Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Topptur med snøscooter

19 april 2017

Er det plass for både snøscootere og skigåere på topptur? Svaret mitt er både nei og ja.

topptur-med snoscooter, bilde

Til fjelltoppen med snøscooter.

 

Ved å opprette egne scooterområder med kontroll, så vil konfliktene bli mindre.

 

snløscooterspor til fjelltoppen, bilde

Det er ikke alle som vil møte snøscootere på alle fjelltopper.

Nei svar

På påsketur eller annen tur, så vil jeg nyte stillheten i fjellet. Dette er en menneskerett jeg har, men som noen synes er bare tull.

De erfaringene jeg har enkelte steder, viser at det kjøres fritt med snøscooter mellom hyttene, mellom barn i akebakkene og opp på fjelltoppene. Det hender også at føreren er i beruset tilstand. Dette er en grov overhøvling av alle andres interesser enn sine egne.

Og dette er det mange som mener:

To av tre nordmenn vil ikke ha unødig snøscooterkjøring i naturen, viser en kartlegging fra Miljødirektoratet

Hele 77 % er i mot motorisert ferdsel i naturen generelt. Motstanden mot snøscooterkjøring har økt med 6 prosentpoeng fra 2012 til 2014.

Dette kan du lese i Nationen 2014: To av tre vil ikke slippe snøscooterne løs

Det er altså et flertall av befolkningen som ikke vil ha snøscootere i naturen. Men regjeringen åpner likevel  for økt ferdsel, samtidig som de kutter bevilgningene til kontroll. Dette fører bare til mer hensynsløs kjøring og større konflikter. Det blir spennende å se om folk har fått tenkt seg om til neste stortingsvalg.

Jeg bruker selv snøscooter for nyttekjøring til hytta og andre ting, og dette trenger jeg. Noen vil kjøre med litt mer moro og «action» rundt ørene. Dette synes jeg er helt greit, og det plager meg ikke hvis det kan legges til faste områder.

Men når de provoserer myndighetene på denne måten, så ødelegger de for alle de andre. Jeg synes heller ikke det er greit at foreldre låner bort snøscooteren til barna, bare for at de kan håndtere den i ei grei løype.

Det ble foreslått et totalforbud mot snøscooterkjøring for noen få år siden. Hvis et slikt forslag hadde gått igjennom, så ville det absolutt ha vært ris til egen bak. Husk at det er en grunn til at et slikt forslag kommer opp. Sørg for at det ikke skjer igjen.

Der jeg har hytte har det vært helt vill scooterkjøring i påsken. Det har omtrent ikke gått an å gå på ski til et fjell uten å treffe på scootere eller et spor av dem. Jeg har også våknet om natta av vill scooterkjøring utenfor hytta mi. Jeg ønsker å respektere andre interesser enn mine egne i fjellet, men får lite lyst til det når det blir slik.

 

å-leke-med-snoscooter-i-fjellet, bilde

Kan ikke de som liker å kjøre utfordrene med snøscooter, få tildelt en egnet plass til dette?

Ja svar

Dette er altså to motstridende interesser, men det burde det ikke være. Alle er vel interessert i å kunne drive sin aktivitet i et område?

Mange får altså påsketuren ødelagt av scooterkjørere som ikke respekterer andre. Dette problemet hadde vært ikke-eksisterende hvis scooterkjørere hadde hatt sitt frie og lovlige område å kjøre på. En plass hvor scooterinteresserte kunne drive sin sport, og en plass hvor de som ville være i fred kunne gå på ski. Jeg kan godt ofre en fjelltopp eller to, hvis dette var løsningen på problemet.

Men tro ikke at kun en lovendring vil ordne på dette. Noen kommer til å kjøre scooter uansett om det er lov eller ikke. Det er oppfølgingen og kontrollen som det må gjøres noe med. Men se det vil ikke regjeringen bevilge penger til.

 

Det er manglende kontroll som er problemet, ikke scooterkjøring i seg selv.

 

Scooterkjørere er stort sett folk som er glad i å være ute, om enn på en annen måte enn meg. Skal man bli kvitt problemene rundt dette, så må de som liker snøscooterkjøring i utfordrene terreng også få utøve sine interesser i et kontrollert område. Denne form for uteliv må respekteres, akkurat som jeg krever respekt tilbake til oss som ønsker å gå på ski i stille natur.

Les også Bruk av el-sykkel i utmark er nå lovlig

 

Jon Arne.

 

KOMMENTARER