Om friute.no

Hei!

Jeg heter Jon Arne og er en friluftsmann

Jeg har brukt mesteparten av min fritid i skog og fjell. Du kan derfor være trygg på at det som er skrevet på friute.no har en solid og utprøvd bakgrunn. I tillegg er jeg utdannet innen utmarksforvalting på høgskolen i innlandet – Eventad

om-meg

 

En-blogg-om-tur-og-natur
bloggen finner du rapporter fra mine turer, tips og alt annet som har med natur å gjøre. Innleggene er av og til preget av miljøvern. På de andre sidene lærer du om nødvendige ferdigheter for å ferdes i skog og mark.

Hjemmesiden er en oppfordring til å starte turlivet. Det er ute du finner friheten, ikke inne.

 

Hjelp-i-utstyrsjungelen
Alle lenker som har denne haken: » går direkte til en nettbutikk for produktet.

De anerkjente merkene er samlet på en plass. Du finner dem på ». Bare velg merke ut fra forbokstaven i listen. Da slipper du å lete rundt på nettet.

Enkelte steder vil du se noen blå og avlange figurer. De inneholder lenker som sender deg direkte til de rette  produktene og merkene i nettbutikkene. Slik ser de ut:

 

Eksempel:

 • Eks. Gå rett til produktet i nettbutikken

  Under logoen finner du lenker til akkurat den nettbutikken:

  logo-outnorth-1954d39098437b72fce7356ff09e7ee7

  Ullundertøy» (fra alle merker, samlet på outnorth).
  Undertøy for barn» (fra alle merker, samlet på outnorth).

  Du kan også velge forbokstaven til merket i listen på outnorth. På denne måten slipper du å lete rundt på nettet.

  Eller (eks.), la oss si du er ute etter  turklær bare fra Fjällräven:

  web-original

  Fjällräven jakker» Miljø: Velg G1000» eller Eco-Shell».

  Trenger du hjelp, så kan du kontakte kundesevice

 

Outnorth er altså en samling av de fleste anerkjente merkene. Du finner også denne nettbutikken på siden Nettbutikker.

 

En-innforing-i-turlivet
Siden er spesielt rettet mot deg som ikke kan noen ting om turlivet fra før. Men erfarne friluftsfolk vil også kunne finne noen tips her.

De fleste sidene er delt inn i tre hoveddeler: En hurtig gjennomføring og en grundig gjennomføring. Ofte er det noen spørsmål på slutten hvis du ønsker å teste deg selv. Perfekt som en innføring.

Man trenger ikke å dra på lange ekspedisjoner for å få minnerike naturopplevelser. Ofte kan man oppleve store eventyr på korte turer like i nærheten. Det er på denne måten at begrepet «mikroeventyr» har oppstått. Ta barna med på tur og gi dem et mikroeventyr.

Hvis du er helt blank på turlivet, så er det på denne siden du skal begynne: Start turlivet her

 

Friluftsliv-og-miljo
Siden har en grønn profil – og er et forsøk på å styre unna miljøskadelig turutstyr. Dette er en gjenganger over hele hjemmesiden.

Jeg prøver så godt jeg kan å hjelpe deg på vei til å finne miljøvennlig utstyr og klær. Vi turfolk burde gå fram som et godt eksempel.

Hvis du oppdager noe som ikke er miljøvennlig eller noen andre feil, så setter jeg pris på at du sier i fra til meg på denne e-postadressen: on.e1532303757tuirf1532303757@nimd1532303757a 1532303757

 


 

 • Les mer om bakgrunnen for hjemmesiden


  Folk får stadig bedre og bedre klær og utstyr – og mindre og mindre kunnskaper om bruken av det. Det er funnet personer på fjellet som har omkommet med godt utstyr i sekken. De har rett og slett ikke kunnet bruke det.

  Enten man står på snowboard eller ski, er naturfotograf eller bærplukker, jeger eller fisker – eller vanlig turgåer, så er det kunsten å være ute som ligger til grunn for alt dette. Det er basiskunnskapen, og det nivået man kommer på etter lang tid, kan sammenlignes med enhver høyere utdanning.

  Det nytter lite å ha gode klær i sekken, når nedkjølingsprosessen i kroppen spiller deg et puss. Så det er altså bruken av klærne og utstyret som er det viktigste.

  Når du går inn i en sportsforretning for å kjøpe turklær, så kan du komme til å gi ditt bidrag til klimaforandringen, ødeleggelse og forurensning av jordkloden uten at du vet det selv. Det finnes utstyrsprodusenter som er dette bevisst og vi skal ta vare på dem. En bedre orientering om dette finner du her:

  Greenpeace gir 10 råd om klær

  Det er mange som tror at utstyr og klær er så dyrt fordi man må ha siste skrik på markedet til en hver tid. Dette er slett ikke tilfellet. Turutstyr og klær kan være billig, spesielt hvis man praktiserer gjenbruk og reparerer.

  Din framferd i naturen er avgjørende for dens fremtid. Den trenger ikke oss, men uten den er vi ingenting. Hvordan vi behandler naturen, er avgjørende for opplevelseskvaliteten til den vanlige turgåer. Spesielt for de kommende generasjoner.

   

  • Du trenger ikke dra på lange ekspedisjoner for å få de store naturopplevelsene.
  • Du må nyte øyeblikket, for det er selve turen som er målet.
  • Ta med barna på tur.

   

  Det handler om å være ute i seg selv. Dette krever ferdigheter som mange har glemt. Det er disse kunnskapene som avgjør om turen skal bli vellykket eller ikke.

  Å jobbe mindre bedrer miljøet

  Gi avkall på noen goder, og legg til rette – slik at du får mer fritid som du kan bruke til det du vil. Prøv å jobbe mindre og vær mer hjemme. Da vil vi faktisk bidra til å bedre miljøet kraftig (Fremtiden i våre hender).

  Vi blir bedre mennesker både for oss selv og for våre barn. Klatring på karrierestigen blir i flere tilfeller som om man klatrer til himmelen, mens familien står igjen der nede på landjorda.

  Vi har nå fått en «utegren» som kalles ekstremsport. Den oppsto når folk ble mer og mer belastet på jobben, oppholdt seg mer og mer inne, fikk mindre fritid og dermed mer behov for spenning i hverdagen. Kunnskapen om hvordan man skulle te seg når man møtte naturens elementer ble da bare mindre.

  Begrepet «friluftsliv» har ikke alltid vært kjent i dette landet. I gamle dager var det dagligdags å være i naturen. Jakt, fiske og bærplukking var ofte et slit, og en nødvendighet for livets opphold.

  Etter hvert som vi har fått bedre levevilkår, overskudd og fritid, så har begrepet friluftsliv sneket seg inn i den Norske kulturen. Friluftslivet er en hyllest til fedrelandet, for Norge har så mye å by på utendørs – vel og merke til dem som har mulighet til å oppleve det.

  Alle naturfolk levde (lever) i pakt med naturen, dvs. på naturens premisser. Indianerne mente at man burde innrette seg etter det, ellers ville man ødelegge for kommende generasjoner.

  Hvis det er noe vi er flinke til i dette samfunnet, så er det å ødelegge for kommende generasjoner. Det har vi ingen rett til – så det er den største forbrytelsen vi kan servere til våre etterkommere.

  Vi har rett til å hente nye krefter fra naturen, og å bruke den som en inspirasjonskilde. Dette gir oss nye krefter til å fortsette med arbeid og hverdag, og å finne ut av oss selv.

  Vi vil gjennom dette se oss selv i en større sammenheng, og innse at det vi gjør med naturen går ut over alle andre mennesker på jorda, våre barn og mange generasjoner etter det.

  Selvinnsikt og rikdom i livet – finner du ute.

  Dikteren og skogsmannen Hans Børli har skrevet dette:

   

  Tro ikke at jeg kommer fra små forhold! Himmelen sto alltid åpen over meg.

   

  Konsekvensene av vår framferd i naturen har kommet for lenge siden. Praten om klimaforandringer har gått inn det ene øret og ut det andre hos mange i lang tid. Men nå er bevisene her – som de for så vidt har vært lenge.

  For naturfolk, var/er det normalt å være ute – og unormalt å være inne. For oss er det motsatt, og vi søker ofte ut i naturen for å få en avkobling fra hverdagen. Hvorfor gjør vi det?

  Å være ute er ikke noe eksklusivt tillegg til noe normalt. Det er rett og slett noe vi burde venne oss til i hverdagen for å bli harmoniske mennesker. Det vil vi nemlig bli fordi vi er skapt til det.

   

  Å være utendørs bør være en del av det normale. Naturen er ikke noe man kan sette en verdi på – slik reiselivsnæringen gjør. Den er ikke noe man retter på eller tilrettelegger etter egne ønsker.  Naturen har en verdi i seg selv.

   

  Hvis vi ikke får brukt oss til det vi er skapt til, så blir vi syke – og det har vi sett nok av.

  Det er noe som heter velferdssykdommer som koster samfunnet enorme summer. Det er ikke disse summene jeg er opptatt av, men oss – individene som er dette samfunnet – og hvordan vi skal ha det i framtiden.

  Vi har skapt et samfunn som vi må tilpasse oss til – i stedet for å skape et samfunn som er tilpasset mennesket. Vi kan nemlig få et menneskevennlig samfunn, bare vi gir avkall på en del egoisme og grådighet.

   

  Sitat fra Nils Faarlund  FRILUFTSLIV. HVA – HVORFOR – HVORDAN:

  Lære den intense glede ved det enkle naturliv, det vi nå engang stammer fra, og ikke minst gleden ved nøysomhet.

   

  Friute er mer enn bare et ord foran .no. Ordet dreier seg også om at vi bør bruke livet til det vi er skapt til som mennesker. Det er først da vi blir «fri».

  Dette er en hjemmeside som vil fremheve det vi er skapt til, slik at vi kan få en bedre livskvalitet.

   

  Mina plukker røsslyng

   

  Jeg håper at jeg kan inspirere til bedre tur og naturopplevelser. Jeg vil også at de som tar sine første steg i naturen gjør det med en mestringsfølelse. At de lærer at naturen ikke er til for å forandre, men at den har en verdi i seg selv. At den vil gi dem positive opplevelser, som fører til gjentagelse.

  Som i sin tur gjør – at de føler naturen er noe verdifullt som de vil verne om i fremtiden

  For alt dette, så setter jeg min lit til dem.