Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Stor fisk

17 juli 2015

Jeg skrev i innlegget nedenfor, at på neste tur blir det fisk. Min bror og jeg har vært på denne turen nå og vi har nettopp kommet tilbake. Trøtte, slitne og meget fornøyde. Det ble en opplevelse av de sjeldne, og denne gangen ble det mer kvalitet og ikke kvantitet. Det er noe jeg liker – men ikke så vant til. Kvaliteten på fisken i mange vann har gått nedover, men denne gangen ble det fisk av absolutt toppklasse.

Mygga var nesten ikke merkbar på denne turen. Det var kaldt – og det er kanskje hovedgrunnen. Men det var også en del vind – noe som holdt mygga unna.

Mot insekter

 

3.1.-20150714_210642-–-Kopi, bilde

Leirbål.

Når vi endelig kom frem til vannet, så var det veldig mye ved der og ellers ideelle leirforhold. Gammel bjørkenever er meget bra ved – i alle fall til kortsiktige bål. Dessuten var det massevis av tørr bjørk der.

Det som forundrer meg, var at de som har vært der før oss, har båret med seg ei sag og felt en masse rå bjørk leirplassen. De har dessuten kuttet av trærne i brysthøyde. Det så nærmest ut som at vandaler har vært på ferde. Man kan jo tenke seg til hvordan det ville ha blitt, hvis alle skulle gjøre det samme.

I tillegg har de båret med seg tørr granved for å fyre opp med. De er nok inne på det rette, men området hadde så mye ved som ingen andre steder.

 

 

3.-20150714_220850-–-Kopi, bilde

Noen har tatt med seg ei sag på tur.

Bildet viser granveden – og bjørka som ligger og råtner fordi bark og never er på stammen og hindrer at den tørker (ved å raspe av bark og never på to sider vil veden tørke). Det er bare kunnskaper som mangler, for det er nok godt ment. De som gjorde dette har utført en masse arbeid til ingen nytte.

 

4.5-20150715_172805, bilde

Isflak om våren.

Vi vet alle at det er sein vår de fleste steder. I går kunne man se dette på enkelte fjellvann som lå høyt til fjells.

 

4.-20150715_155712-–-Kopi, bilde

Denne fiskefangsten må vi være fornøyd med.

Men så til poenget. Dette var jo en fisketur, og jeg skal si den ga uttelling. Fiskene bet ikke villig, men de som kom på land var rundt 0,7 til 1,1 kilo. Dette er ingen hverdagskost! En opplevelse uten like.

 

5.-20150715_151157-–-Kopi, bilde

Et prakteksemplar av en ørret.

På bildet ser vi en «fotomodell» som er akkurat slik vi vil ha den; nemlig med lite hode og tykk kropp.

 

5.-20150715_163140-–-Kopi, bilde

Grav et hull til fiskeavfallet.

Det viktigste med å ta vare på fisken på tur, er å grave ned fiskesloet. Man må gjøre det utilgjengelig for rev og måker, slik at man hindrer sykdommer å spre seg videre til andre fiskevann.

 

6.-20150715_163253–-, bilde

Dekk til fiskeavfallet med stein.

Etterpå legger man grove steiner oppå, slik at det blir utilgjengelig for rovdyr og fugler.

Du bør se på denne siden ⇒ Grav ned fiskeslo og søppel

 

91.-20150715_163523, bilde

En bra oppbevaring er å grave fisken ned i snøen.

Det var jo ikke akkurat noen plagsom varme på turen, men likevel hadde vi mye igjen for å grave fisken ned i snøen av og til. Vi strødde litt salt i buken først. Det gjorde at kvaliteten var fin hele veien hjem.

Oppbevaring av fisk i snø

 

9.-20150715_192657, bilde

Hvis du oppbevarer fisken i mose, legger du stein over.

Der det ikke er snø, er oppbevaring i myrmose en god ide. Den har jo bevarende egenskaper. Her ser vi at jeg har dekket til fisken i mosen med stein, slik at åtseldyr og fugler ikke kommer til. Strø litt salt i buken først.

Oppbevaring av fisk i myrmose

 

10.-0150716_132715, bilde

I ryggsekken har du fisken i plast. Ikke lukk posen.

Store deler av turen går med til å ha fisken i ryggsekken når man går. Da kan man bevare den lengst ved å gi den mye luft og skygge for sola, men ikke pakke den tett inn i plast. En plastpose er bra under fisken for å hindre at væsken renner ned i sekken, men ha den åpen i toppen. Legg også litt myrmose i buken og rundt fisken i posen.

Slik bærer du fisken i ryggsekken

 

11.2.-20150715_181159

Vannet har gravd ut dette hullet.

Med en fantastisk fisk i sekken, så vandret vi hjemover. Da kom vi forbi en steinformasjon som det sikkert er masse av andre steder også, men det var i alle fall artig. Steinen – eller grunnfjellet – inneholder forskjellige mineraler. Noen er harde og noen er mykere. Når tidens tann og kanskje vannet får tære på disse, så vaskes eller eroderes de myke mineralene bort først. Det som står igjen er de harde.

 

11.3-20150715_181147, bilde

De myke mineralene er vasket bort.

Her ser vi at de harde mineralene står igjen.

 

Noen andre inntrykk som kommer når man vandrer slik, er multene. Jeg har skrevet flere ganger om hvor sein vår det er i år. Dette har satt fantasien i gang hos de fleste multeplukkere – blant annet meg. Det er forholdsvis lite insekter også, så blir bestøvningen av multeplantene rett? Rekker de å utvikle seg til modne bær?

11.-20150716_143732, bilde

Kanskje blir det multer i år også?

På de fleste plasser er det mye multeblomster. Hvis alt går greit, så blir dette til bær i høst (ofte går dette den gale veien). Men der vi var på denne fisketuren, så hadde faktisk mange planter i et område knytt seg – dvs. at de har blitt til små kart. Kanskje blir det bær i år?

Det var virkelig en vellykket fisketur. Jeg har til og med fått et innblikk i utviklingen av multene – enn så lenge.

Stor fisk og et håp om bær til høsten. Kan man forlange mer? Den som lever får se.

Dessuten er dette slett ikke den siste fisketuren. Vi venter på den neste…

 

Jon Arne.

 

KOMMENTARER