Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 91 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Legger rypa to kull i året ?

5 august 2014

Meg bekjent – så gjør de ikke det. Selv om det er lett å tro når det har vært en perfekt sommer med godt vær og mye insekter.

Kråka er glad i rypeegg.

Kråka er glad i rypeegg.

Men hvis de mister egg eller unger, p.g.a. for eks. rov, kan de legge om igjen – og derfor kan det være en aldersforskjell på flere uker mellom noen kull.

 

Rypekylling.

Rypekylling.

Jeg så en rypekylling i slutten av juli i år.  De andre kyllene var flyvedyktige for lenge siden. Når jeg kom tilbake til hytta, fikk jeg høre ei rypehøne som pep og kyllinger som svarte. Det var derfor lett å tro at de hadde fått to kull i år

Hvis man har ei hytte, så kan man få mange fine naturopplevelser rett gjennom vinduet. I vår, så drev steggene og jaget hverandre rundt hytta – og de minnet mest om jetfly som suste forbi. Det sier noe om at det er trangt om plassen.

Rype utenfor hyttevinduet.

Rype utenfor hyttevinduet.

Det er mye av alt vilt nå i Rana. Mus, ryper, rovfugl osv. Hvis det er mye av rovfugl og rovdyr, så vil det også bli flere rov. Derfor er det flere rypehøner som har fått røvet reirene tidligere i sommer og som kommer med kyllingene sine nå så seint. Da får jeg straks noe å tenke på til jakta starter…

Nå er det like før neste fisketur, så følg med!

Jon Arne Strand

KOMMENTARER