Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Til Køtatinden

8 september 2014

Nå var det ikke akkurat Himalaya jeg var på, men det trengte jeg slett ikke heller. Det var fin utsikt likevel, i flott vær med nesten ikke noe vind. Dette lille fjellet heter «Køtatinden» og ligger i Rana kommune. Det tar ca. 1 1/2 time å komme dit fra Store Kallvatnet. Litt lengre fra anleggsveien i Plurdalen. Det er bratt enkelte plasser, men turen er ikke for lang for de fleste. En ypperlig dagstur.

toppen-img_1477

På toppen.

Det første bildet viser varden på toppen hvor vi ser vi ut over Kallvatnet. Hvis vi snur oss, så ser vi Ivakskaret med Melkfjellet til venstre og Saufjellet til høyre. Det går turistløype der,  forbi Sauvasshytta og ned til Umbukta.

 

ivakskaret

Ivakskaret.

 

Et reinsdyr titter fram.

Et reinsdyr titter fram.

Når jeg ser varden på turen opp, så kommer det en liten «Rudolf» opp av steinura.

 

reinsdyr

Reinsdyr

Og ganske riktig. Det var mange reinsdyr på toppen. Jeg måtte ha hunden i bånd hele tiden.

 

blankstille-vann-og-landskap

Blikkstille, og perfekt med tørrflue.

Turen ned igjen var også en vakker opplevelse. Det er ikke til å tro at dette er i Norge. Det minner mest av alt om et landskap i den ville vesten, i alle fall om vi har byttet vieren ut med sand. Ved fossen bortest på bildet, har man kanskje kunnet spille inn en sjamporeklame? (brr…).

 

rød lyng

Rødt i naturen er konge!

Nå er det slik – at jeg ikke liker turutstyr som er rødt. Men sannheten er, at naturen selv har røde farger nå om høsten. Problemet er at det meste av rødt turustyr som jeg har sett, er knallrødt. Et telt som er blodrødt ville ikke ha skilt seg så godt ut i denne lyngen. Men hvem har sett et blodrødt telt?

Annet turutstyr/ ⇒ Telt

 

Et blåbærlandskap.

Et blåbærlandskap.

Med det regnværet som har vært i det siste, så trodde jeg at det meste av blåbæra hadde blitt ødelagt. Men neida – det var masse igjen av den. Riktig nok med en litt slappere smak, men det tror jeg er fordi det er langt ut i sesongen. Bæra var god den.

Blåbæra er bedre i høyfjellet

 

blåbær i handa

Å fylle handa med blåbær gikk fort.

Det hender at jeg plukker i store mengder – når jeg først plukker bær. Disse bærene putter jeg ofte inn i ansiktet, slik at de havner i «storsekken». Umm…

 

En tur uten et kaffebål er ingen tur. Jeg trengte også litt røyk for å holde unna mygga. Dette overrasket meg litt, da det meste av mygga har forvunnet de fleste steder nå på høsten. Når jeg kom hit, så ble den så plagsom mange ganger, at det var nesten som tidligere i sommer En varm tur. Vel – riktig så ille var det ikke, men likevel. Den forsvant igjen straks det ble overskyet.

Se også Mot insekter

 

fyring med grov ved

Få en grov stokk til å brenne.

Som vi ser på bildet, så ligger det en grov kubbe nederst i bålet. Grov ved er den største synderen for å få et bål til å brenne skikkelig.

Vi kan lese om det  her: ⇒ Fyring med grov ved

Les også ⇒ Bålfyring

En fin tur, og en tur som de fleste kan gå.

 

Jon Arne Strand

 

KOMMENTARER