Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 91 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Økologisk dyrking er ikke bærekraftig

30 november 2016

 

Økologisk landbruk i global skala vil føre til at milliarder av mennesker ikke får mat.

 

Stortinget har som mål at 15 prosent av norsk mat skal være økologisk i 2020. Derfor vil vi alle tro at økologisk mat er miljøvennlig.  I virkeligheten bidrar dette til en forverring av både matfordelingen og klimaforandringen på jorda.

Personlig har jeg alltid trodd at jeg burde velge økologiske produkter når jeg handler i butikken. Bør jeg revurdere dette?

 

kornaks-fra-en aker. Foto

Det daglige brød. Fotograf: raul.dupagne

Over alt oppfordres vi til å bruke økologisk mat. Den skal være mer næringsrik, gi bedre dyrevelferd og er miljøriktig. Egentlig er det bare et salgstriks og masse viss vass. Det er det totale regnestykket – eller sluttresultatet av alle handlingene vi må se på.

Alle påstander i dette innlegget er dokumentert med vitenskapelige artikler – som dessverre bare er på engelsk. Hvis engelsk ikke er din beste side, så trenger du ikke bry deg om det i det hele tatt. Men dokumentasjonen er der, i tilfellet noen er interessert.

 

Økologisk mat er ikke mer næringsrik

drivhus-med-okologisk-mat. Foto

Økologisk mat er ikke mer næringsrik.

Senter for helsepolitikk ved universitetet i Stanford har gjort en undersøkelse om næringsinnholdet, og finner ingen bevis for at økologisk mat er mer næringsrik.

Dette strider imot det jeg har lært tidligere, inntrykket jeg får i butikkene og i all media. Det kan sammenlignes med den tilbakeholdelsen av informasjon som vi opplever i sportsforretningene om fluoriserende forbindelser i Gore Tex og turklær. Dette ser jeg på som en manipulering av markedet til fordel for produsentene.

Dokumentasjon: annals.org

 

Dyr fra økologiske gårder har ikke bedre helse

ei-ku-pa-beitemark. Foto

Dyrene har ikke bedre helse.

Dyr fra økologisk oppdrett har vanligvis ikke bedre helse heller. En fem år gammel amerikansk studie viser at helsetilstanden hos dyr på økologiske gårder er tilsvarende dyr i vanlig gårdsoppdrett.

Dokumentasjon: Oregon State University

Norsk vitenskapskomite for mattrygghet har heller ikke funnet noen objektive forskjeller når det gjelder sykdommer på dyr.

Dokumentasjon: Viteskapskomiteen for mattrygghet

Griser og fjørfe har bedre tilgang til åpne områder ved økologisk drift. Til gjengjeld øker forekomsten av parasitter, bakterier og virus. Disse husdyrene er også mer utsatt for rovdyr.

Les også innlegget på denne hjemmesiden Færre rovdyskader på husdyr

 

Økologisk drift krever større areal

Stere-arealer-i-okologisk-drift-837629_640. foto

Økologisk drift krever store arealer.

At økologisk gårdsdrift er bra for miljøet, stemmer bare for et enkelt landbruksområde: Det brukes mindre energi, det har lavere utslipp av klimagasser og en del andre miljøskadelige stoffer.

Men…

Økologisk drift gir en mye lavere avkastning. Ta for eksempel produksjon av hvete, spinat eller jordbær. For å oppnå samme uttelling som i tradisjonell drift,  trenger du derfor et mye større areal og lenger driftstid. Det vil gjennomsnittlig si det samme som at produksjonen av økologiske produkter slipper ut like mye klimagass som produksjon av tradisjonelle produkter (det fører også til omtrent ti prosent mer dinitrogenoksid, ammoniakk og forsuring av jordsmonnet).

Dokumentasjon: Science Direct

Produksjonen av økologisk mat krever 84 prosent mer landareal. Hvis dagens matproduksjonen i USA skulle gjøres økologisk, ville dette kreve en økning av dyrket mark som tilsvarende to ganger Storbritanias areal. Dette er omtrent like mye som alle parkområder og villmark.

Dokumentasjon: The Organic Yield Gap – scribd.com

 

Farlige økologiske plantevernmidler

kornåker med gift-tegn. Illustrasjon

Skadelige plantevernmidler i økologisk dyrket mat..

I økologisk landbruk er det lovlig å bruke «naturlige» plantevernmidler.

Se de lovlige plantevernmidlene

Dette omfatter blant annet kobbersulfat. Dette stoffet har ført til leversykdom på de som arbeider på vingårder i Frankrike.

Pyretrin er et annet økologisk plantevernmiddel som  er brukt i dyrking av økologiske matprodukter. Undersøkelser kan vise en økning av leukemitilfeller med et antall på 3,7 ganger. Denne undersøkelsen er gjort på bønder som har behandlet dette stoffet i forhold til de som ikke har det.

Dokumentasjon: 3,7 ganger økning i antallet leukemitilfeller

 

Det er lavest innhold av plantevernmidler i økologisk mat

lite-gift-i-korn. Illustrasjon

Minst plantevernmidler i økologisk dyrket mat.

Tradisjonellt dyrket mat har like vel større innhold av plantevernmidler. Mengden er lav, men dette er en stor fordel ved de økologiske produktene.

Food and Drug Administration (regulerings- og forvaltningsetat for mat- og legemiddelsikkerhet) anslår grovt at alle rester av plantevernmidler i tradisjonellt dyrket mat kan forårsake tyve dødsfall av kreft pr. år i USA.

Kostnader av økologisk dyrking

Det anslås at hvis alt amerikansk jordbruk skulle være økologisk, ville kostnadene antagelig bli på ca. to hundre milliarder dollar i året. Dette er på grunn av den lave effektiviteten. Man har da to hundre millioner dollar mindre til sykehus, pensjoner, skoler eller infrastruktur.

 

Økologisk dyrking tar menneskeliv

dødelige-plantevernmidler-kors. Illustrasjon

Økologisk dyrking koster menneskeliv.

Når en nasjon får femten millioner mindre, så koster det et menneskeliv – rent statistisk. Det er fordi folk får mindre penger å bruke på helse og sunn mat. Det vil si det samme som at hvis USA går over til kun økologisk matvareproduksjon, så dør det over tretten tusen mennesker hvert år.

Dokumentasjon: onlinelibrary.wiley.com – THE COST PER LIFE SAVED

 

Økologisk mat er kun for rike mennesker

okologisk-mat-er-for-de-rike

Økologisk mat er for de rike.

Økologisk mat er et rikmannsfenomen, og tilhører kun den rike del av verden. Nitti prosent av salget foregår i Nord-Amerika og Europa. Det er derfor ikke noe vi løser sultproblemet med i den fattige delen av verden.

Dokumentasjon på denne samvittighetsfulle påstanden: pnas.org 

Det har vært en femdobling av salget av økologiske produkter de siste femten årene. På tross av dette, så er det bare en prosent av verdens dyrkbare mark som drives økologisk.

Dokumentasjon:  en femdobling av salget

Nesten halvparten av verdens befolkning er direkte avhengig av mat som er dyrket med kunstgjødsel. Det er som kjent ikke tillat ved økologisk dyrking. Hvis noen har lite penger så er de henvist til mat fra kunstgjødsel-åkrene hvis de skal få noe å spise.

Dokumentasjon:  shop.fibl.org

Norman Borlaug fikk Nobelprisen for å ha startet den grønne revolusjonen. Han har ofte sagt at økologisk landbruk i global skala vil føre til at milliarder av mennesker må «leve» uten mat. Han sa: «Jeg kan ikke se for meg at to milliarder mennesker kommer til å melde seg frivillig til å forsvinne».

Dokumentasjon på at milliarder av mennesker ikke får mat.

Økologisk mat går i hovedsak ut på at rike folk bruker av sin overflod for å føle seg bedre. Vi bør stå imot moralsk arroganse. Disse produktene er heller ikke bedre for dyrene på noen måte.

Å drive økologisk landbruk i stor skala ville koste mange milliarder og ta livet av tusenvis av mennesker. En økologisk revolusjon vil føre til større miljøskade enn den gode hensikt, og redusere verdens skogområder.

Da Vivienne Westwood kom med utsagnet: «Folk som ikke har råd til økologisk mat, bør spise mindre», hadde hun nok gode intensjoner. Men lengre ut på bærtur går det ikke an å komme.

Dokumentasjon på denne bærturen til Vivienne Westwood

 

Mesteparten av verden trenger billigere mat, slik at de får råd til å spise. Denne maten er pr. dags dato ikke økologisk.

 

Jeg synes man skal tenke seg om en gang til når man er på butikken og handler. Det må bli billigere med økologisk mat hvis dette skal komme verdens befolkning til gode. Kanskje det blir det hvis vi handler mer økologisk?

Ut fra dette, så er det en vrangforestilling at økologiske produkter er bra for verden i dag. Produsentene bruker de samme metodene for å få solgt sine produkter som bilindustrien og mobiltelefonindustrien.

Les også Miljøinformasjon om mobiltelefoner

 

Kilde for dette innlegget: Økologisk mat er ikke bærekraftig av Dr. Bjørn Lomborg. Han er kåret til en av verdens hundre mest innflytelsesrike mennesker.

 

Relaterte lenker (?)

 

Dette var bare skuffende og forvirrende for meg. Jeg tror at jeg tar skiene på beina og kommer meg på hytta. Der får jeg klarnet tankene litt.

Jon Arne.

 

KOMMENTARER