Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Slik lager du en enkel gapahuk

10 november 2016
gapahuk-dsc00588

Gapahuk med en nying.

Gapahuken er ideell som overnattingsplass for flere personer eller alene. Den er egnet som leirplass til barn, og hunden elsker å ligge der.

Den kan være av enkleste sort eller bygget av tømmer og torv. Dette er en bedre overnattingsplass eller leirplass som alle kan klare å lage.

Det er bare noen enkle rajer og en presenning som skal til, og du vil få en bolig som gjør teltet helt unødvendig. Du må få grunneierens tillatelse til  å hugge disse rajene.

Med en reflektorild foran, så vil varmen reflekteres både mot deg og tilbake til ryggen din igjen. Dette er et genistrek å fyre på. Det blir ikke bare dobbelt så varmt, men ganske mye mer enn det også.

Lær å lage en reflektorild

En nying vil gjøre seg utmerket foran en gapahuk. Undersøk om du får lov til å ta noen stokker til nyingen også.

Se også Slik lager du en nying

 

Bygg først en ramme

fest-baerestokken-til-et-tre

Bærestokken festes til et tre.

Du starter med å lage en enkel ramme som du kan henge en presenning over.

Den øverste tverrliggende rajen kaller jeg bare for «bærestokken». Den binder du fast til et tre i den ene enden. Det er ikke nødvendig å surre den så hardt fast. Stabiliteten på hele greia, kommer i neste trinn:

y-formete-rajer

Støtt opp enden av bærestokken..

Hvis du finner to rajer med en Y i enden, så legger du den øverste bærestokken i disse to Y-ene. Det vil holde den oppe, og alt blir stabilt.

Videre legger du noen rajer i opp og ned-retning for å holde presenningen oppe. Jo flere jo bedre. Ikke legg så mange på tvers, da dette kan skape dammer av regnvann på presenningtaket. 

 

Legg på presenningen

2-20161106_142510

Gapahuk av en enkel presenning.

Så legger du bare presenningen over det hele. Fest den med tau eller steiner nederst ved marka, og prøv å få den så stram som mulig. Det kan du gjøre med tau øverst, og pass på og få en dryppkant foran i åpningen slik som på bildet. Da unngår du at regnvannet renner på innsiden av duken.

Man må prove å unngå at presenningen blir slakk. Da kan regnvann bli liggende i små poser på den. Jo mer skrå gapahuken er, jo bedre vil vannet renne av. Dette blir også bedre jo flere rajer man bruker.

 

Nyt natten

nying-og-kaffekjele2-Foto

Dette er hva du får se om natten.

Når kvelden og mørket kommer, så er det dette du ser. Lunt og godt, og heldigvis har du samlet nok ved mens det ennå var lyst…

 

Røyk fra bålet

Hvis det er vind og den kommer fra feil retning, så kan gapahuken bli full av røyk. På de to lysbildene nedenfor, ser du at vinden snur og kommer mot åpningen.

Det beste er at vinden kommer fra siden, ikke i mot. Den bør heller ikke komme fra baksiden, da det kan bli turbulens som gjør at røyken faller ned og inn i gapahuken. Det aller beste er ingen vind i det hele tatt. Ved å kutte ut veggene på siden slik som på bildet, så vil man unngå mye av dette.

Se også Om fyring i lavvo

Les også Bålfyring

 

Generelt

En gapahuk kan lages av hva som helst, i den størrelsen du vil. Ovenfor viser jeg kun et eksempel. Det er mange måter å gjøre dette på.

I stedet for å kalle det gapahuk, kunne man ha kalt det «overnattingsplass». Og da tenker jeg på en overnattingsplass med tak over hodet. Presenningen kan være adskillig mindre enn på disse bildene, og man trenger ikke legge disse rajene eksakt slik jeg beskriver heller. Tenk så liten den trenger å være for å beskytte mot nedbør til kun en person! Man kan også bruke en lett tarp

Hva er en tarp?

Hovedpoenget er at det blir et tak mot nedbøren, så da er det bare å improvisere.

Se noen råd og forskrifter om bålfyring og skogbrann på denne hjemmesiden.

Tarp

I stedet for en presenning kan du bruke en tarp, som har en mye lavere vekt. Det er en duk med barduner, og kan settes opp i alle former og versjoner. Finnes som en enkel duk til en kombinasjon av telt og tarp med myggnett.

Tarp på outnorth »

 

kombi

Vanlig tarp, og tarp med myggnett.

 

Rajd fra Hilleberg » er en kombitarp med myggnett. Den skal garantert bli min til neste sommer. Plass til meg og hunden, og veier bare 950 gram.

 

Jon Arne.

 

KOMMENTARER