Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 91 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Slik lager du en nying – et bål som brenner lenge

27 oktober 2016

Nying er et bål av lange, grove stokker som stables oppå hverandre.

Den brenner svært lenge og er ideell til å ligge ute ved om natta.

Den varmer godt hvis du ligger under åpen himmel eller i gapahuk, og den brenner i flere timer. Den er også fin hvis det er mange mennesker rundt bålet.

Hvis du lager en reflektor bak nyingen, så er den ideell til å overnatte ute ved. Uten en reflektorplate bak bålet, så vil den like vel varme en god del.

En nying med tre noenlunde tørre stokker er vanligst. Den krever ei sag, så den er mindre egnet på vanlige turer. Hvis du skal overnatte ved den, så må du ikke bruke granved til dette bålet. Bruk furu eller et annet treslag som ikke spretter glør.

 

nying-dsc00577

Nying.

To stokker legges nederst og den tredje stokken øverst. To pinner legges på tvers oppå de to nederste, slik at det blir et luftig åpenrom mellom stokkene. Bjørkenever legges mellom, med mye opptenningsved og grovere tørr ved oppå. Stapp så mye tørr ved som du kan mellom stokkene.

 

nying-og-gapahuk-dsc00582

En stokk kan flyttes for å tenne på.

For å komme bedre til for å tenne på, så kan du fjerne den øverste stokken.

 

nying-og-gapahuk-dsc00583

Stokken legges på igjen.

Deretter legger du den på igjen.


 

Nyingen brenner i flere timer.
Nå er det bare å nyte flammenes varme. Hvis stokkene ikke er helt tørre, så kan du av og til stappe tørr ved mellom stokkene i begynnelsen.

 

nying-og-gapahuk-dsc00588

Nyingen brenner i flere timer.

Nå ordner resten seg selv. Dette er et bål som brenner i noen timer, alt etter hvor grove stokkene er. Du kan legge så mange stokker du vil i pyramideform. For eksempel tre nederst i det første laget, to i det andre laget og en stokk på toppen. Bruk pinner på tvers mellom hvert lag for å gi flammen luft.

Dette er et bål som ikke må lages når det er tørt i marka. Nyingen på bildet er laget sent på høsten med frost, is og rim. Når lyngen rundt nyingen begynner å brenne, så trår du bare på flammen for å slukke den. Til slutt vil det være nedbrent rundt bålet, og da brenner det ikke mer.

Se også Lag bålet nært vann

Her finner du en vanntett boks for fyrstikker. Inneholder også 20 stk. stormfyrstikker: Waterproof Match Box fra Relags»

Les også Hold fyrstikkene tørre

 

Jon Arne

 

LIGNENDE INNLEGG

KOMMENTARER