Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Flåttbitt. Større konsekvenser enn man har trodd

29 juli 2016

Skogflått er den vanligste arten flått i Norge. Antagelig sprer den sykdommer som enda ikke er kjente. Her er det norske helsevesenet helt akterutseilt. Ny forskning viser at pasienter derfor risikerer å få feil diagnose.

web-Ixodes_ricinus

Skogflått

Franske forskere har undersøkt hvor ofte skogflåtten kan være smittebærer. De fant ut at nesten 45 % av den flåtten de undersøkte var bærere av smitte som kan fremkalle sykdommer hos mennesker. Mange av disse sykdommene kan ha langvarige, influensalignende symptomer. Det er spesielt mennesker med nedsatt immunforsvar som er mest utsatt.

Skogflåtten finnes vanligvis i kystområder opp til Helgeland.

Flåttbitt kan være farlig. Og det finnes farlige sykdomskombinasjoner. Som eksempel, kan det nevnes at en borreliainfeksjon blir verre om pasienten blir smittet av anaplasma. Dette er en bakterie som påvirker immunforsvaret.

Den vanligste sykdommen som kommer via skogflått i Norge heter  Lyme borreliose. Det oppdages flere sykdommer over hele verden hvert år, som overføres av flått.

Flåtten er 1-10 mm stor, alt etter hvor mye blod den har sugd. Den kan overføre sykdom uansett hvor stor den er.

Kilde: vg.no

web-Swollen_tick-SteveFE

Flått som har sugd blod.

 

Forebygging mot flåttbitt

La det være sagt med en gang: Det beste middelet mot flått er lange bukser og høye gummistøvler.

  • Enkelte myggmidler fungerer også mot flått.
    For eksempel Mygga Roll On, Djungelolja eller Mygga Stick
  • Effektive flåttmidler for hund og katt fås hos veterinæren. Kjøp den typen som er reseptbelagt.
  • Inspiser huden etter ferdsel i områder med flått. Spesielt på barn.
  • Inspiser inn og utsiden av klærne. Flåtten vises best på lyse klær.
  • Det er viktig å fjerne flåtten med det samme. Se etter den på hud og klær hver dag. Sykdom kan nemlig utvikle seg fra 12 – 24 timer.

 

Hvor stor er faren for smitte?

De fleste flåttbitt fører ikke til sykdom. Det er store variasjoner, og forskerne har funnet smitte i alt fra 1-2% til over 60% av disse blodsugerne. I gjennomsnitt – oppstår det ingen sykdom i 98 % av alle flåttbitt. I de resterende 2 % av alle bitt vil derimot sykdom oppstå.

 

Hunder og flått

Hunder kan også bli smittet av borrelia-bakterien. De vanligste symptomene er at hunden ikke vil spise, er nedstemt og i merkbart annet humør enn vanlig. Videre oppstår smerter i leddene og den halter. Hunden får også feber.

 

Etter et flått-bitt

Som sagt,  så er det viktig å fjerne flåtten så fort som mulig. Se etter den på hud og klær hver dag. Sykdom kan nemlig utvikle seg fra 12 – 24 timer.

Flåtten fjernes ved å trekke den rett ut med fingrene, eller med en pinsett. I følge folkehelseinstituttet gjør det ikke noe om litt av flåttens spiseredskap blir sittende igjen.

Fjern flåtten med en våt bomullspinne – genialt!

Man kan få flåtten til å slippe taket selv, slik at det ikke blir sittende igjen noe av den i såret: Du dypper først en bomullspinne i vann. Deretter trykker du den passe hardt mot huden. Før den i roterende bevegelser rundt flåtten. Du kan komme bort i  den av og til, men ikke riv blodsugeren i stykker. Etter noen runder med bomullspinnen, vil flåtten slippe taket selv.

Den vil fremdeles være i stand til å suge blod etter dette, så det er viktig at du tar livet av den. Gjør det med å klemme eller trå på den etter å ha viklet den inn i et papir.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Borreliose

Etter et flåttbitt kan man få en sykdom som heter borreliose. Den skyldes en infeksjon med en bakterie som heter Borrelia burgdorferi. Sykdommen går også under navnet «Lymes sykdom».

60 – 80 % av alle som blir smittet, får et utslett etter 2 – 30 dager.

Neste stadium vil være muskel og leddsmerter, påvirkning på hjertemuskelen og hjerteposen, hjernehinnebetennelse, smerter og lammelser (særlig i ansiktet).

Etter måneder eller år kan man få betennelser i ledd, hudforandringer, tretthet, depresjon, manglende koordinering av bevegelser og lammelser.

Kilde: Norges Veterinærhøyskole, Apotek1

 

Et så lite dyr som flåtten kan slå ut ultimate villmarkinger som for eks. Lars Monsen. Han ble smittet og levde i et smertehelvete i lang tid etterpå. Det norske helsevesenet tok han ikke alvorlig og sa at han ikke var syk. Blodprøvene hans ble sendt til Tyskland og deretter fikk han hjelp. Han er nå på bedringens vei.

Et lite dyr og en liten sjanse for smitte. Men den er stor nok til at man absolutt må ta smittefaren på alvor.

Les også Mot insekter

 

 

Jon Arne.

 

KOMMENTARER