Med barn på tur

 

Ta med barna.
Barn er naturens framtid
Barna vil leke ute.
Viktig aktivitet
 

 

 • Ikke drep lysten til å dra på tur med å gjøre den for krevende.
 • Barns turliv legger grunnlaget for naturens fremtid.
 • Husk: Målet er turen i seg selv.

 

pause-paa-sekken

Godt å hvile på sekken.

 

 

Om barn og tur

 

barn-pa-tur

Det er viktig at barn ikke må prestere så mye. De bør lære at det er selve turen som er målet. Det vil skape mestring som gjør at de forbinder tur med noe positivt. Tenk litt på det.

 

Friluftsliv handler om å være til stedet i nuet og ikke stadig haste mot noe som kommer hele tiden. For da kommer det nemlig aldri.

Å bruke all tid til å bygge opp noe for fremtiden, medfører en fare for at man ikke får med seg det som skjer i dag.

 

I naturen kan barna lære å sette pris på hva de er og ikke hva de har. Dette vil åpne øynene for andre menneskers verdi, slik de er og ikke hva de har.

 

Dette skaper sosiale egenskaper som er meget viktige senere i livet. For å oppnå dette, så må de være i naturen uten venner av og til, slik at de får mulighet til å se på seg selv uten påvirkning fra andre.

 

Med å være i naturen uten venner, så er muligheten stor for at de også vil oppdage ting rundt seg på en annen måte. Da oppstår behovet for å vise og fortelle sine venner om dette nye. Derfor er det like viktig at de også får dra på tur sammen med sine venner av og til, slik at de får utviklet disse egenskapene videre i en sosial sammenheng.

Hvis vi som foreldre evner å se følelsene bak barnets handlinger, så er det nå på god vei til å bli et sosialt intelligent og kompetent menneske. Vi har også muligheten til å lære dem respekt og et forhold til omgivelsene som han/hun ellers ikke ville fått.

Denne respekten er avgjørende hvis de skal få interesse for å bevare den naturen som de selv skal overta ansvaret for en gang i framtiden.

Faglig forklaring webpsykologen.no om sosial intelligens

Mennesket har vært i naturen alle dager. Det har pågått i så mange millioner år, at kroppen har utviklet seg til å klare det på best mulig måte. Den har utviklet seg til bevegelse i kupert terreng.

Barna har derfor best av en oppvekst i skog og mark, slik at kroppen får utviklet seg på rett måte. «Naturbarn» er ofte mindre syk enn andre barn.

Les også Du blir ikke syk av å gå uten lue – Norsk Helseinformatikk om at vi blir mer syk av å være inne enn ute.

For at de skal kunne få en positiv mestringsfølelse som fører til gjentagelse, så er det viktig at også vi som tar barna med ut, mestrer det med å være ute. Vi som voksne er et sterkt modellbilde for dem, og de strekker seg etter hva vi gjør. Det vil styrke selvtilliten deres når barn og voksne får prøve og feile sammen.

Det gir en enorm motivasjon når barna kan lære de voksne noe.

Det er viktig at barna lærer å bli glad i dyr. Ikke minst hvis de skal ha dyr selv, men også for å få et bedre forhold til naturens innvånere. Det er avgjørende for å kunne ta hensyn i naturen.

Les også Om miljøvern

 

Aktiviteter ute

 

 

barn-aktiviterer1

 

For å skape trivsel og hygge for barna sammen med deg på tur, så kan du legge til rette for aktiviteter som gir turen innhold – annet enn å gå fra A til B. Dette må gjøres på deres premisser.

 

x

Kart og kompass

kompass

Det er spennende å bruke kompasset.

Å kunne løse oppgaver på egen hånd er noe som ligger i barns natur. Gjennom bruk av kart og kompass, så vil det trene opp stedsansen på en måte som de liker. Å kunne kjenne seg igjen på kartet ved å se på terrenget rundt kan være et eventyr. Det skaper en større bevissthet enn å bare se på en rød prikk på en GPS.

Men legg ikke lista for høyt. Hvis det blir for vanskelig kan man ødelegge denne interessen med et blaff. Hovedsaken i første omgang er å kunne se på terrenget rundt og kjenne seg igjen på kartet. Dette vil skjerpe stedssansen, som vil bli komplett hvis de får være med å ta ut en kompasskurs. Bare husk på at denne kursen ikke må være for vanskelig og at den ikke må være for lang. Hva med å fyre et bål, steke pølser eller finne en skatt når man kommer fram?

Les om hvordan man bruker kart og kompass

 

Bålfyring

Perfekt pølsebål.

Perfekt pølsebål. Glør er best.

Dette er vel tur-aktivitet nr. 1 for barn. Det er populært å steke pølser og lage mat på bålet.

Les om hvordan man lager et bål
Les om Turmat og væske

Naturtegn – finn retningen

Disse plantene viser sør

Disse plantene viser sør

Mose på steiner og trær, maurtuer, planter osv, kan vise deg retningen. Perfekt for barn å lære.

Les om naturtegn – å finne retningen

Ta med hunden på tur

Barn er glad i hunder.

Barn er glad i hunder.

Hunden er den perfekte «aktivitetsleder» på tur. Barn og hunder liker å være sammen, og de liker å leke begge to.

Les også Med hund på tur

Lag et skattekart

kart

En hemmelig skatt!

Dette er en aktivitet som krever litt arbeid først. En tid i forveien, så graver man ned en skatt og lager et enkelt kart som de «tilfeldigvis» finner på turen. Kaptein Sabeltann kunne jo ha lagt skatten der…

Se på dyrespor

Spor og sportegn.

Spor og sportegn.

Dette kan bli svært spennende. For ikke å forstyrre dyret, så kan man gå motsatt vei av sporet. Man vil likevel kunne se hvilke sportegn dyret har lagt i fra seg. Dette blir som å lese fra ei bok.

Vis hensyn i naturen

Tre i et glass.

Naturen er skjør.

Alle planter, dyr og elementer i naturen er det som skaper omgivelsene rundt oss. Fortell om turklær med stoffer som skader miljøet, myggmidler som er giftige… Dette gjør du når dere har turklær på, smører på myggmidler osv.

Les om Fluorstoffer – PFAS – hva er det?

Les om DEET i myggmidler
Les også Om miljøvern


x

Flere aktiviteter

 • Søk etter en skatt eller noe annet du vil finne, med en app på mobiltelefonen.
 • Å klatre i trær.
 • Blås såpebobler i kaldvær. Da fryser de til is.
 • Lag dyr av kongler og fyrstikker.
 • Kok kakao på bål.
 • Lek på ski. Ha lette konkurranser.
 • Lag flaskebane i snøen.
 • For større barn kan dere orientere fram til et mål med kart og kompass.
 • Lag middag eller steik annen mat på bål.
 • Let etter kvister, røtter og steiner som ligner på noe.
 • Skyene kan ligne på dyr og andre figurer.
 • Lek gjemsel i skogen.
 • Lag ei barseng og ligg ute under åpen himmel.
  Les om barseng og nying
 • Let fram stjernetegn på himmelen.

 

Å gjøre sitt fornødende ute

 

Av og til så må barna selvfølgelig på do ute også. Mange kvier seg for å gå på do ute, særlig hvis de må «bomelom». Det er nytt – og det kan være utrygt og skremmende å gå på do åpenlyst i så uvante omgivelser.

Ta det sakte, og prat med barnet. Det er helt ok hvis det vil vente med dobesøket til det kommer hjem. Ikke alle barn er like her heller, men før eller siden så tør de dette også. Bare husk på å ikke legge et «dopress» på barnet.

Hvis ungen er liten og skal på do, setter du deg på en stein eller stubbe. Hold barnet med ryggen mot deg, og ha hendene dine under barnets knær.

Hvis du har glemt dopapir, så kan du bruke myrmose/ torvmose i stedet. Denne planten renser en del.

De fleste barn har allerede lært at de skal vaske fingrene etter at de har vært på do. Dette er også viktig ute, men da kan det være vanskeligere enkelte ganger.

I sekken har du med deg en bit av et såpestykke. Så er det bare å finne vann, så er saken biff. Men det er ikke alltid du gjør det, så det er derfor flere måter å vaske dofingrene på:

 

 • Bytt ut våtserviettene med myrmose/ torvmose.
 • Har du ikke såpe, så har det stor effekt å vaske/gni hendene i vann uten såpe.
 • Om vinteren kan du gni fingrene hardt med snø.

 

Snø er brukt i mange sammenhenger til å rense ting med – blant annet tekstiler.

Noen barn få allergiske reaksjoner av våtservietter. Du kan lage en bedre erstatning, ved å legge en fuktig vaskeklut i en plastpose. Denne oppbevarer du inntil kroppen, slik at den ikke blir så kald.

Når det gjelder torvmose/ myrmose, så har den en egen historie som et turmenneske absolutt bør vite noe om:

Les Torvmoser – naturens våtserviett – rolv.no
Les også På do i naturen

 

Kulde og kroppstempratur

 

barn-og-mor-ute

Barn er født til å være ute. Edward_S._Curtis_Collection_People_008

Det kan synes vanskelig for mange å ta barna med på tur fordi det er kaldt. Mange er redd og usikker på hvordan de skal takle naturens elementer i mange situasjoner. Kulde er et av elementene, og kanskje det som for mange er det mest usikre.

Barn mister kroppstemperatur lettere enn oss. Men hvis man lærer litt om å være ute i kaldt vær, som menneskene alltid har gjort, så har man et grunnlag for heller å være ute med barna enn inne.

Kle på barnet ditt når det er kaldt – verre er det ikke. Bruk alltid ullundertøy og tykke ullsokker. Pass på at skoene ikke er for trange, og sørg for at barnet ikke er våt på føttene.

 

 

For mye innetid gjør oss sykere. Dette kan du lese om på denne lenken:

Du blir ikke syk av å gå uten lue

Les også et kapittel som absolutt angår barneforeldre: Ull

Hold barnet varm på føttene.. Når det gjelder barn og bekledning, så er stikkordet ull.

 

 • Bruk ullundertøy innerst mot huden.
 • Bruk ullsokker innerst mot huden.
 • Bruk ullvotter.
 • Bruk støvler og sko med god plass til tærne.
 • Kle på ørene til barnet når det blåser.

 

Les også Kle kulda ute – klikk.no. Om å kle på barnet i kaldt og vått vær.

 

Barns skjulte krefter

 

Barna har skjulte krefter på tur, men det er ikke alltid de vet om det selv. Det gjør kanskje ikke vi foreldre heller av og til. Disse kreftene kan forsvinne totalt hvis turen blir kjedelig og uten innhold. Det er det som skjer mellom A og B som er turen for dem, og det bør det være for oss også. Ved å motivere barnet med ting som er moro og interessant, så kan man bli overrasket.

 

 • Et eksempel på barns skjulte krefter


  Et godt eksempel kan være en gang jeg gikk til hytta sammen med min datter. Hun var 3 år på den tiden. Det var vår og litt snøflekker igjen her og der. Vi gikk er en strekning som for meg tar 45 minutter. Men sammen med henne, så brukte vi flere timer.

  Mina ser på rypelort

  Motivasjon.

  Jeg motiverte henne hele veien med ting hun oppdaget på turen. Planter, små dyr, harebæsj, rypebæsj og mange andre spennende ting. Det er viktig at man tar seg tid til å leve seg inn i deres verden. Vi tok mange pauser og vi hadde sjokolade, varm kakao og masse mat i sekken.

  Når vi nærmet oss hytta, begynte hun å henge litt med hodet og bli trøtt. Jeg ble straks en «moromann» slik at vi skulle komme til hytta uten for mye sutring.

   

  Turen før det, var på vinteren og da brukte vi snøscooter. Da laget hun «snøkaker» med bøtta si, som hun satte utenfor hytta. Da hun fikk se at det fremdeles var noe igjen av kakene, så forsvant trøttheten på et blunk.

  Hun lekte ute og var glad og energisk resten av dagen. Når hun la seg om kvelden, så sovnet hun omtrent med det samme hun traff puta.


 

Lenker til nettsider om barn på tur

 

Her vil du finne gode tips til påkledning, insektmidler på barn og det meste som har med barn og uteliv å gjøre.

 

Om farlige småbarnsprodukter. Kanskje den beste siden å se på før man kjøper noe til barnet.

En liste over nettsteder om barn og friluftsliv.

Barn som sover ute i barnehagen unngår smitte.

Gode råd om påkledning fra innerst til ytterst. Det er dessuten flere lenker til andre ting som har med barn ute å gjøre.

Barnet ditt trenger ikke kuldekrem.

Klær og utstyr for barn på tur.

Forsker Vegard Nergård har skrevet en doktoravhandling der han dokumenterer at samiske barn utvikler en større toleranse for psykisk smerte enn andre norske barn.

Baby døde etter å ha blitt båret feil i bæresjal.

Advarer alle foreldre mot uforsiktig bruk av myggmidler som inneholder stoffet DEET. Hudirritasjoner, kramper, skader på nervesystemet og i noen tilfeller dødsfall

Barnas Turlag – for barn som vil ut! Gjennom Barnas Turlag treffer dere andre barnefamilier, og barna kan glede seg over å treffe andre barn på tur. Barn fra 0 til 12 år kan være med i Barnas Turlag

 

 

Gode råd om barn på tur

 

Insektmidler

Barn under tre år bør ikke bruke myggmidler direkte på huden. Smør det på klærne.
Det er kun tillatt å ha inntil 20 prosent DEET i myggmidler. Produktene skal merkes med: «Må ikke brukes på barn under 3 år, og brukes med forsiktighet på større barn».

 

Våtservietter

Hvis du ikke vil bruke våtservietter, kan du ha med en fuktig vaskeklut pakket inn i en plastpose. Denne kan du bruke for å gjøre ren babyen når du skal skifte bleie. Oppbevar posen inntil kroppen, slik at den ikke blir for kald når den kommer borti barnet.

En annen våtserviett har naturen laget selv. Det er myrmose og vokser over hele landet. Den inneholder stoffer som hindrer bakterier litt i å arbeide. Ypperlig å vaske hendene med etter en dotur. Kan også til nød brukes hvis man har glemt dopapir.

 

Barn som sover ute

Pass på barnet når det sover, slik at det ikke blir så mye stukket av mygg og andre blodsugere. Bruk et stort myggnett.

Pass også på at det er nok underlag mellom barnet og bakken. Husk at barn ikke regulerer kroppstemperaturen like godt som voksne. Kle godt på barnet når det sover, og pass på at sola ikke skinner direkte mot øynene om sommeren!

 

På do

Når ungen skal på do, setter du deg på en stein eller stubbe. Hold den med ryggen mot deg, og ha hendene dine under barnets knær.

 

Les Mot insekter
Les Torvmoser – naturens våtserviett
Les Naturhensyn/ på do i naturen

 

logo-outnorth-1954d39098437b72fce7356ff09e7ee7

Kjøp barneutstyr på nettbutikken outnorth (Sjekk om undertøy er av ull):

Barn og juniorundertøy »
Barn og juniorsokker »
Undertøy for barn »
Barn & junior gummistøvler »
Vinterstøvler for barn »
Bergans bæremeis » Dyrest.
VAUDE Bæremeis » Billigere.
Bæremeis fra Deuter » Billigst.
Sol og regnskydd for bæremeis fra Deuter »

 

aclima-logo-bakgrunn

Aclima er en Norsk ullspesialist. Merinoull er myk og behagelig for barna. Den er også mye brukt av allergikere.

Aclima klær av ull»
Aclima barn»

 

devold-150

Devold er en Norsk ullspesialist. Merinoull er myk og behagelig for barna. Den er også mye brukt av allergikere.

Devold barn og junior »

 

Ikke fullt så stort utvalg av friluftsklær og utstyr, men det finnes en del på Sportamore også:

 

 

 • Miljøinformasjon om barn og natur

  Hva kan det å dra på tur med barn ha med miljø og gjøre? Hm…

  De som skal overta naturen etter oss, er barna. Som voksne skal de behandle den ut i fra den holdningen de fikk som barn, og de kommer kanskje i stillinger hvor de får sterk innflytelse på hvordan naturen forvaltes.

  Tiden for å påvirkes til det mennesket du blir resten av livet, er i barndommen. Der har vi foreldre et sterkt ansvar for å sørge for at barna ser:

   

  • At vi har ingen rett til å forandre naturen til våre ønsker i øyeblikket, hvis det kan ha negative konsekvenser for kommende generasjoner.
  • At naturen har en verdi i seg selv.
  • At de vil bevare den som voksne.

   

  Dette gjør vi ved å gi barnet positive opplevelser i naturen i dag. De må forstå at naturen ikke trenger oss, men uten den er vi ingenting.

  På denne hjemmesiden kan vi lese mer om viktigheten av å ta barn med ut i naturen:
  Les mer om bakgrunnen for denne hjemmesiden

   

  greenrecycleAlle Fjällrävens produkter» er klimanøytrale.