Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 91 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Fjellsommeren 2014

26 oktober 2014

Det er flere ting som har preget denne sommeren. Bl. annet varmen, mygg, knott og veps, toppturer, bær og fisk – og atter fisk. Men den har gitt meg turer som jeg ikke har hatt på lenge. Her er et tilbakeblikk fra noen av dem.

Storfisker-Dorg-

To av mange på¨stang i år.

Vi har sett noen av bildene fra før. Fiskene nedenfor var et pent knippe som førte til at jeg skrev artikkelen turforalle.

12-fine-fisker-

Et knippe ørreter

At man legger turene over toppene, er et merkelig fenomen. Det er jo bedre å gå i et lettere terreng. Men toppturer kan jo by på så mangt.

Bildet er fra ⇒ Til Køtatinden

reinsdyret-titter-fram

Reinsdyret var også på toppen.

Bær har det vært massevis av i Rana i år. På bærtur er det viktig at man tar pauser og fyrer bål. Hvis man for eks. legger opp til å plukke  en bestemt mengde bær, så har man lagt et grunnlag for å misslykkes hvis man ikke oppnår det som man har satt seg som mål. Det er nemlig turen som er målet.
Bålfyring

kaffekoking-pa-multetur

Kaffekoking på moltetur.

Pausene er like viktige for gammel som for ung. Egentlig enda mer da.

mamma-kaffepause-pa-multetur-

Min mor koker kaffe.

Blåbæra var i hopetall i år, og det var multene også. Det er de som fyller bøtta raskest. En annen tur som overrasket med bær, var denne:

Fisken har gått i vinterdvale

plukkete-multer

En bra dag for bærbøtta.

Sommeren har vært varm – veldig varm. Det er virkelig lenge siden jeg har opplevd slik en hete. Av og til kunne det være godt å finne ei kald elv – og bare sette seg rett ned i vannet. Når man går med en tung sekk under slike forhold, så er det spesielt viktig å passe på væskebalansen.

Les om ⇒ væskebalansen

avkjoling-i-ei-fjellelv

Avkjøling i elva.

Mygga har vært mer ulidelig enn på mange år.  Når det er slik, så er det viktig å ta seg skikkelig av hunden. Noen av dem tåler ikke mygg så godt, eller er ikke vant til det. Smør hunden med myggstift. Spesielt på hodet (unngå øynene) og buken. Et telt med myggnetting er den beste løsningen for hundene.

Telt
Med hund på tur

hunden-blir-plaget-av-mygg-

Hund med mye mygg på.

Myggspiral og bjørkekjuke har vært en velsignelse i år for å holde unna mygga. Jeg mener bjørkekjuke er mer effektivt enn myggspiral.

Myggspiral

Bjorkekjuke-som-myggspiral

Tørr og brennende bjørkekjuke.

For å få til dette med myggspiral av bjørkekjuke, så må de skjæres i tynne  skiver (tynnere enn på bildet) og tørkes godt.

Bjørkekjuke

Torket-Bjorkekjuke-

Bjørkekjuka legges ut til tørking.

 

Der jeg bor, så har også hyttelivet satt sitt preg på sommeren. Folk kjører sine hytteting med bil, til den plassen de skal frakte dem med båt den siste biten. Dette båtutsettet kan inneholde mange ting som ikke alltid passer inn med sine fjellomgivelser.

stoler-ved-vannkanten

Et uvanlig naturbilde.

 

Har man båt, så er dorging aktiviteten for de tålmodige.

mina-holder-dorget-fisk

En bra dorget fangst.

 

Alt i alt – så har det vært en flott sommer. Været har variert en del, men det mest fremtredende har vært varmen. Kvelder som vi ser på bildet nedenfor har det vært mange av, og velkomment for de barn som jeg har hatt med av og til.

Med barn på tur
Å fyre med dvergbjørk

bal-av-dvergbjork

Bål av dvergbjørk i solnedgangen.

Når varmen er så intens, så kan det virkelig være liv i fisken. Den på bildet nedenfor bet på like ved land.

kilosfisk-og-stang

Et vakkert syn.

 

Husk å ta vare på fiskefangsten. Det kan være spesielt vanskelig når man er på tur over lengre tid når det er varmt.

Oppbevaring av fisk på tur

Takk for i sommer! Når vinteren er over, så er det sommer igjen. Da har jeg planer om å få et større fotoapparat, for jeg tror ikke fiskene får plass i det jeg har nå (he he). Nå er det jakttid, og kanskje kommer det noen bilder der i fra. Dessuten er jeg isfisker, så vi får se hva det blir til.

Datahilsen-1-copy

 

Jon Arne Strand

 

KOMMENTARER