Mot insekter

mygg

 

Naturmennesker er ikke likegyldige overfor insekter – de kan bare beskytte seg.

 

14 metoder mot insekter
Om flått
Flere råd mot insekter
Kjøp insektmidler
Miljøinformasjon om insektmidler
Test deg selv med noen spørsmål

 

 

14 metoder mot insekter

 

 

Mygghatt Anorakk mot insekter Myggnett på innerteltdøraBjørkekjuke som myggspiral Stativ til myggspiralStåltrådnett til biter av myggspiral Ståltrådnett av blikkboksFyr opp i ei metallbøtteMyggspiral Tørket kumøkkRøyk fra bjørkeneverNeverolje mot insekter Vind Gress og kvist Ullsokker mot insekter Farger Kjøpte insektmidlerDEET Om flåttInsektmidler for hund

 

Jeg har stoppet ved disse metodene etter 40 år, så de er godt utprøvde.

Mine beste midler mot mygg på tur, er en stor anorakk, mygghatt og myggnett på innerteltdøra.

 

Mygghatt

Mygghatt og anorakk i varmen

Mygghatt. Sammen med anorakken er denne helt nødvendig.

Mygghatten bør alltid være i sekken. De finnes med nett som også holder ute knott. Den kryper som kjent gjennom vanlig myggnett. Noen typer fås som en pose som man trer over hodet. Man bør bruke en brem nå man har et slikt nett. Man får også mygghatter med brem. Kjøp mygghatt »

Anorakk mot insekter

Stor anorakk med god hette

Stor anorakk med god hette

Tro det eller ei – men anorakken er den sikreste og beste metoden som finnes mot insekter. Ingen av dem stikker gjennom den. Det er da det kommer godt med at den er litt for stor.

Hvis du er en av dem som bruker ytterjakker av en annen type enn anorakk, så bør du sørge for at hetta er god. Den må kunne justeres slik at den blir stor, og kunne snøres godt igjen over ansiktet. Den må også kunne brukes sammen med kaps og mygghatt. Kjøp en stor anorakk »

Les om  anorakken


Myggnett på innerteltdøra

Mygg på innerteltdøra.

Ha nett på innerteltet.

Nødvendig løsning for å få en fristund inne i teltet uten insekter. Nattesøvnen blir en helt annen uten utøy rundt ørene. Hvis man har en hund som ikke tåler mygg så godt, så er dette det beste alternativet. For mange hunderaser har man ingen annen løsning. Kjøp myggnetting »

Les om et slikt tilfelle i innlegget  turforalle

Bjørkekjuke som myggspiral

Bjørkekjuke på stammen.

Bjørkekjuke på ei bjørk.

Skjær den opp i 5 mm. tynne skiver og tørk den skikkelig. Deretter bruker du den som myggspiral. Den inneholder ingen tilsetningsstoffer og er svært effektiv.


Stativ til myggspiral

Bjørketjuke i stativ.

Bjørkekjuke i stativ.

Ha alltid den brennende myggspiralen eller bjørkekjuka i et myggspiralstativ på et fat. Da ramler den varme aska på fatet og kan ikke antenne noe.

Ståltrådnett til biter av myggspiral

Ståltrådnett til biter av myggspiral og bjørkekjuke.

Ståltrånett.

En annen måte er å ha kjuke eller restebiter av en myggspiral på tynne ståltråder spent over et metallfat. Disse fås kjøpt som den på bildet ovenfor, eller man kan lage en slik anordning av en blikkboks som nedenfor.


Ståtrådnett av blikkboks

blikkboks med ståtrådnett.

Hjemmelaget stålnett.

Her har jeg laget en boks for å brenne bjørkekjuke eller biter av myggspiral på. Det er en fordel å bruke tynnere ståltråd enn den på bildet, da den faktisk kan slukke gloa hvis den blir for tykk.

Fyr opp i ei metallbøtte

Du kan fyre på litt never og to-tre tørre pinner i ei bøtte. Deretter legger du kjukebitene oppå. Varmen vil slokne, og til slutt blir det bare røyk som holder insektene unna. Dette kan gjøres for å få fersk bjørkekjuke til å ulme også. Pass på at den ikke tar fyr.


Myggspiral

Myggspiral i forteltet

Blant de myggmidler man kjøper, så vil jeg trekke fram myggspiralen som den mest effektive. Egner seg for å sette i ytterteltet med ytterdøra åpen før man legger seg. Da tømmer man teltet for mygg. Det er også bra å fyre i ytterteltet slik at man får en liten fristund til å spise og slappe av.

Vær forresten nøye med døra, slik at det ikke kommer inn så mye mygg. Ha alltid den brennende myggspiralen i stativet som følger med, på et fat. Da faller den varme aska på fatet og kan ikke antenne noe.

x


x

Tørket kumøkk

 

Brukes som myggspiral på samme måten som tørket bjørkekjuke. Jeg har ikke prøvd dette selv, men det er en utprøvd og god metode.

En annen ting er at disse kurukene på åkrer og i skog og mark er det lite av for tiden. Kyrne får en helt annen avføring av dagens silofòr.


 

Røyk fra bjørkenever

Bål mot mygg av gammel never

Eller røyk fra et bål i det hele tatt. Mygg, knott og klegg hater dette. Bålet er en befrielse når mygga er skikkelig plagsom . Insekter hater all form for røyk. Enda en grunn til å lære bålfyring.

Neverolje mot insekter

Dette er et effektivt myggmiddel man kan lage selv. Varm litt av den hvite barken fra ei bjørk over flammen. Skrap så boblene av neveroljen som kommer ut og smør den på huden. Eller – du kan skrape litt av barken ned i en blikkboks og varme den litt. Hvis du blander det med vaselin, blir den lettere å smøre på.

Men husk at hvis man har ømfintlig hud bør man ikke bruke det. Alternativt kan man smøre neveroljen på håret og på kantene av klærne.

Hvis man må velge mellom de mest skadelige myggoljene fra butikken og neverolje på barn, så stiller jeg et spørsmål om dette.


Vind

Vinden tvinger insektene ned i vegetasjonen. Men straks det blir vindstille, så er de oppe igjen. Når man vandrer i fjellet, så kan det lønne seg å se etter en kul med trekk eller vind på når man skal hvile. På overnattingsturer bør man sette teltet på en plass med litt vind.

Gress og kvister

Mygga liker ikke å krype gjennom ting. Når man sover under åpen himmel med mye mygg rundt ørene, så kan man legge gress eller kvister over ansiktet. Mygga unngår å krype den «lange veien» det er ned til huden din. Likeledes kan man tette for eks. et hull i teltduken ved å legge gress over det på utsiden. Mangler man mygghatt, så kan man henge kvister fra anorakkhetta ned over ansiktet når man går. Virker ikke mot knott.


Ullsokker mot insekter

For min del – så handler dette mer om et liv ved hytta. Hvis man har lave sko på føttene, så er tynne sokker en lidelse. Mygga elsker å skikke i anklene, så det ender med at man går inn for å ta på seg tykke ullsokker. Dem klarer ikke mygga å stikke gjennom. Virker mot mygg og klegg, men ikke knott.

Sokker

Farger

Det sies at farger har mye å si for tiltrekningen av mygg. Dette er gamle råd og sikkert utprøvd. Det heter blant annet at Fargen blå er den som tiltrekker mygga mest. Jeg kan ikke si at jeg har merket noe særlig til dette, men det kan være fordi jeg tiltrekker meg mygg mer enn enkelte personer uansett. For noen er mer plaget enn andre.

I den forbindelse kan jeg si at hytta mi hadde fargen tuftegrå i flere år. Det var kjent for å være lite mygg der den lå. I de senere år har jeg malt den fjellblå uten at dette har gitt noen forandring. Ikke kan jeg skjønne dette, så jeg stiller bare et stort ? når det gjelder farger.


Kjøpte insektmidler

 

Hvis mygga og andre insekter er skikkelig desperat, så virker alle midler dårligere. Under vanlige forhold vil noen av disse midlene virke bra. Normalt – så er de beste insektmidlene de som har høyest innhold av skadelige stoffer (bl. annet DEET). Du kan lese mer om skadelige stoffer i myggmidler, symtomer og behandling her: helsenorge/myggmidler

Kjøp insektmidler »

DEET

varseltrekant-copy

DEET er det mest brukte stoffet i myggmidler i verden. Risikoen for helseskader hos barn ved bruk av produkter med høye konsentrasjoner av DEET gjør at de fleste land gir sikkerhetsråd.

Det er kun tillatt å ha inntil 20 prosent DEET i myggmidler.

Produktene skal merkes med: «Må ikke brukes på barn under 3 år, og brukes med forsiktighet på større barn».

Med barn på tur
Om DEET – forskning.no


Om, og mot flått

Bilde av flått i handa.

Dette er «flått».

Reseptbelagte flåttmidler for hund finnes i halsbånd, væske og spray.

Se etter flått på deg, barna og hunden hver kveld. Den kan følge med inn. Ved bitt må den fjernes så fort som mulig. Sørg for å få med hodet. Hvis du ikke klarer det må du kontakte lege eller veterinær.

Brenn flåtten du har fjernet.

Det beste middelet mot flått, er ytterbukser og høye gummistøvler.

Les også  Flottfri sommer – her er rådene du trenger – apoteket1.no

 

Kjøp Mygga Stick mot flått og andre insekter »
Kjøp Djungelolja mot flått »

Insektmidler til hund

Hunden er full av mygg.

Fri hunden fra insektene.

Stakkars hund. Den på bildet er forholdsvis vant til mygg, og ligger og venter på at teltet skal bli satt opp. Det er helt nødvendig med telt mange ganger.

Du kan smøre vanlige myggmidler på pelsen. Men du bør helst kjøpe myggmidler til hund på apoteket. Noen fås på resept fra veterinær. De varer i lang tid og er effektive.

Jeg selv har prøvd «Bayvantic Vet» og er fornøyd med det. 100% vil ingen virke, spesielt mot klegg. Men dette middelet virker bra mot flått, lopper, lus, sandfluer og mygg. Det fås på resept hos veterinæren. Husk å ikke bruke disse myggmidlene på mennesker.

Hunden kan plages voldsomt av insekter på tur – spesielt i Nord-Norge. Husk å sørge for at den slipper dette.

Med hund på tur

 

 

Flere råd mot insekter

 

 

 • Spray ikke myggmidler rett i ansiktet. Men ha det på en klut først slik at du kan tørke eller dyppe det på. Unngå også åpne sår.
 • Barn under tre år bør ikke bruke myggmidler med stoffet DEET direkte på huden. Dette skal være merket på produktet du kjøper.
 • Smør bare på klærne til større barn.
 • Hold kroppen og føttene rene. Mygga går etter kroppslukt.
 • Den tiltrekkes også til kjønnslukt, så tenk på dette etter sex.
 • Bruk myggnett på innerteltet – spesielt hvis du har hund.
 • Ha alltid anorakk med ei god hette og mygghatt med deg på tur.
 • Du kan gni inn insektstikket med pors eller myrmose for å stoppe kløen.

 

Les mer om  myrmose

Les mer om pors


Har du også noen gode råd mot insekter? Del det gjerne med oss:

 

 

 • Miljøinformasjon om midler mot insekter

  Myggspiral som man lager selv av tørket bjørkekjuke og kumøkk er de mest miljøvennlige, og de skader ikke oss mennesker heller. Neverolje er litt kraftig mot ømfintlig hud, men ikke skadelig verken for miljøet eller oss.

  Derimot så gjør stoffet DEET skade på mennesker. Risikoen for helseskader hos barn ved bruk av produkter med høye konsentrasjoner av DEET gjør at de fleste land gir sikkerhetsråd.

  Det er kun tillatt å ha inntil 20 prosent DEET i myggmidler. Jo mer DEET det er i insektmiddelet, jo mer effektivt er det, og jo mer skadelig er det.

  Produktene skal merkes med: «Må ikke brukes på barn under 3 år, og brukes med forsiktighet på større barn».

  Du kan lese mer om gift i myggmidler her: helsenorge.no/myggmidler

 


 

Test deg selv med noen spørsmål

 

 

 1. Hvilke myggmidler kan du lage selv av det som finnes i naturen?
 2. Hva er stoffet DEET?
 3. La oss si at teltet er stappfullt av mygg når du skal legge deg. Hva gjør du for å bli kvitt dem?
 4. Hvilke to tiltak mot insekter virker i alle situasjoner – sikkerstikk?
 5. Hva bør du alltid ha i sekken mot insekter på tur?
 6. La oss si at du har fått et stort hull i teltet. Hva kan du gjøre for å tette dette mot mygg?
 7. Hvordan kan du stoppe kløen på et insektstikk?
 8. Hva er det beste middelet mot flått?
 9. Hva kan/ bør du gjøre for å beskytte hunden din mot insekter på tur?
 10. Hva er bjørkekjuke og hva kan den brukes til?
 11. Hva er neverolje og hvordan lager du det?