Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Snø på fjellet i juni

8 juni 2016

På denne hjemmesiden skriver jeg om at man må ha med ullgenser, votter, ullundertøy og vindtette ytterklær på fjellet om sommeren. Jeg har ventet lenge på bilder som viser hvorfor, og her er de.

Bildene har jeg tatt i innlandet i Rana kommune. For ikke lenge siden, så gikk jeg rundt med solbriller og shorts på denne plassen. Stedet ligger på ca. 570 moh, og jo høyere det er – jo mer kan været forandre seg. Det er enkle ting som kan legges til rette for å få behagelige turer.

sno-og vind.08.06.2016

Jeg tenkte snøen var borte for i år, så jeg tok med meg shortsen på hytta denne gangen. Men jeg tok på meg ullundertøy i stedet.

Det kan synes uforståelig for mange at man må gå rundt i fjellene og drasse på alle disse klærne, men plutselig får du bruk for dem.

sno-pa-marka.08.06.2016

Et eksempel på det kan vi se på bildet ovenfor som ble tatt i dag.

snovear-i-juni

Den 8. juni i år var det verre enn nå.

Jeg måtte ta vottene på denne dagen. Det er ikke mye som tyder på at bildet er tatt den 8. juni.

Det er ikke meningen å være for negativ, men en tenkt situasjon kan jo være denne:

 


Du pakker for en fjelltur på et par dager. Det er strålende sol og værmeldingen ser fin ut før du drar hjemmefra. Men etter at du har gått et stykke, så blir du usikker på hvor du er. Du tar fram kartet, men finner ikke ut av det.

Når du går med kart og kompass, så er det viktig å vite hvor du er hele tiden. Du må stadig se på kartet mens du går.

Etter en tid begynner det å snø. Værmeldingen var jo så fin før du dro! Men husk at den kan slå helt feil. Du begynner å fryse, men ullundertøyet ligger hjemme. For du tenkte at det fikk du ikke bruk for i dette været. Vottene ligger også hjemme, for de trenger du i alle fall ikke om sommeren. Du er trøtt og sulten, og trenger mat og varme.

Et bål har alltid vært noe du har forbundet med koselige turer, sosialt samvær og masse folk. Hvis du ikke har fått fyr med en gang, så har ikke dette vært så farlig. Litt bensin på flammene har alltid gjort susen.

Men nå er det ganske viktig å få gjort opp varme. Du har ikke ei kanne bensin med deg i sekken, og alt er vått. Du finner bare våt ved, men du skal nok få fyr. For fyrstikkene har du i alle fall husket å ta med deg.

Men du har glemt å pakke dem inn i noe vanntett. De som har ligget i lomma er pissvåte og ubrukelig for all framtid. Mobiltelefonen er også våt, og du er derfor uten telefon. Dessuten hadde det ikke hjulpet å ha en nå, for det er ikke dekning i dette området.

Du er sulten, trøtt og fryser som bare pokker. Du fortsetter å gå, selv om du ikke vet hvor det ender. Du prøver å nå fram til folk og vet at riksveien ligger mot sør og den er ikke langt unna. Men hvor er sør? Og nå begynner det å bli mørkt også…

 

Dette er ytterpunktet av hvor ille det kan bli (det kan bli verre også). Men så har man jo de gode stundene også da. Det er noen få kunnskaper som skal til for at det kan bli en trivelig tur, også i slikt vær. Utstyret trenger ikke å være av siste mote, men man må vite hvordan man bruker det.

Men en del enkle forholdsregler må du selvsagt ta. Overnattingsturer på fjellet om sommeren trenger bedre forberedelser enn småturer i skogen. Det er ikke mye du trenger å gjøre, du må bare vite hva. Alt dette finner du på denne hjemmesiden.

Her er noe lenker til sider på denne bloggen om alt du trenger i en situasjon som er beskrevet ovenfor:

 

Bålfyring
Hold fyrstikkene tørre
Turklær
Lær å bruke kart og kompass
Naturtegn – finn retningen
På tur i mørket

 

Jon Arne.

KOMMENTARER

2 kommentarer på “Snø på fjellet i juni”