Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Nå planlegger jeg vandretur nordover

29 april 2017

Lettere telt, lettere sovepose, lettere kokeutstyr… Kun et bærbart solcellepanel øker vekta. Det er mye man kan gjøre for  få en lettere sekk. Jeg planlegger nemlig «prosjekt nordover» (senere forandret til kategorien «Tur til Sulitjelma»).

 

turplanlegging, bilde

Teoretisk planlegging er også viktig.

 

Prosjekt nordover

der-starter-turen, bilde

Helt innerst ser vi Sverige. Jeg skal gå litt til venstre og nordover i Norge.

Denne turen går rett og slett ut på at jeg starter der som jenta på bildet peker, ved Kallvatnet i Rana. Derfra kommer jeg til å gå nordover uten at jeg egentlig vet hvor jeg havner. Dette har jeg lyst til å kalle «prosjekt nordover». Denne turen kan bli lang, eller den kan bli kort.

Jeg kan havne på Saltfjellet som er bare er 7 – 8 mil unna. Der kan jeg ta bussen hjem igjen om jeg vil, til Rana kommune hvor jeg bor. Jeg kan også havne i Bødø eller på Nordkapp. You never know! Jeg rett og slett bare går, så får vi se hvor det bærer hen.

Hovedmålet med turen, er turen i seg selv. Dette er selve kjernen i et velfungerende friluftsliv.

Jeg kommer til å ha med fiskestang og fotoapparat. Og hvis mitt nye opplegg med mobiltelefon og solcellepanel fungerer, så kan dere følge med på bloggen av og til, for å se når det kommer nye innlegg fra turen. Jeg vil oppdatere den straks jeg finner telefondekning, og dette skjer forhåpentligvis flere ganger i uken. På den måten kan dere være med på turen dere også.

Hvis noen vil følge med på bloggen, så er det lettest om dere abonnerer på nye innlegg med e-postadressen deres. Det kan dere gjøre i høyre meny, eller helt nederst på hver side.

Nå går jeg over alt utstyr og prøver å kutte ned på grammene så godt det lar seg gjøre. Kløvhunden Tarja blir også med for å avhjelpe meg med 10 – 12 kilo. Det hjelper utrolig mye.

Les om kløvhund på tur

Jeg er nemlig fri ute (friute.no). Det er ingen sponsorer som krever resultater, det er ingenting som jeg må rekke, og ellers ikke noe press fra noe hold.

 

fjellhytte

Her planlegges turene nå. Men bildet er fra 8. juni 2008.

I denne delen av landet, pleier det som regel ikke å bli skikkelig sommer i fjellene før ut i juni. Selv da kan det være mye snø høyt til fjells.

Dette bildet er fra 8. juni 2008. Vi ser at det er snø på toppene. På enkelte steder, så kan det også være is på noen vann enda.

I tillegg er det svært sein vår i år.

snøforhold-09-06-2017

Snøforholdene 09.06.2017

(Dette bildet er tatt i år. Det er bare for å vise forskjellene i snøforholdene).

Turiststiene

merket-turistforeningsti, bilde

En av turistforeningens mange stier. De er merket med T.

Det kan være betryggende å følge turistforeningens stier når man er alene i fjellet. Da har man større sjanse for å bli funnet hvis en skade skulle oppstå.

Dette gjelder selvfølgelig i områder hvor telefondekningen mangler. Og akkurat manglende dekning kan plutselig bli en overraskelse.

Les også Stol ikke på telefondekningen

 

Kun gnagsår kan sette en stopper for turen

teipet gnagsår, bilde

Ømme steder beskyttes med tape.

Det eneste som kan hindre meg i å gå så langt jeg vil, er gnagsår. Jeg får lettere sår nå enn før av en eller annen grunn. Det virker som om føttene er blitt bløtere, og det nytter ikke å trene dem opp heller. Jeg har gjort en del tiltak mot dette, så vi får se hvordan det går.

Dessuten er jeg spent på foten som jeg skadet når jeg datt ned i den store jettegryta i fjor. Vil det bli vondt når den blir skikkelig belastet?

Jeg falt ned i jettegryta og skadet foten

 

På en slik tur er det mye å hente på utstyret. Dette er ikke det viktigste til vanlig friluftsliv, men på langtur vil det ofte være avgjørende. Sikkerheten er en ting, og den står i høysetet. Men som jeg var innom ovenfor, så har det også mye å si på vekta av ryggsekken. Jo lengre tur man skal på, jo vanskeligere blir det å få ned vekta.

Les også Pakking av ryggsekken

Nå vil jeg bruke tiden fremover til å gjøre ryggsekken lettere. Det kommer innlegg om dette etter hvert, så følg med.

 

Les alle innleggene fra denne kommende turen

 

Jon Arne.

 

KOMMENTARER