Start turlivet her

En innføring for nybegynnere

 

 

Det fine med å unngå naturopplevelser, er at man ikke vet hva man går glipp av.

 

Hvis du ikke har vært på tur før, eller er nybegynner, så er dette siden for deg. Styr unna prestasjonspresset og les dette i stedet.

 

 

 

 

Så enkelt kan det gjøres:

 

Dette må du ha for å komme i gang med turlivet

 

 

 

 

Dette gjelder for alle turer

 • Hold føttene tørre.
 • Bruk vindtette klær ytterst.

I ryggsekken har du:

– Reserve sokker.
– Godt med klær.
– Ekstra mat.
– Toalettpapir.
– Kopp.
– Kniv.
– Førstehjelpsutstyr.
– Litt reparasjonsutstyr.

 

Nedenfor beskriver jeg det nødvendigste du trenger å vite for å dra på tur. Der finner du lenker til en nærmere beskrivelse et annet sted på denne hjemmesiden.

Du finner også lenker til nettbutikker her hvis det er noen klær og utstyr du vil kjøpe. Jeg forsøker å lenke til produkter som er miljøvennlige. Men dette er av og til vanskelig, da miljøskadelige produkter ofte har lite informasjon.

Min oppfatning er at man kjøper de produktene som har mye informasjon, og gjerne med en egen miljøinformasjon.

 

Se alltid på værmeldingen før du drar, og ha gjerne en app med den lokale værmeldingen med deg på mobilen. Men husk at mobildekningen kan være borte der du er.

 

mobile-phone-899206_640

 

Husk også at værmeldingen kan slå helt feil!

 

Derfor skal du forberede deg på overraskelser i været.

 

 

Klær på turen

Les også Miljøvennlige klær

Les også Disse produsentene tilbyr reparasjon av klær og utstyr

Tenk påkledning i 3 lag

 

Undertøy, mellomlag og ytterklær.

 

1. Undertøy

Les også Er ull miljøvennlig?

undertoy

Ull mot huden.

På tur er det bare ullundertøy som er brukbart. Det holder varmen også når det er vått. Med ullundertøy mener jeg lange underbukser og langermet overdel.

Korte turer

Om sommeren når sola skinner i skog og mark på korte turer, så er ikke dette viktig.

Lengre turer

Ullundertøyet må ligge innerst mot huden for å få den effekten som dette materialet har. Det er også nødvendig på korte turer hvis det er kaldt. På turer over flere døgn, bør du alltid med et ekstra sett ullundertøy i sekken.

Det kan være så varmt og fint vær på en overnattingstur om sommeren, at man ikke skjønner bæra av hvorfor man må drasse rundt med dette ullundertøyet i sekken! Som regel blir det liggende i den helt til man kommer hjem igjen. Men jeg kan love deg at du får bruk for det hvis det blir dårlig vær på fjellet.

Et godt eksempel på det kan du se i dette innlegget: Snø på fjellet i juni

Generelt om undertøy

På fjellet er det helt påkrevet med et ekstra sett ullundertøy i sekken, selv om det er varmt. Det beholder også varmen når det er vått. En vesentlig ting er at ulla også isolerer mot sterk sol.

Når det er sommer og sol i lavlandet, så trenger man ikke å ha dette med seg på tur.

Les om ullundertøy på siden Turklær

Les også om ullas egenskaper på siden Turklær

 

 

2. Mellomlag

mellomlag

Mellom undertøy og yttertøy.

Korte turer

Når man regulerer kroppsvarmen etter vær og temperatur, så gjør man det best med mellomlaget. Dette er de klærne som er mellom undertøy og yttertøy.

Ullgenser er en vanlig, gammeldags og viktig del av mellomlaget, men er ofte unødvendig på korte turer om sommeren.

Som genser kan du bruke en fleecegenser hvis det er varmt. Enten på deg eller i sekken.

Fleecegenser/jakke

fleece-15320P_1_full_2

Fleecejakke.

 

I følge Store Norske Leksikon er fleece en felles betegnelse for en rekke forskjellige stoffer, og den har en lodden stoffoverflate. Stoffet fremstilles enten ved å rue og deretter børste overflaten eller å nåle inn løse fibrer i et vevd eller strikket stoff og deretter binde dem fast ved hjelp av varme eller kjemiske midler. Det mest vanlige stoffet er polyester. Det antennes lett og brenner fort. Klær av fleece er varme, vel og merke i mer eller mindre tørr tilstand.

 

Lengre turer

Ullgenser

jpg-high

Ullgenser.

Straks man beveger seg inn på en overnatting eller flere, så må ullgenseren være med. Spesielt hvis man drar til fjells. Det kan veksle voldsomt mellom varmt og kaldt vær på fjellet om sommeren – fra brennende sol til snøvær.

 

snovear-i-rana

Snøvær på fjellet i Rana 8. juni 2016.

Jeg pleier å ha med både ullgenser og fleecegenser. Det er flere ganger jeg har fått bruk for begge.

På beina holder det med ullundertøy og ei god ytterbukse. Som regel blir man gående med bare ytterbuksa. Men glem ikke å ta med ullundertøyet og vottene i sekken!

 

Votter

På fjellet om sommeren må du alltid ha med ullvotter i sekken. Se bildet ovenfor.

 

Lue

Det er påkrevet å ha lue med seg i sekken på fjellet om sommeren. Tro det eller ei.

 

Generelt om mellomlaget

Mellomlaget er altså det man regulerer kroppsvarmen mest med. Men det kan også gjøres med glidelåser og andre åpninger i ytterklærne. Det er viktig å være opptatt av å regulere når man går, slik at man ikke blir for svett. Av og til må ytterklærne av.

Ullsokker til turbruk

Du må alltid ha med reserve sokker – også på korte turer. Å bli våt på føttene uten å kunne skifte til tørt, kan ødelegge turen. Særlig hvis sokkene ikke er av ull.

Korte turer

Halvtykke sokker er bra (Ullvang, Røros osv). De holder til småturer, men det er alltid best med en tynnere sokk innerst i tillegg for å forhindre gnagsår. De bør inneholde rundt 80 % ull.

Lengre turer

to-sokker

To par ullsokker.

Du bruke et tynt par innerst på lengre turer. Det er for at det vil forebygge gnagsår en del. Som yttersokk er det greit å bruke en tykkere sokk av ullfrotte – selv om de er varme. Svett blir du uansett. En tykk sokk virker også litt polstrende. De bør inneholde rundt 80 % ull. Bruk alltid to par.

Generelt om ullsokker

Ullsokker bør ikke inneholde mer enn 50 % kunstfiber. Men det bør også være blandet inn litt, da sokker av 100 % ull har dårlig slitestyrke.

Du har ull innerst på foten fordi:

 • Ull beholder varmen selv om den er våt.
 • Ull er «selvrensende», og skaper ikke så vond lukt som kunstfibersokker (luft sokkene ofte).

Du blir garantert våt på føttene før eller siden, og da vil du merke fordelen med ull innerst.

På turer med flere overnattinger, skyller du sokkene i en bekk av og til, og tørker dem utenpå sekken når du går.

Når du kjøper sokker, så skal du se til at ulla er blandet med kunstfiber (helst resirkulert polyester). Dette øker slitestyrken. De må ikke inneholde for lite. Rundt 80% ull er passe.

Les om mellomlaget på siden: Turklær

 

 

3. Ytterklær

ytterklaer

Vindtette ytterklær.

Korte turer

Ytterklærnes oppgave er å ta av for vær og vind. Det er derfor viktig at de er vindtette. Hvis man derimot tar på seg støvlene i gangen, og hiver på seg jakka for å ta en rask tur opp i lia, så er det derimot ikke like viktig.

Det man må vurdere, er om det tar lang tid å komme seg hjem igjen hvis det skulle bli dårlig vær. Hvis man bor i en by, så kan det være et pes med busser og trikker, slik at man blir sittende å fryse lengre enn ellers.

Ha noen ekstra klær og regntøy i sekken, og glem aldri ekstra sokker. Reservetøyet pakker du inn i plast.

 

Turjakke.

På kortere turer holder det med ei turjakke. Du får turjakker med hette som er så gode at du kan droppe anorakken. Men du må ikke finne på å gjøre det på en fjelltur om vinteren. Da kan en skikkelig snøstorm vise deg at du skulle hatt en god anorakk likevel. Likeledes om sommeren hvis det er mye insekter.

 

Turbukse

Som turbukse kan du bruke den buksa du har. Turen begrenser seg til det. Pass i alle fall på at den ikke er for trang og at du kan få et ullundertøy under. Dette gjelder først hvis du skal på en lengre tur. Det beste er at du kjøper en spesielt til turbruk.

Jo mer kunststoff det er i den, jo mer slitesterk vil den bli. Men man må for øvrig se til at det ikke går ut over de andre egenskapene. Tekstiler med en blanding av naturlige fibre og kunststoffer er vanskelig å resirkulere.

Mange turbukser er av en slik blanding, bl. annet med resirkulert polyester. Det kan veie litt opp for dette med gjenvinning.

Lengre turer

Gode egenskaper til ytterklær, og spesielt turbuksa:

 

Anorakk

anorakk

Anorakk.

Det kan være vanskelig å skjønne hvor kaldt det blir hvis det blåser gjennom ytterklærne. At de er vindtette er helt avgjørende.

Du kan teste hvor vindtett tekstilet er ved å suge luft gjennom stoffet. Det skal i realiteten ikke gå an hvis det er vindtett.

Anorakken er ikke bare en beskyttelse mot vær og vind, men også mot insekter. Det er viktig at den er stor, og at man kan «gjemme» seg inni den. En stor hette er bra. Dra aldri på fjellet uten anorakk.

Om anorakken som insektmiddel på siden: Mot insekter

 

Lue og vindvotter

Om sommeren er det bra med ei lue/caps med brem som skygger for sola. På fjellet er sola mye sterkere, så der er det mest nødvendig.

Om våren og høsten kan du få bruk for vindvotter utenpå ullvottene på fjellet. Det du trenger er votter av et enkelt vindtett stoff. Hvis du kjøper disse, så følger det ofte med innervotter i kunstfiber. Kast dem til gjenvinning. Den blir iskald når den blir våt.

Strikker du votter, eller kjenner du noen som gjør det? Hjemmestrikkete votter er ofte gode til dette bruket.

 

Generelt om ytterklær – alle turer

Regntøy

regnslag

Regnslag/poncho

Regntøyet må være med på alle turer. Det skal alltid ligge øverst i sekken.

Ufordelen med regntøy, er at det blir fort klamt av kondens innvendig. Et regnslag løser problemet og er den rette løsningen på tur. Sørg for at det er ei god hette på det.

Som gode foregangsmennesker, så bruker vi heller regntøy enn Gore Tex med fluoriserende forbindelser. Fjellreven lager miljøvennlige allværsklær med Eco-Shell som er et vidunderlig motstykke til Gore Tex.

Spør i butikken om klærne er miljøskadelige. Det finnes også gode regnklær i resirkulerte materialer.

 

stor-forkjell-pa-vaeret

Været i fjellet kan skifte fort.

Som sagt – så kan det veksle voldsomt med været i dette landet, fra fjellet og ned til kysten. Fra snøvær til brennende sol. Det er derfor umulig og si nøyaktig hva du skal ha med deg på alle turene. Det må du tilpasse etter forholdene.

 

 


Jeg har allerede nevnt at ullgenseren stort sett er unødvendig på korte turer om sommeren. Men den må være med til fjells også i den varme årstid.

Video som viser hvordan du fikser vanntett stoff 

 

Impregnering av ytterklærne

Les også Fluorstoffer – PFAS – hva er det?

Les også Liste over klær og utstyr med PFAS

Vannavtotende-stoffFluoriserende forbindelser (PFAS) er stoffer som er mye brukt til impregnering av turklær. Det er fordi de er svært effektive til å frastøte seg vann og smuss.

De er imidlertid svært miljøskadelige. Ved vask av turklærne skylles disse stoffene ut i kloakken. Deretter fordamper de opp i atmosfæren og ramler ned hvor som helst på jorda. De er funnet igjen i en rekke fuglearter, isbjørn, morsmelk og små babyer. Stoffene fører til reduksjon i forplantningsevnen og de er antatt kreftfremkallende.


Du kan motvirke dette ved å bruke Greenland Wax » fra Fjellreven. Du kan også lage impregneringen selv:
Lag din egen miljøvennlige impregnering

Uansett hva du velger, så smøres begge disse impregneringene godt ut over klærne. Deretter varmes den opp med en varmepistol eller fremfor et bål. Da vil det smelte og trekke inn i stoffet. Helt suverent! Denne metoden er brukt så lenge impregnering har eksistert. Du kan finne lenker til begge to nedenfor.

Om fluoriserte stoffer i turklær av Miljødirektoratet

Les om ytterklær på siden: Turklær

 

Hva synes du om at produsentene lager turklær som ødelegger naturen? Legg gjerne igjen en kommentar om det:

 

Støvler til turbruk

For å komme i gang, så tar du de skoene eller støvlene som du har. Du kan tilpasse turen etter det.

Husk at det ofte er vått i marka, så gummistøvelen er en grei og billig løsning utenfor veier og tørre stier. Du kan også kjøpe støvler på nettbutikkene som er nevnt nedenfor. Noen leverandører har en bra miljøinformasjon om sine produkter.

sko-tursko

Korte turer

Det er selvfølgelig forskjell på å gå etter en grusvei eller i steinete, tørt fjellterreng – og myrete landskap. Joggesko er gode å gå i og holder til det meste der det er tørt. Produksjonen av tekstilsko bidrar minst til klimaforandringen.

Lengre turer

Straks man kommer ut i skog og mark, så er det som regel vått i bunnen. Før eller siden vil du bli våt på føttene, og turen blir ubehagelig. Gummistøvler er en grei løsning her.

På langturer er sko av lær best, men det må brukes en del tid på å gå dem inn først. Gå dem inn kun etter din egen fot.

Generelt

 • Du kan bruke Loctites flytende superlim med børste til hurtige reparasjoner, og dette varer også lenge.
 • Lærsko må gås inn kun etter din egen fot.
 • Det bør være gamasjer til lave turstøvler/ joggesko.

Husk at:

– Lærsko utvider seg ved bruk. Kjøp den trange.
– Sko med cellegummi krymper ved bruk. Kjøp dem store.
– Gummistøvler beholder alltid samme form. Kjøp dem passe store.

 

Lærsko er ikke særlig miljøvennlig, men nødvendig på langtur. Det er derfor viktig at de varer lenge, og at du leverer dem inn til en skomaker når de trenger reparasjon.

 

Vøling – kunsten å reparere utstyr – ut.no
Ta vare på det du har – Naturvernforbundet

 

Gamasjer på turskoene

gamasjer-til-barmark

Gamasjer til barmark.

Skoene bør rekke til like over anklene. En gamasje settes fast i skoen i tillegg , og de korteste rekker til midt på leggen. De lange rekker til under kneet.

Fordelen med dette er at fottøyet blir lettere, samtidig som man får en «høy» støvel.

Hele opplegget kan bli litt varmt på de verste sommerdagene, men jeg synes ikke dette er verre enn høye støvler.

 

 • Kjøp gamasjer til turskoene

  logo-outnorth-1954d39098437b72fce7356ff09e7ee7

  Det er ikke noe i veien for å bruke vintergamasjer om sommeren. Men det bør være et mer solid feste under skoen, da slitasjen er større på barmark.

  Gamasjer til turgåing »

 

Flere detaljer om turstøvler på denne hjemmesiden:

Vedlikehold av turstøvler
Gå inn skoene
Gnagsår (oppstår gjerne hvis du ikke går inn lærstøvler).
Gummistøvler
Lærstøvler
Ha alltid såler i sko og støvler

 

 


 

Liste over klær for å komme i gang

Her kommer ei samleliste over de viktigste klærne du må ha for å gå på tur i skog og fjell. Beskrivelsen av noen plagg lenker til en mer detaljert beskrivelse på siden Turklær.

 

Listen er ufullstendig til et hyppig turliv, men dette kommer du godt i gang med:

Undertøy
Mellomlag
Ytterklær

 

Dagstur

Dagstur

 

Fjelltur med overnatting

Fjelltur med overnatting

 • To par ullsokker på foten. Tynne og tykke. 3 sett i reserve ∗.
 • Turskjorte
 • Ullgenser.
 • Fleece-
  genser
 • Bøff.
 • Ullvotter.

Fjelltur med overnatting

 • Turbukse.
 • Anorakk eller Turjakke.
 • Regntøy.

 

Fottøy

 • Gummistøvler til dagstur i skog og mark.
 • Joggesko kan brukes på en dagstur hvis det er tørt.
 • Gummistøvler er et minimum på overnattingsturer.
 • Turstøvler av lær er best på lengre turer.
 • Les mer om Turstøvler

 

Kommentar

Lista kan også være mangelfull til enkelte overnattingsturer på fjellet. Likeledes kan den være overflødig på kortere turer. Utstyret er du nødt til å anpasse turen.

Hvis du er dårlig utstyrt, så gå ikke så lange turer. Sørg for at det er kort vei hjem igjen.

En mer fullstendig liste med noe tips, finner du her: Pakkliste for overnatting på barmark

Nedenfor finner du:
Mat på turen og Øvrig utstyr

∗ 1 sett sokker = 1 par tynne og et par tykke. Dette vil redusere sjansen for gnagsår. Les om Gnagsår


 

Mat på turen

På tur spiser du mer enn du gjør ellers. Du må derfor ha med deg mer mat enn du tror i utgangspunktet.

Før eller siden oppstår det situasjoner hvor du får bruk for en reserve/nødproviant. Det kan være en vakumpakket pose som du bruker til reservemat på neste tur også. Sjokolade er også fint, og gir deg krefter med en gang. Men den varer ikke så lenge.

Behovet for væske øker også betraktelig.

 

Korte turer

Smør en matpakke – rett og slett. Men husk at matlysten øker på tur, så lag den stor nok.

Brødskivene har best av å pakkes inn i matpapir før de legges i en plastpose. Da blir fuktighet fra brødet trukket inn i papiret. I en plastpose uten papir, så blir skivene svette, klamme og ekle – særlig hvis du har ost som pålegg.

Tenk på at noe kan alltid skje på en tur, slik at det er viktig å ha med seg litt ekstra – bare i tilfellet. Ta også med termosen med noe varmt på, hvis du da ikke satser på å lage et bål og koke noe på det.

Hvis du har barn med, så er korte turer i nærområdet noe de liker. Bålfyring og pølsesteking er kjent for oss som har barn, så se på disse to sidene:

Bålfyring
Med barn på tur

 

Lengre turer

Jo lengre tur du tar, jo mer blir du overrasket av hvor mye mat du trenger. Det økende væskebehovet vil også overraske deg.

På brødet har du gjerne pålegg som inneholder litt salt. Det er fordi dette hjelper på væskebalansen, og for at det er holdbart.

Les om Væskebalansen

Drikk før du blir tørst – drikk ofte og lite.

Til pålegg på brødet er fenalår og skinke veldig bra. Dette er svært holdbart i varmen og inneholder en del salt som du trenger mer av på tur enn hjemme.

Brunost kan bli omtrent smøremykt i sola, og kvitosten blir klam og svett. Det hjelper å pakke den inn i matpapir før du har den i posen. Vanlig kjøttpålegg blir fort dårlig.

Gunstige middager på tur er frysetørrete poser med retter som du bare heller kokende vann på. Etter ti minutter er maten ferdig. Disse posene veier omtrent «ingenting» og er svært holdbare, men de koster mer enn annen turmat.

Ellers kan du ha med vanlige tørrposer av en eller annen gryterett. Ofte skal du tilsette kjøtt i disse rettene, og det kan du tørke selv og ta med. Men husk at kjøttet må bløytes opp en tid før du har det i gryta. Grønnsaker kan du også tørke.

Tørking reduserer vekta betraktelig og øker holdbarheten.

Les derfor Tørk turmaten selv

 

Generelt

Ellers er det svært så mye å si om dette viktige temaet, så det har jeg derfor allerede gjort. Jeg synes derfor du skal se på denne siden: Turmat og væske

 

 • Kjøp kokeapparater og spiseutstyr

  logo-outnorth-1954d39098437b72fce7356ff09e7ee7

  Spiseutstyr til turen »


   

  Hovedsakelig kokeapparater, men også noen telt, termoser og del andre ting.

  primus-17

  Primus »


   

  Hovedsakelig kokeapparater.

  optimus-16

  Optimus »


   

  Hovedsakelig kokeapparater, men også en del spiseutstyr.

  msr-79

  MSR »

 

Øvrig utstyr

Dette er viktige ting et turmenneske ikke kan komme utenom:

 

 

Alle turer

Med denne utrustningen er du klar til det meste. Bare husk at du må selvfølgelig anpasse utstyret til turen, men du skal ikke dra langt av gåre før du trenger alt dette.

 

Ryggsekk

bergans-helium-40-athensblue-solidgreyPå den minste tur, så er det påkrevet med en ryggsekk. Det kan være den billigste modellen fra en reklamekampanje til en mer avansert type til de litt lengre turene. Bare husk på – faktisk, å ikke skaffe deg en som er unødvendig stor.

Men den bør ha et ryggsekklokk. En sekk på 45 – 50 liter kan være nok for korte overnattingsturer.

Les om Ryggsekk

 

 • Kjøp ryggsekk

  logo-outnorth-1954d39098437b72fce7356ff09e7ee7

  Velg mellom flere leverandører av ryggsekker »


   

  En sekk som jeg har meget god erfaring med de siste årene er Ospray Atmos 50 ». Navnet betyr at den har et volum
  på 50 liter. Den har et luftesystem på ryggen for å forhindre at det blir for varmt. Lett i vekt og det kjennes ut som den «bærer av seg selv». Den beste sekken jeg har hatt. Lav i pris.

  ospray-122

  Osprey »

 

Turkniv

Dette er et «redskap» på tur. Den kan du bruke til alt. Hvis du glemmer noe, så er det utrolig hva du får gjort med en kniv – bare du ikke glemmer den også da. Det er to ting som er viktig med en kniv:

 • Langt blad slik at du kan skjære brød.
 • Den må være skarp.

Ved å ha den i sekken, unngår du å miste den på turen.

Les mer om Kniv til turbruk

 

 

Kopp

Så rart det enn kan høres, men den er viktig. Bare prøv å drikke kaffe fra en varm kjele – au!

 

Kokekar/ kjele

Helt nødvendig på overnattingsturer, som du selvfølgelig tilpasser til ditt eget behov. Hvis du drikker kaffe, så er det dagens høydepunkt å ta fram kaffekjelen og henge den over bålet.

Les mer om Bestikk og spiseutstyr

 

 • Kjøp kokeapparater og spiseutstyr

  logo-outnorth-1954d39098437b72fce7356ff09e7ee7

  Spiseutstyr til turen »


   

  Hovedsakelig kokeapparater, men også noen telt, termoser og del andre ting

  primus-17

  Primus »


   

  Hovedsakelig kokeapparater.

  optimus-16

  Optimus »


   

  Hovedsakelig kokeapparater, men også en del spiseutstyr.

  msr-79

  MSR »

 

Dopapir

Dette trenger ingen nærmere beskrivelse, men det er faktisk lett å glemme – sammen med fyrstikker.

Skulle du glemme dopapir noen gang, så går det an å bruke myrmose /torvmose i stedet. Denne har også en rensende virkning.

Torvmosens bruksområder – NTNU Vitenskapsmuseet
– På denne hjemmesiden: På do i naturen

 

 • Kjøp dopapir

  Bare tulla!

  Her finner du nok ingen nettbutikk for dopapir.

  Men jeg oppfordrer deg til å kjøpe resirkulert papir… 

   

  recycle-29227_640

 

Tørre fyrstikker pakket inn i plast

Hvis du skal lage et bål, så sier det seg selv at fyrstikkene må være tørre. Hvis du er uheldig et stykke inn i skog og fjell, og trenger å varme deg eller tørke klær, så er det godt å finne reserve fyrstikker i en vanntett boks. Sørg for å holde fyrstikkene tørre!

Hold fyrstikkene tørre
Bålfyring

 

Førstehjelpsutstyr på turen

Du må i alle fall sørge for at det er noen plasterlapper og litt gas i ryggsekken. Dette er viktig utstyr å ha med. På korte turer holder det med mindre enn på lengre turer. Da bør du nemlig tenke over førstehjelpsutstyret litt.

Les om Førstehjelpsutstyr

 

 • Kjøp førstehjelpsutstyr

  Noe av dette kan kjøpes enkeltvis på apoteket. Men det blir ofte billigere å kjøpe i hele sett.

  logo-outnorth-1954d39098437b72fce7356ff09e7ee7

  Førstehjelpsutstyr »

 

Reparasjonsutstyr på turen

Før eller siden er uhellet ute, og du må hast-reparere noe. Det er mulig du ikke ser på dette som viktig bare til en helgetur, men etter en stund vil du gjøre det likevel.

«Man tager hva man haver». Men sportstape, nål og tråd, noen ekstra knapper og litt snøre er greit å ha med.

Les mer om Reparasjonsutstyr

Ellers finner du praktiske lapper med lim for å bøte hull, og mye annet reparasjonsutstyr på outnorth:

 

 

Hvis mobilen ikke er vanntett

Mange telefoner er ikke vanntette, og tåler regn og fuktighet heller dårlig. Da pakker du den inn i plast!

Men husk at det kan oppstå kondens inne i plasten som kan sette telefonen ut av spill. Da tuller du den inn i masse tørkepapir eller dopapir før du legger den i posen. Da vil papiret suge opp en del fuktighet.

Det første du gjør når du kommer fram eller til et bål – eller når det er tørt vær – er å ta den ut av posen slik at den får tørket og luftet seg (ikke ha den for nært bålet). Dette er litt pes, men det lønner seg i lengden.

Denne posen kan du bruke mange, mange ganger. Se på videoen som viser deg rett knute på posen:

Knuten på plastposen avgjør om du bruker den flere ganger
Hjelp 113-GPS (en app som hjelper ambulansehelikopteret å finne deg).

 

 • Kjøp vanntette etuier til elektroniske dingser

  Her finner du vanntette etuier til mobiltelefon, nettbrett og Laptop – samt en del annet. Husk å vikle tørkepapir rundt telefonen før du har den i en vanntett pose på tur.

  f0f0f0-150-outnorth-3

  Oppbevaring av elektronikk »

 

Ta en titt på dette også:

 

Nyttig å vite for et friluftsmenneske

 

 

 • Bruk turklærne rett - påkledning i praksis

  Ikke bli for svett

  Når du går blir du varm. Dette skaper varm luft og kondens som må ut, ellers blir du for svett. Du slipper den lettest ut ved å regulere åpninger og glidelåser i ytterklærne. Mengden av klær i mellomlaget har også mye å si.

  Når du blir for svett, så blir du kald.

  Ikke kle på deg for mye når du begynner å gå. Det er en like stor feil som å kle på seg for lite. Det er bedre å hutre litt når du starter å gå. Du får varmen i deg ganske fort.

  Nå er det vanskelig å ikke bli svett og våt på en tur. Det er bl. annet derfor det er så viktig med ullundertøy rett på huden. Det lønner seg å være aktiv med å kle av og på seg. Når du går blir du varm, men straks du tar en pause blir du kald igjen. Det er viktig å kle på seg med en gang du stopper til en pause. Før du går videre kler du av deg igjen.

  Regnvær

  Regntøyet ligger alltid øverst i sekken. Anorakken eller jakken du bruker, holder lengre mot regn enn det du tror. For det er slett ikke nødvendig å haste med å ta på seg regntøyet straks det kommer noen dråper. Etter impregnering tåler klærne litt mer regn.

  En annen ting er at man blir klam i vanlig regntøy. I alle fall jeg, vil unngå å bruke regntøy mest mulig. Hvis du har ullundertøy, så skal det nokså mye regn til før du trenger regntøyet. Det er i alle fall ikke nødvendig å haste med å ta det på straks det kommer noen dråper regn. Men du må huske på å impregnere yttertøyet.

  Eco Shell »: Ytterklær med miljøvennlig, vanntett membran.

  G1000 »: Slitesterke ytterklær uten fluorstoffer.

  Giftfri impregnering til G1000 » Greenland wax.

  Eller du kan lage impregneringen selv: Giftfri impregnering uten fluorstoffer

  Hvis du blir våt og kald

  Du kan ramle i en bekk eller i ei elv, du kan ha glemt regntøyet når det regner, eller kanskje det begynner å snø midt på sommeren i fjellet. Da er det spesielt ille hvis du har glemt ullundertøyet.

  Hvis du «ved et uhell» skulle ha glemt det likevel og du fryser, så finnes det metoder:

  Kle deg i bar overkropp og ta ullgenseren på. Ullas magiske egenskaper til å gi deg varme begynner da å virke.

  Av og til kan du fryse slik at du ikke får varmen i deg – i alle fall med en gang etter at du har kledt på deg:

  Det er fordi hjertet pumper blodet rund i kroppen din og varmer den opp. Jo fortere hjertet slår, jo fortere går blodet – og jo fortere blir du varm. Da er det ofte eneste løsningen å få hjertet til å slå fortere: Ta en løpetur til du kjenner deg varm!

  Hvis varmen kommer fra kroppen din på denne måten, så kan klærne gjøre en god jobb. Det hender seg dette er den eneste løsningen for å få varmen i kroppen igjen.

  Og hvis du har et stykke hjem, så er det meget mulig du må gjøre opp et bål for å tørke klær og varme deg.

  Les – Hold fyrstikkene tørre
  Les – Bålfyring

  Sterk varme på tur

  mygghatt-og-anorakk-er-det-beste-myggmiddelet

  Mygghatt og anorakk er det sikreste mot insekter.

  Når sola steker som verst kan det bli ille i høyfjellet med en tung ryggsekk, anorakk pga. mygga og mygghatt. Svetten siler og alt blir vått. Man må til og med passe på å holde fyrstikkene tørre, for de kan bli gjennomvåte av svette i lomma. Det går utmerket å gå i bare shorts, men da må det ikke være noen insekter. Man kan jo smøre leggene med insektmidler. Men under sterk sol, så gjemmer mygga seg.

  Det kan bli så varmt at du må gå om natta. Dette er ofte en grei løsning.

  Du kan jo få bruk for dette : På tur i mørket

  En annen måte, er rett og slett å gå med ullskjorta på når sola steker som verst. Denne isolerer mot den brennende sola og det blir faktisk bedre enn med en vanlig skjorte. Svett blir man uansett.

  Les om ull

  Føttene på lengre turer

  Pass på føttene – spesielt når det er varmt. Legg sokkene i bløt uten såpe i en bekk om natta på lengre turer – og skyll dem opp om morgenen. Heng dem til tørk utenpå sekken når du går videre.

  Vask føttene og smør dem inn med spenol eller vaselin om kvelden. Men pass på å ikke ha dem for lenge i vann, slik at de blir bløte. Skift til tørre sokker flere ganger om dagen.

  Les – Festeanordninger utenpå sekken
  Les – Gnagsår

  Formsåler og med støtdemping.

  Formsåler og med støtdemping.

  Skal du gå en del, så bruk formsåler med demping av et eller annet slag. De billigste krøller seg ofte fremme ved tåa og blir klumpete.

  Bruker du vanlige ullsåler, så skal du være obs. på dette. Få tak i ullsåler som er oppstivet på undersiden.

  Noen har et gummilag over hele sålen, og noen er oppstivet med en plastlist.

  Les – Bruk såler i alle sko og støvler

 • Nettbutikkene, sportsbutikkene og våre naturkunnskaper

  På nettbutikkene og i sportsforretningene kan du bli påvirket til å kjøpe mer enn du trenger. Det er forhandlere som prøver å fortelle deg at «dette må du ha».

  Men bare ta det helt med ro. Mye av turutstyret som selges er overflødig, og du kan trygt dra på tur uten siste skrik på utstyrsfronten. Det har jo selvfølgelig kommet bedre utstyr med årene, men kunnskapen om å leve i naturen har gått tilbake.

  Denne kunnskapen er nemlig grunnlaget hvis godt utstyr skal virke etter sin hensikt.

  Det er funnet folk som har omkommet på fjellet med topp utstyr i sekken. De har rett og slett ikke kunnet bruke det.

  Nederst på denne siden finner du Miljøinformasjon om det meste. Les den før du handler.

 • Slik finner du fram i nettbutikken outnorth.no

  outnorth.no

  De fleste kjente merkene for turutstyr og klær finner du på outnorth.no

  Klikk på «Velg varemerke». Da dukker forbokstavene til alle merkene opp:outnort.no

  Klikk på forbokstaven til det varemerket som du er ute etter. Da kommer en liste over alle merkene med denne forbokstaven fram. Velg det du vil ha.

  Enda enklere: På denne hjemmesiden skriver jeg om bruken av en del klær og utstyr på tur. Under hver beskrivelse, vil du finne lenker som går direkte til det produktet du leser om.

  Jeg har ikke full oversikt over alle produkter som er miljøvennlige. Men flere direktelenker vil komme etter hvert som jeg finner ut mer.

  Hvis du merker at noen lenker går til miljøskadelige produkter, så setter jeg stor pris på om du sender meg en e-post om dette til: on.e1532270249tuirf1532270249@nimd1532270249a 1532270249

 • Friluftsliv = det gode liv

  Noe av det du kan oppleve på tur

  tur-i-parken

  Turens lengde og innhold legges etter dine egne premisser.

  Du trenger ikke dra langt for å gå på tur. Hovedsaken er at du kommer i gang. Noen har turmuligheten rett utenfor stuedøra. Andre må kjøre bil eller ta buss først.

  Du kan gå på en tur i et bynært område, velge turistforeningens stier – eller ta turer utenfor merkede stier og løyper.

  Hele landet er spekket med merkede stier av DNT.

  Fra korte småturer og uendelig oppover.

  Hele Norge er spekket med turistforeningens (DNT) merkede stier. Alt fra korte småturer til lange, lange overnattingsturer. DNT har også selvbetjente hytter langs de fleste av disse stiene.

  Mina og Ann Helen sykler på Lappsethsletta

  Sykkel som fremkomstmiddel.

  Sykkelen er et vidunderlig fremkomstmiddel! Det er moro, og man opplever omgivelsene på en helt annen måte enn i bil. Og barna får ha det moro sammen med de voksne. Dessuten bruker den null energi og man får mosjon.

  Mina med bamse i sekken

  Barn på bærtur, med bamse i sekken.

  Husk at tur med barn bør stort sett skje på deres egne premisser. Her kan du faktisk legge grunnlaget for naturens fremtid.

  Med barn på tur
  Aktiviteter for barn

  mus på balkongen. Spiser brød

  Denne musa er ikke skvetten.

  Naturopplevelsene står i kø straks du kommer deg ut. Og du trenger slett ikke være naturfotograf. Dette bildet tok jeg med telefonen en gang jeg satt og drakk kaffe på balkongen. Ok – denne musa var kanskje litt sulten og forstyrret. Eller kanskje den bare var vant til folk?

  rype i vårdrakt på en stein

  Rypa i vårdrakt.

  Straks man kommer opp til bjørkeregionen i april/mai, så er det rypa som dominerer arenaen. Denne var i vårdrakt og holdt et voldsomt orkester. Heller ikke i slike tilfeller trenger man å være naturfotograf. Rypene om våren er svært tamme, og alle som tilfeldigvis går forbi kan ta dette bildet med et vanlig kamera.

  20 meter fra bilen.

  Telt 20 meter fra bilen.

  Du trenger ikke gå langt for å overnatte i telt heller. Denne karen har slått opp teltet ikke langt fra bilveien. Hvorfor ikke bruke ei helg til dette? Det kan bli fine turer i området rundt teltet, og man kan ta med seg mer utstyr enn på lange vandreturer med ryggsekk.

  Les også Å sette opp telt i vind

  Gapahuk av en presenning.

  Gapahuk av en presenning.

  Denne presenningen koster ca. 60 kroner på Biltema. En skikkelig koselig plass, og her kan det regne så mye det vil. Det blir bare koseligere. Med bål foran en slik gapahuk (reflektorild), så kan det bli et meget varmt krypinn.

  Les – Reflektorild
  Les – Finn en leirplass

  ro-IMG_1755

  Turens store høydepunkt er bålet.

  Kutt ut alt pes på tur. Ro deg helt ned, lad opp batteriene og legg merke til alle lydene i naturen rundt deg. Det gir en frihet, harmoni og ro i sjelen som du ikke finner noe annet sted enn ute. Derav navnet på denne nettsiden: «friute».

  Mot insekter
  Bålfyring

  kveldsbål

  Det er godt med et bål om kvelden.

  Ved et bål om kvelden – også under andre omgivelser enn på dette bildet, så vil det hvile en helt spesiell stemning over deg. Det etableres en kontakt med omgivelsene som er vanskelig å forklare. Men du har det inni deg – bare dra ut og prøv!

  Hvis det blir mørkt der du bor, så må du huske å ta med hodelykt /lommelykt på tur.

  camping-984038_1920-lite, bilde

  Dette er ikke det verste stedet man kan tilbringe natten.

  Les På tur i mørket

  sosialt-tur-med-barn

  Barn og foreldre på tur.

  Turen går som regel fra start til mål. Når man er kommet til bestemmelsesstedet, så er turen over. Tenk heller at det er selve turen som er målet.

 

 

Miljøinformasjon

 

 

Noen impregneringer i turklær inneholder svært miljøskadelige fluorstoffer. Enkelte allværsklær og Gore Tex (vanntett membran) er noen av dem. Ofte vet ekspeditørene på sportsforretningene lite om dette.

 Om fluorstoffer – miljødirektoratet

 Fjällräven » har turklær med miljøvennlig vanntett membran

Disse fire impregneringsbehandlingene inneholder ikke fluorstoffer:

• Ecorepel.
• Purtex WR.
• Bionic-Finish Eco
• Greenland wax ».

Se etter yttertøy med disse behandlingene ( kilde: Framtiden i våre hender).

 

Gå til siden Miljømerker

 • Miljøinformasjon om mellomlaget

  Trøyer og gensere laget av resirkulert polyester fra blant annet plastflasker og annet avfall er mest miljø- og klimavennlig. Polyester kan resirkuleres mange ganger.

  Ullgenseren kommer du ikke utenom. Men husk at ull gir viss klimabelastning, så det er viktig å få den til å vare lenge.

  Les også Er ull miljøvennlig?

  Fleece er et tekstil som ofte blir brukt i gensere og jakker (mellomlaget). Det kan ofte lages av resirkuler polyester og har ikke de samme krav til varmeegenskaper som undertøy mot huden har. Til det bruker du ull. Unngå vindtett fleece med impregnert ytterside. La yttertøyet ta hånd om vind og regn.

  Lær hvordan du reparerer ting: Ta vare på det du har – Naturvernforbundet

  For at vi som forbrukere skal få informasjon om hvordan klær og utstyr er leget, er det viktig at fabrikkene har åpne fabrikklister. Velg produkter fra fabrikker med åpne fabrikklister

 • Miljøinformasjon om yttertøy, impregnering og regntøy

  Yttertøy av resirkulert polyester og nylon har de beste klimaegenskapene. Ikke prøv å impregnere fleecegensere og andre klær i mellomlaget. La yttertøyet ta seg av vannavvisningen.

  Fluorkarboner og impregnering

  Per- og polyfluorerende alkystoffer (PFAS), eller fluorkarboner, er seiglivede og menneskeskapte kjemikalier. De spesielle egenskapene deres gjør at de egner seg godt for å lage vann- og smussavstøtende klær. Det er derfor turtøysprodusentene har fått ry på seg for å være noen av de verste i klesproduksjonen som bidrar til klimaforandringen.

  Nå er det imidlertid flere produsenter som har laget vanntett membran av resirkulerte kunststoffer. Spør etter slike produkter når du handler. En av dem er Fjällräven med sin Eco Shell.
  Miljøinformasjonsloven

  «Tekniske turklær er blitt big business. Selskapene selger stadig mer klær og reklameeffekten henter de fra urørt natur og drømmen om rene og vakre landskap.
  Likevel forurenser selskaper som North Face, Haglöfs, Norrøna og Mammut naturen med viten og vilje når de produserer klærne sine». (Kilde: greenpeace.org/norway/no/).

  «Mengdene stoffer i miljøet vil øke i takt med at vi lager og bruker slike stoffer. Noen av dem kan hope seg opp og lagres i mennesker og dyr. I tillegg øker konsentrasjonen av stoffene jo høyere opp i næringskjeden man kommer. C9-C14 PFCA er blant annet funnet i polartorsk, polarmåke, sel, reinsdyr og isbjørn. Stoffene kan være giftige for livet i vann, gi fosterskader, skade evnen til å få barn og noen av dem er sannsynligvis også kreftfremkallende» (Kilde: erdetfarlig.no).

  Les også Fluorstoffer – PFAS – hva er det?

  Les også Liste over klær og utstyr med PFAS

  Vi kan også lese en grundigere forklaring om PFAS her: Om fluoriserte stoffer i turklær – av Miljødirektoratet

  Klær merket med: «DWR (Durable water repellent)» er av og til fluorholdige.

  Få stoppet produksjonen av miljøskadelige klær: Signer oppropet på Greenpeace.no!

  Haglöfs er en av de verste til å produsere turutstyr med giftige fluorstoffer.

  Be Haglöfs stanse bruken av giftige stoffer!

  plussMiljøvennlige produkter fra Fjällräven:

  Greenland wax. Giftfri impregnering» uten fluorstoffer.

  Ytterklær med miljøvennlig, vanntett membran uten fluorstoffer: Eco-Shell»

  Slitesterke ytterklær uten fluorstoffer: G1000»

  Eller du kan lage impregneringen selv: Lag miljøvennlig impregnering selv

  Giftstoff i regntøy

  Bruken av ftalater (et gifstoff) i regntøy og andre produkter er forbudt i Norge dersom det er sannsynlig at barn under tre år kan komme til å suge eller tygge på dem. Mange produsenter har nå trukket disse varene tilbake. Spør i forretningen!

  Dine rettigheter finner du her:
  Produktkontrolloven
  Miljøinformasjonsloven
  Klagenemda for miljøinformasjon

  Lær hvordan du reparerer ting Ta vare på det du har – Naturvernforbundet
  Hva synes du om at produsentene lager turklær som ødelegger naturen? Legg gjerne igjen en kommentar om det:

 • Miljøinformasjon om ull

  I følge Framtiden i våre hender, så har ull den høyeste klimabelastningen av alle tekstiler, unntatt silke. Dette diskuteres mye, for andre forskere mener noe annet.

  • Bruk resirkulert ull der det er mulig.
  • Reparer og sy om ullklær.
  • Kjøp brukt hvis du får mulighet.
  • Bytt ullklær med andre.
  • Du trenger ikke vaske ulla så ofte, lufting holder lenge.
  • Til slutt bør de resirkuleres.

  Lær å reparere ting: Ta vare på det du har – Naturvernforbundet

  Det er kommet klær av tekstiler fra hamp, bambus og en del resirkulerte kunststoffer. Jeg får håpe det kommer et tekstil som har de samme egenskapene som ull snart.

  Ullsokker og sokker som er blandet med litt kunstfiber er mer slitesterke. Men tekstiler som har en blanding av naturlige og kunstige fibre er også vanskeligere å resirkulere.

  Man kommer ikke utenom at tursokkene bør inneholde mye ull.

  Fjällräven samarbeider med den skotske ullprodusenten Abraham Moon. Deres klassiske ullstoffer er av beste kvalitet når det gjelder bærekraftig produksjon, slitestyrke og utseende. Det er hyggelig å vite når ull er så nødvendig for friluftsfolk. Fjällräven har den mest utfyllende miljø og etikk informasjonen. Alle deres produkter er dessuten klimanøytrale.

  – Les om ullas egenskaper: Ull
  – Les også om – hamp
  – Les også om – bambus
  – Les om Mulesing, et dyreplageri på sau

  Lær hvordan du reparerer ting: Ta vare på det du har – Naturvernforbundet

  For at vi som forbrukere skal få informasjon om hvordan klær og utstyr er laget, er det viktig at fabrikkene har åpne fabrikklister. Velg produkter fra fabrikker med åpne fabrikklister

 • Miljøinformasjon om bomull

  I likhet med ull, så har bomull også mange gode egenskaper i turklær. Men det gjelder ytterklær og mellomlag, for den er overhode ikke brukbar i undertøyet.

  Men det tragiske er at bomull har et høyt klimafotavtrykk. Blant annet har produksjonen et stort forbruk av vann, sprøytemidler og den har en miljøbelastende transport.

  Velg klær av økologisk bomull i stedet for konvensjonell/genmodifisert. Kjøp kvalitetsklær som varer lenge. Du bør også se om de har miljømerker før du kjøper dem. Bomull egner seg godt til reparasjoner og gjenbruk.

  Les også  Faktaark om bomull – Framtiden i Våre Hender

  Arbeiderne som lager bomullsklær er utsatt for grove overtramp og barnearbeid i enkelte land. Stortinget har sommeren 2016 vedtatt å utrede en ny etikklov. Den skal gi oss forbrukere rett til å vite hvem som har laget klærne, mobiltelefonene og datamaskinene våre.

  Lær hvordan du reparerer ting: Ta vare på det du har – Naturvernforbundet

  For at vi som forbrukere skal få informasjon om hvordan klær og utstyr er leget, er det viktig at fabrikkene har åpne fabrikklister. Velg produkter fra fabrikker med åpne fabrikklister

 • Miljøinformasjon om lærstøvler

  Sjekk hvor miljøvennlige skoene og klærne er på rankabrand.com (engelsk).

   

  Gore Tex har en impregnering som inneholder fluorstoffer og er funnet igjen i både mennesker og dyr på hele jordkloden. Noen produsenter har laget sko med vanntett membran av resirkulerte fiber. Sko med membran som heter bare «Tex» er bedre. Spør etter disse på forretningen Miljøinformasjonsloven.

  Lærstøvler er de beste turstøvlene i det lange løp. Men lær har et høyt klimaavtrykk, så levetiden til støvlene bør hales ut i det lengste. Ved godt vedlikehold kan de vare svært lenge. Bruk skomakeren hvis det trenges større reparasjoner, da sparer du miljøet mye. Praktiser gjenbruk og kjøp brukt hvis du kan. Vær flink med vedlikeholdet og lever dem til resirkulering til slutt.

  Det beste miljøalternativet er sko som er vegetabilsk garvet. Tekstilsko er mer miljøvennlige enn lærsko, og bør brukes der typen tur tillater det. Derfor bør du lese Dødelig lær

  Stortinget har sommeren 2016 vedtatt å utrede en ny etikklov. Den skal gi oss forbrukere rett til å vite hvem som har laget klærne og skoene, mobiltelefonene og datamaskinene våre.

  For at vi som forbrukere skal få informasjon om hvordan klær og utstyr er leget, er det viktig at fabrikkene har åpne fabrikklister. Velg produkter fra fabrikker med åpne fabrikklister

  Etter en tids bruk vil læret forme seg etter foten, noe som gjør at brukte lærstøvler er ganske mye bedre enn nye. Jo lengre tid man bruker dem, jo bedre blir de.

  Denne karen har sko som er 30 år gamle:

  Vøling – kunsten å reparere utstyr – ut.no

  Lær hvordan du reparerer ting: Ta vare på det du har – Naturvernforbundet

 • Miljøinformasjon om mobiltelefoner

  Metallene i mobilen kan stamme fra gruver som finansierer krigshandlinger og brudd på menneskerettigheter. Bak produskjonen av mobiltelefoner ligger også barnearbeid og kritikkverdige arbeidsforhold i mange tilfeller.

  Den største av miljøbelastningene fra en mobiltelefon skjer i produksjonsfasen. Vurder å raparere den gamle før du kjøper en ny. Reparatører kan fikse knuste skjermer og andre ting. Den enkleste måten å finne reperatører på er å søke på navnet på mobiltelefonen din og «reparasjon» i Google.

  Arbeiderne som lager telefoner er ofte barn, har lite eller ingen lønn og lever under umenneskelige kår i mange land. Stortinget har sommeren 2016 vedtatt å utrede en ny etikklov. Den skal gi oss forbrukere rett til å vite hvem som har laget klærne og skoene, mobiltelefonene og datamaskinene våre.

  Dette er sannheten bak produksjonen av iPhone 6

 

Test deg selv:

 

Test deg selv med noen spørsmål

 

 

 1. Hvilken turtøysprodusent på denne hjemmesiden har bare klimanøytrale produkter?
 2. Er det bra med 100% ull i tursokkene?
 3. Er det bra med 100 % ull i undertøyet?
 4. Hva er best på tur: 1 eller 2 par sokker på foten?
 5. Hvilke særegne egenskaper har ulla?
 6. Hvilke tekstiler har selvrensende effekt?
 7. Hva har du å si om impregneringen i de fleste Gore Tex og allværsjakker?
 8. Hvilke type klær skal ligge innerst mot huden?
 9. Hva kan anorakken brukes til, annet enn mot vær og vind?
 10. Trenger du lue og votter på fjellet om sommeren?
 11. Hva er væskebalansen?
 12. Hvordan behandler du mobiltelefonen hvis den ikke er vanntett?
 13. Hva er «Hjelp 113-GPS?
 14. Å reparere ting er viktig for miljøet. Hvilken internettside har en god innføring i å ta vare på det du har?