Finn en leirplass

 

Som man reder sin seng, så ligger man.
Bruk gamle bålplasser.
Unngå høye stubber.
 

 

 

Liggeplassen bør ha følgende egenskaper

 

 

 • Finn en flat liggeplass uten steiner og røtter som stikker opp i kroppen din når du skal sove.
 • Liggeplassen må ikke helle nedover mot hodet når du ligger. Det kan være ubehagelig.
 • Sørg for kort vei til vann.
 • Sørg for kort vei til mye ved.
 • Legg deg ikke i en fordypning slik at evt. regnvann renner ned på liggeplassen/teltplassen.
 • Legg deg i le for vinden og et evt. kommende uvær. Skog gir en del ly for været. Likeledes store steiner og lignende.

Andre ting å tenke på med liggeplassen:

 • Liggeplassen kan også lages av kvister. Det viktige er da å få luft mellom deg og bakken.
 • Legg deg aldri direkte på bakken med soveposen. Ha alltid et liggeunderlag under.

 

En barseng er et godt liggeunderlag. Egentlig burde det stå noe om dette her, men gå heller til siden om turutstyr og les om liggeunderlag og barseng der: Liggeunderlag

 

Og ellers…

Ut over dette, så får man jo se etter at det er slik en vil ha det der – rett og slett. Det vanlige er at liggeplassen sjelden blir så bra som man tenkte før man satte opp teltet. Man kjenner ofte en kul når man legger seg likevel.

Hvis det er gamle bålplasser på stedet, så bør en bruke disse. Pass på å ikke legge bålet for nært teltet.

Husk at hvis du ligger ute, så må du ikke legge en helt vanntett duk oppå soveposen. Da blir den våt av kondens. Det bør være av et stoff som puster. Ellers så kan du jo løfte trekket over posen litt med noen stokker/ pinner, slik at det kommer luft mellom deg og duken.

 

Eksempler på overnattingsplasser

 

 

telt-om-kvelden

Telt om kvelden

Det er trivelig å kunne krype inn i teltet når kvelden kommer. På dette bildet er bålet langt fra teltet.

teltplass-med-utsikt

Teltplass med utsikt.

Ikke alle er like heldig med utsikten som denne karen.

telt-pa-drenerende-underlag

Telt på drenerende masse.

Dette teltet er satt opp på en drenerende masse. Grus med så små steiner at de er gode å ligge på. Her blir det ikke gjørmete og vått hvis det blir mye regn.

tarp

Tarp.

En Tarp er en duk med barduner (snorer), slik at man kan feste disse i busker, trær og i bakken. Tarpen på bildet ovenfor har en bardun på midten også, slik at man kan løfte den der. Da slipper man å montere stokker eller kjepper under for å holde den oppe. Tarpen er noen hundrelapper dyrere enn et greit alternativ som vi ser på neste bilde.

 

gapahuk

Gapahuk.

En helt vanlig presenning. Dette kan bli gode overnattingsplasser, og med et bål fremfor en slik gapahuk blir det en luksusbolig. Et vanlig bål er vel det som er vanlig, men en nying er ideell til denne typen gapahuk. Legg merke til at det er laget en dryppkant fremst over åpningen. Dette gjør at regnvann ikke renner på innsiden av duken.

 

 • Slik lager du en enkel gapahuk

  gapahuk-dsc00588

  Gapahuk med en nying.

  Gapahuken er ideell for overnatting alene eller til flere personer. Den er flott som leirplass til barn. Enten den er av enkleste sort eller bygget av tømmer og torv. Dette er en bedre overnattingsplass eller leirplass som alle kan klare å lage.

  Det er bare noen enkle rajer og en presenning som skal til. Her må du få grunneierens tillatelse til  å hugge disse rajene.

  Med en reflektorild foran, så vil varmen reflekteres mot deg både foran og tilbake mot ryggen din.  En nying vil gjøre seg utmerket foran en gapahuk. Undersøk om du får lov til å ta noen stokker til nyingen også.

   

  Les Slik lager du en nying

  Bygg først en ramme

  fest-baerestokken-til-et-tre

  Bærestokken festes til et tre.

  Du starter med å lage en slik enkel ramme som du kan henge en presenning over. Den øverste tverrliggende rajen kaller jeg bare for «bærestokken». Den binder du fast til et tre i den ene enden. Det er ikke nødvendig å surre så hart. Stabiliteten på hele greia, kommer i neste trinn:

   

  y-formete-rajer

  Støtt opp enden av bærestokken..

  Hvis du finner to rajer med en Y i enden, så legger du den øverste bærestokken i disse to Y-ene. Det vil holde den oppe, og alt blir stabilt.

  Legg på presenningen

  2-20161106_142510

  Gapahuk av en enkel presenning.

  Så legger du presenningen over det hele. Fest den med tau eller steiner nederst ved marka, og prøv å få den så stram som mulig. Det kan du gjøre med tau øverst, og pass på og få en dryppkant slik som på bildet.

  Man må prove å unngå at presenningen blir slakk. Da kan regnvann bli liggende i små poser på den. Jo mer skrå gapahuken er, jo bedre vil vannet renne av. Dette blir også bedre jo flere rajer man bruker.

  Nyt natten

  nying-og-kaffekjele-dsc00594

  Fra gapahuken.

  Når kvelden og mørket kommer, så er det dette på bildet du ser. Lunt og godt, og heldigvis har du samlet nok ved mens det ennå var lyst.

  Røyk fra bålet

  Hvis det er vind og den kommer fra feil retning, så kan gapahuken bli full av røyk. Det beste er at vinden kommer fra siden, ikke i mot. Den bør heller ikke komme fra baksiden, da det kan bli turbulens som gjør at røyken faller ned og inn i gapahuken. Det aller beste er ingen vind i det hele tatt.

  Les også Om fyring i lavvo

 

 

Finn en teltplass i lè for vinden

Et godt fjelltelt tåler all slags vær og vind. Men det er ikke sikkert du kan punge ut med tusenlappene som det koster med en gang. Dessuten kan det hende du bare skal sette opp en tarp eller presenning. Og da finnes det råd mot uværet.

Du kan finne le for vinden bak steiner, i skogholt og lignende. Ned i trange daler kan også være en god plass (hvis det da ikke er vinter).

 

 Ting å tenke på når du ser etter en vindstille teltplass 

 

Rasfare rundt teltplassen

Denne siden dreier seg om overnattingsplasser på barmark, men jeg må nevne det likevel: Om vinteren er det ofte vindstille der det er rasfare. Nemlig nede i trange daler, på hyller i bratte skrenter og under hengeskavler. Sett derfor aldri teltet på slik steder.

 

Vinden får en kanaleffekt

Vinden blir sterkere i trange daler hvis den blåser på langs av den. Det er fordi den presser seg fortere gjennom trange steder.

 

Vinden lager turbulens

le-for-vinden-vindskydd-img_3679

Vindbeskyttelse på kantene også.

Det kan være kul umulig å finne ly bak steiner av og til. Hvis det blåser mot en stein, tenker man gjerne at det er vindstille like bak den. Det er ikke alltid tilfelle, for steinen vil ofte skape turbulens slik at vinden snor seg rundt den. Men det vil likevel være mindre vind på lèsiden like vel. Man bør helst finne en stein med beskyttelse på kantene også. Vanskelig å finne – men sant.

 

 

Skiftende bris

La oss si at man har funnet en vindstille teltplass og krøpet ned i posen om kvelden. Like før man sovner, så snur vinden. Det er f… så irriterende. Når vindretningen er ustabil, så er den beste teltplassen der det er beskyttelse fra alle kanter – som på bildet nedenfor. I kupert terreng, så bør man se etter slike fordypninger i terrenget. I alle tilfeller, så bør man ta høyde for at vinden kan snu uansett hva værmeldingen sier.

 

Eksempler på teltplasser i lê for vinden:

skogholt-som-le-til-teltet

Bare et lite skogholt kan dempe vinden en del.

I fjellet får ofte vinden fritt leide. Hvis du finner en teltplass inne i et skogholt, så er dette bedre enn i åpent terreng. Jo lavere kvistene er på stammen, jo bedre er det. Skogsholtet på bildet er lite, men det hjelper faktisk litt.

vinbeskyttelse-pa-alle-kanter-20161008_100352

Innerst i daler som dette er det mindre vind.

Det beste er om det er kuler og fjell på alle kanter. Hvis vinden blåser mot kameraet på dette bildet, så er det nesten vindstille lengst inne i dalen. Store kuler på sidene, gjør også at man unngår turbulens.

stein-som-vindbeskyttelse-for-teltet-20161008_104525

Vind som kommer fra venstre her, vil bli dempet en del av steinen.

En stein vil dempe vinden en del. Den kan til og med være like lav som teltet. Det vil nok blafre en del i teltduken, men det blir adskillig bedre enn hvis teltet står helt åpent. Dette møkkateltet vil klare seg uansett hvor sterk vind det blir. Vel og merke hvis den kommer fra venstre på bildet.

kupert-fjellandskap-20161013_133940

Det er mindre vind mellom disse kulene.

Hvis du er i et kupert terreng, så har du store sjanser for å finne en vindstille teltplass. Se på terrenget, og let opp en plass hvor det er kuler på alle kanter. Ofte er det vått mellom slike kuler, men ikke alle steder.

La naturen vise deg vindstille teltplasser

bjork-i-le-for-vinden-20161013_140622

Bjørk i lê for vinden.

Disse bjørketrærne har klamret seg fast akkurat der, fordi det ikke er så værhardt. Se på plantene, og «tenk» som naturen. Hvis det er en noenlunde flat teltplass ved disse trærne, så kan du nok klamre deg fast der du også.

Som oftest er det mer vindstille på sørsiden av en kul eller et fjell, men det trenger ikke være slik bestandig. Det kommer an på de lokale vindforholdene. 

bjork-i-le-for-vinden-20161013_140409

Bjørk i lè for vinden.

Her er det også noen busker som har funnet lè for vinden. Mange planter er som regel også frodigere der det er mindre vind til vanlig.

Tette vier demper også bedre for vind enn større trær. Dessuten får trærne en krokete stamme hvis det er mye vind der når de vokser opp.

Se også Naturtegn

teltplass-ved-en-bergheller-20140805_135013

Teltplass ved en bergheller.

Og så er det jo lov og drømme da. Kanskje man en dag kommer over en slik teltplass, når vinden blåser som verst? Den store steinen er mot vest. Hvis det kommer stiv kuling med regn fra vest, så er man 100% beskyttet i ly under denne berghelleren. Egentlig trenger man ikke noe telt i det hele tatt på et slikt sted.

 

 

 • Miljøinformasjon om leirplassen

  1. Hvis du finner en leirplass som er brukt av flere, så bruk bålplassene som er der fra før. Det vil fort rote seg til hvis alle laget en ny bålplass.
  2. Det samme gjelder hvis du hugger ved. Gå et stykke unna for å hente den. Hvis du kapper trær, så husk å ikke sette igjen høye stubber.
  3. Ikke kast fra deg søppel, men ta det med deg hjem – spesielt glass. Det som råtner graver du ned eller legger under store steiner.
  4. Grav ned fiskesloet. Du gjør naturen en bjørnetjeneste hvis du ikke gjør det. Les om det på lenken nedenfor.
  5. Ting som ikke brenner må du ikke legge på bålet. Spesielt ikke glass.
  6. Ikke kast kveiler av gammel fiskesnøre fra deg, men kutt det opp eller legg det på bålet-. Dette er en skikkelig felle for fugler, og de kan bruker mange dager på å dø hvis de vikler seg fast i dette.
  7. Det er også en stor fare med glasskår og annet søppel som kan skade ville dyr, hunder og mennesker.

  Les  Søppel blir til dyrefeller
  Les  Grav ned fiskeslo og søppel

  Bare så det er sagt: Ferske trær er den dårligste veden som finnes. Finn døde trær uten bark – den er tørr.

  Å finne tørr ved
  Bålfyring

 

Test deg selv med noen spørsmål

 

 

 1. Hvis du har en god sovepose, kan du da ligge med den direkte på bakken?
 2. Hva er viktig å ha mellom deg og bakken hvis du ikke bruker et liggeunderlag?
 3. Det er to ting som er viktig å ha en kort avstand til når du finner en leirplass. Hva er det?
 4. Hva bør du tenke på når du skal finne en leirplass, i tilfellet det blir mye vind?
 5. Er det lurt å legge liggeplassen/ teltet ned i en lun grop?
 6. Skal du ha bålet nært eller langt unna teltet?
 7. Hvis du ligger uten telt, hva kan du ha over deg i tillegg til soveposen?

 

Ellers kan du jo bruke fantasien, og tenke deg alle de muligheter du har til å lage et krypinn med en presenning.