

Og slik ser ørreten ut når den er kommet på skjærfjøla etter to døgn i myrmose. Den kan nå vaskes godt før den tilberedes. Litt løsere i kjøttet, men ikke så mye som med andre metoder. Hvis man fisker med garn og den blir stående død i garnet noen ekstra timer, så er den adskillig løsere i kjøttet enn denne. Hovedårsaken til dette er at den råtner fortere i vann.

 

Fisken i eksempelet ovenfor slipper ikke beinene en gang. Det har vært mellom + 5 og + 10 grader ute og litt fuktig når den har ligget i mosen. Det er en fin temperatur for oppbevaring av fisk. Det har nok vært kaldere inne i mosen der den har ligget også.

Mosens bevarende egenskaper skjer ved den direkte kontakten mellom den og fisken. Hvis man pakker den inn, vil innpakningen bryte denne kontakten og reaksjonen som bevarer – og den vil ikke virke fullt så effektivt. Det beste er en god kontakt mellom myrmosen og fisken.

Les  Myrmose/ torvmose, naturens våtserviett

 

Kjøleskap av mose

 

 

Man bygger opp en rund mur av stein. Inni legger man myrmose med fisken i midten. Jo tykkere moselaget er, jo bedre beskytter det mot varmen. Det blir mer effektivt hvis «kjøleskapet» plasseres i skyggen. Husk å legge stein på toppen mot dyr og fugler.

Her vil man nok få en effekt av både lav temperatur og myrmosens bevarende egenskaper som beskrevet ovenfor i  Oppbevaring av fisk i myrmose/ torvmose.

 

Oppbevaring av fisk i snø

 

 

snøfonn til oppbevaring av fisk

I denne snøen varer fisken lenge.

Om sommeren kan det være snøfonner som ligger igjen i høyfjellet. Disse er fine å oppbevare fisken i.

nedgravd fisk i snø

Dekk over fisken med snø.

Grav et hull i snøen og legg fisken ned i den. Grav dypt, slik at den ikke kommer opp i sola neste dag av snøsmeltingen.

Det kan gjerne legges en haug med snø over, slik at det er noe å smelte på. Husk å merke stedet med en pinne, slik at du finner fisken igjen. Ikke bruk en stein, da det smelter ekstra fort rundt denne.


 

Oppbevaring av fisk i myr

 

 

Myrhull for å grave ned fisken i.

Myrhull for å legge fisken i – i mose eller gress.

 

Dette er også en gammel metode. Man graver et hull, kanskje 40 cm. ned i myra. Deretter legger man fisken på ei seng av mose (eller gress) slik som vist under Oppbevaring av fisk i myrmose. Det legges gress eller myrmose i buken og deretter gress eller mose over. Det hele dekkes til med myr slik at det blir lufttett.

Husk å få det så tett at fluene ikke kommer til, ellers legger de egg i fisken og den er full av mark i løpet av kort tid.

Hvis det brukes myrmose, så vil man få en dobbeltvirkning også her.

Jeg har hatt fisk i myra hele 9 dager på denne måten. Det var ikke antydning til forråtnelse etter så lang tid, men fisken fikk en kraftig myrsmak. Noen pakker den inn med dobbel plast først slik at myrvannet ikke siver inn, eller legger fisken i ei tett bøtte.

Jeg har ikke selv prøvd dette. Men jeg er helt sikker på at en vanntett plastboks eller bøtte vil gjøre susen. Jeg vil gjøre forsøk med dette ut over sommeren. Det kommer deretter et innlegg om dette.

 

Salting av fisk på tur

 

 

Kan brukes som tillegg til alle metoder for oppbevaring av fisk. Salt burde være et fast innhold i sekken på alle fisketurer.

Ved alle metodene for oppbevaring, så varer fisken lengre om man strør litt salt i buken først. Ved sterkere salting vil den vare enda lengre, men da må den vannes ut før tilberedning.

 

Tørkehinne på fisken

 

 

Med dette mener jeg ikke tørking av fisk slik de fleste kjenner det. Men en rask tørking i sol og vind, slik at fisken bare får ei hinne utvendig som fluene ikke klare å stikke gjennom for å legge eggene i.

Det kan være en fordel å salte den litt først – også her. Hvis man deretter henger den opp i sola, helst med litt vind, så vil det fort komme en beskyttende tørr hinne utenpå. Mens man gjør dette, må man passe fisken godt slik at ikke fluen kommer til. Under transport, kan man legge fisken under ryggsekklokket på litt avispapir eller tørr myrmose.

 

Fisk i ryggsekken

 

 

fisk-i-ryggsekken

I ryggsekken har du fisken i plast. Ikke lukk posen

 

Ikke lukk plastposen. Ha gjerne på litt myrmose.

Prøv å skjerme den fra sola så godt som mulig. Ha den i en plastpose slik at ikke innholdet i sekken blir tilgriset – men ikke lukk posen igjen! Ha den øverst i sekken eller under ryggsekklokket når du går. Hvis du gidder å bære litt myrmose, så legg den sammen med fisken i posen.

 

Fisken er løs i kjøttet – er den råtten?

 

 

bildet kommer snart

Fisken slipper beinene

Fisken blir svært fort løs i kjøttet. Beinene kan løsne litt her og der. Dette har ingen betydning, og det er noe man må regne med etter kanskje bare noen timer.

Den er ikke råtten eller farlig å spise straks kjøttet slipper fra beinene. Det er lukta du skal avgjøre dette ut i fra. Hvis fisken er råtten, så kan jeg love deg at du merker det.

Husk å holde fluene borte og oppbevar fisken kaldt!

 

 

Behandling av fisken når du kommer hjem

 

 

Vi har nå sett på hvordan du best kan ta vare på fisken når du er på tur.

Når du kommer hjem må du ikke nøle med å ta vare på fisken med en gang. Vask den godt, pakk den inn i plast og legg den i fryseren. Skal fisken spises, så går det bra å ha den i kjøleskapet et døgn eller to. Dette er avhengig av hvor lenge det er siden du fisket den opp og om du har behandlet den rett på turen. Ikke se på løsheten i kjøttet, men kjenn på lukta.

Videre er det flere måter å tilberede den på. Disse kan du se her:

Les  Hvordan lage rakefisk – vg.no/ forbruker

 

 

 • Miljøinformasjon om behandling av fisk

  Fiskeslo og avfall må alltid graves godt ned. Grav dypt, eller legg stein på toppen.

  Dette er fordi åtseldyr og fugler spiser dette avfallet og sprer det over store avstander via avføringen. På denne måten kan det overføres måkemark og andre sykdommer til andre fiskevann. Det er svært mye vi kan oppnå med så lite. En bedre forklaring på dette ser vi på siden Grav ned fiskeslo og søppel

 

 

Test deg selv med noen spørsmål

 

 

 1. Hva er det grunnleggende viktigste å tenke på hele tiden for å berge fisken?
 2. Hvilken metode kjenner vi til helt tilbake fra vikingtiden?
 3. Hvilken metode kan brukes høyt til fjells?
 4. Skal fisk som oppbevares i myrmose ha kontakt med mosen, eller skal den pakkes inn i plast?
 5. Hva bør du gjøre når du skal ha fisken i ryggsekken?
 6. I hvilke metoder for oppbevaring, kan du bruke salt i tillegg?
 7. Hva bør være «fast innhold i sekken» for en fisker?