Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Kok juletreet, da holder det bedre på nålene

22 desember 2016

I naturen, så tetter grana et evt. sår med kvae for å beskytte seg mot bakterier. Dette blir tett, og kan sammenlignes med der treet er kappet av for å passe som juletre. Hvis man er riktig uheldig, så kan dette føre til at det slipper nåler hele romjula. Når nyttårsaften kommer, så kan det se ut som ei tørrgran i skogen.

Når man sager av ei gran, så kan dette kuttet  sees på som et sår. Det står gjerne en stund etter hogst og fram til julaften, og da fylles dette kuttet ikke bare med kvae, men med eggehvitestoffer også. Dette reduserer kraftig treets evne til å ta til seg vann.

Grana tetter et sår med kvae, og furua tetter det med tjære. På furua kalles dette tyri, og er bålfyrerens gode venn i regnvær.

Les Tenn opp med tyri – furuved med tjære i

 

koking av julegrana

Kok julegrana.

Før man setter det i foten, så sager man det av, slik at det blir et ferskt kutt. Deretter koker man det i ca. femten minutter slik som på bildet. Da løser cellene i veden seg opp, slik at det blir lettere for treet å ta til seg vann.

Man må straks fylle på med nytt kokende vann etter at man har satt det i foten. Senere kan man vanne med vanlig lunkent vann. Da varer treet helt til påske…

Denne metoden har jeg brukt i flere år, og er den eneste som fungerer skikkelig for meg.

 

julenisse

God jul!

 

Jon Arne.

KOMMENTARER