Avliving og sløying av fisk

 

 

 

Viktig om avliving og sløying av fisk

 

 

vasking-av-fisk
Å avlive fisken på en human måte, er ikke bare en plikt – men også et ansvar. Avlivingen gjøres før kroken tas ut, for å unngå at man påfører fisken unødig smerte. Dette er en viktig del av det å være fisker.

Etter avlivingen må du sløye fisken så raskt som mulig. Nedbrytingen av kjøttet starter med en gang fisken dør og den vil tape kvalitet fortere med innvollene i. Å sløye fisken med en gang gjør at den holder seg mye lengre, og dessuten må man oppbevare den slik at den fine kvaliteten berges helt til man kommer hjem.

Les også  Oppbevaring av fisk på tur

Mygg og knott kan være plagsomme når man sløyer fisken.

Les derfor  Mot insekter

 

Avliving av fisk

 

 

  • Hold fisken i venstre hånd (hvis du er høyrehendt).
  • Med høyre hånd slår du med en stokk/ tung pinne eller stein i hodet.
  • Slaget skal være så hardt at du bare trenger et slag.
  • Å brekke nakken på den er ingen løsning. Det er ikke alltid den dør av det med en gang.
  • Å la den ligge å sprelle på marka til den dør, er heller ingen løsning.

 

Video som viser riktig avliving av fisk

 

 

Sløying av fisk

 

 

  • Alfa omega for sløyingen, er at du har en skarp kniv.
  • Sørg for at fisken er død.
  • Hold den i venstre hånd og skjær et snitt på tvers av kroppen framme ved gjellene.
  • Skjær et snitt langs buken og ned mot endetarmsåpningen. Treff midt mellom bukfinnene.
  • Ta tak i gjellene og innvollene, og prøv å løsne disse fra der de er festet mot ryggsiden. Det kan hjelpe om man får en finger på undersiden.
  • Da vil resten av innvollene følge med.
  • Fjern blodranden. Du kan bruke en finger til dette. Du kan også bruke en skje eller skrape litt med kniven.
  • Skjær av hodet og halefinnen. Da blir fisken lettere å bære – og lettere å behandle.
  • Skyll av fisken og kniven i reint vann.
  • Legg den på et skyggefullt og kjølig sted, og pakk den gjerne inn i myrmose.

Les også  Oppbevaring av fisk på tur

 

Video som viser sløying av fisk

 

Og til slutt:

kutt-av-finnene-paa-fisken-20150715_161506

Skjær av de fremste brystfinnene til slutt.

 

Til slutt kan de to fremste finnene skjæres bort. Disse vil bli kastet når fisken kommer på tallerkenen likevel.

Tilfør ikke ustabilitet i naturens balanse,
og ikke bidra til spredning av sykdommer. Les derfor  Grav ned fiskeslo og søppel

 

  • Kjøp kniv og bryne til turbruk

    Gjør det ikke for avansert, for en kniv er en kniv. Det er like vel en fordel at den har et vanlig langt blad, slik at man kan skjære brød med den.

    Brynene som er nevnt her egner seg ikke til det daglige bruk hjemme. Men de er lette og fine å ha med på tur. De har en fin og en grov side. Inneholder diamant, så disse små brynene slites derfor ikke så fort. Hold kniven skarp!

    logo-outnorth-1954d39098437b72fce7356ff09e7ee7

    Turkniver »
    Små bryner til turbruk »