Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Nå er det like før langtur

7 juli 2017

Nå er det blitt et mer «sommerlig» føre i nordnorske fjell. Den seine våren har utsatt de fleste lengre fjellturene i år. Jeg starter i de nærmeste dagene på turen nordover.

Les også Ennå ikke barmark i Rana

snoskavler-i-løypa, bilde

Det er enda lange strekninger med snø.

Forsinkelsen har gitt meg tid til å sette meg bedre inn i detaljer jeg som jeg ellers ikke pleier å gjøre. Blant annet har jeg sydd et tomannstelt som veier bare et kilo og sytti gram, med plugger og det hele. Det letteste tomannsteltet som jeg har funnet i butikkene veier 2,2 kilo.

egetprodusert-telt, bilde

Teltet under konstruksjon hjemme.

Dette betyr at jeg sparer langt over et kilo. Jeg sparer også ca. kr. 5000.-, i forhold til å kjøpe. Gåstavene kan brukes som teltstenger, noe som har svært mye å si for vekta. Dette teltet har blitt akkurat slik jeg ønsker at det skal være.

Om sommeren trenger man ikke alle fasiliteter som mange telt har. Men hunden gjør at jeg må ha et tomannstelt med myggnett. Jeg kutter ut innertelt og bunn, og åpner den ene veggen for å unngå kondens, som det vil bli i et slikt telt med enkeltduk.

Den eneste ufordelen med dette teltet, er at det må snus med spissen mot vinden hvis den dreier. Men den kan jeg ta, hvis det viser seg å virke slik det skal. Jeg har brukt en slik «duk» i flere år uten myggnett, og den virket perfekt når det gjelder kondens. Jeg måtte riktig nok tilbringe natten med mygghatt og store myggsvermer, men duken veide bare 600 gram.

egetprodusert-telt-med-myggnett

Den åpne siden er byttet ut med et myggnett med glidelåsdør.

Ved å sette på et myggnett i den åpne siden, håper jeg at insektene kan holdes ute. Stormmattene er for å hindre mygga i å komme inn. Den hater nemlig å krype.

Mygga hater å krype: Gress og kvister mot mygg

Det er mulig at det skulle vært bedre gjennomlufting for å unngå kondens, men jeg vil prøve det først før jeg syr på en ventil.

teltet-ferdig-oppslått, bilde

Spissen settes mot vinden.

Slik ser teltet ut når det er ferdig. Stormmattene vender innover pga. mygga. Spissen settes mot vinden (den burde være slakkere). Som jeg nevnte ovenfor, så må dette teltet snus hvis vinden dreier. Men det er en ufordel som er liten i forhold til den vekta jeg sparer.

Da gjenstår det bare å prøve teltet på langtur i all slags vær. Det kommer et utførlig innlegg om erfaringene senere i sesongen. Du kan også følge med på innleggene under turen, men telefondekningen er ustabil langs fjellene i Norge. Jeg vil legge inn rapporter straks det blir dekning på turen.

Les også Stol ikke på telefondekningen

Les alle innleggene fra denne turen

 

Jon Arne.

 

KOMMENTARER