Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Røykeri på fjellet

29 juni 2016

På hytta mi er det ikke lov å røyke inne. Så derfor tenkte jeg å lage en plass hvor nikotinavhengige mennesker kan oppholde seg når de kommer på besøk. Jeg vil kalle denne oppholdsplassen for «røykeriet».

kassen-til roykeriet-20160629_131538

Andekasse?

Forresten, så er rugeholken til villendene nettopp ferdig, som vi ser på bildet. Den passer til både kvinand, snadderand og snekkerand. Nå er det bare hullet i kassen som mangler.

Fra spøk til alvor, så er dette røykehuset til røykeriet jeg har laget. Det er smalt og høyt, slik at røyken holder seg konsentrert der hvor den skal være.

 

tett-roykekassaen-med tjaerepapp-20160629_133507

Røykekassen er tettet med tjærepapp.

Den er kledd med tjærepapp innvendig. Dette er for å få det så tett som mulig, slik at røyken ikke kommer ut av sprekkene i kassen.

 

royk-fra-roret-20160626_153355

Røyken kommer ut øverst i røret.

Her skal det plasseres. Oppå enden av røret fra røykeovnen. Etter første test, så kom det røyk ut av røret!

 

royk-ut-av-kassen-DSC00444

Kassen satt over røret.

Røykehuset er på plass. Etter som jeg manglet flis, så fyrte jeg med dvergbjørk slik eskimoene gjør. Det var ikke noe i veien med røykmengden.

 

hele-roykeriet-DSC00456

Røykovn, nedgravd rør og røykekassen.

Nå har røyken endelig roet seg litt.

Jeg bruker et oljefat til ovn. Dette er det beste hvis man fyrer med flis. Det passer seg selv, så man trenger ikke å sjekke varmen til stadighet når man fyrer. Dette lærte jeg hos en gammel fjellmann som nå har gått bort. En av områdets store sønner ved navn Reidar Adolfsen.

Bjørkeflis er best og enklest. Men barken må ikke være med i flisa, ellers blir det smak på kjøttet. Flis fra gran og furu har skadelige stoffer i seg. Problemet er at jeg ikke har bjørkeflis her på fjellet akkurat nå. Men selv om et tomt oljefat er en ideell flisovn, så kan jeg jo røyke med einebusker, som jo er ganske vanlig.

Dessuten må jeg teste dette med fjellbjørk nærmere. Jeg har aldri smakt noe som er røkt med det.

Nå er det bare om å gjøre å hente fersk fjellørret fra de hemmelige fiskevannene som du kanskje leste om i fjor. Som for eksempel denne: Stor fisk

Jeg kommer til å prøvekjøre røykeriet med en liten fisk først. Deretter bærer det inn i fjellet for å hente mer. Så de som følger med i «neste nummer» får se hva som hender.

Les også Oppbevaring av fisk på tur

Jon Arne.

 

KOMMENTARER