Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Isen på vannene

12 februar 2015

Viktig utsagn om usikker is:

 

Å lære seg hva som er sikker is, er like viktig som å lære å svømme.

 

Man kan velge å ikke bade i et vann om sommeren. Men hvis man legger over isen om vinteren og den ryker, så blir valgene svært så innskrenket.

 

 

 

Tre hovedtyper is

  • Stålis

Når rent vann fryser til is, dannes stålis. Den er sterk og gjennomsiktig. Jo mindre luftbobler den har, jo sterkere er den. Ofte finnes den nederst i islaget. Denne er sterkere enn sørpeis.

Som en tommelfingerregel kan man si at 3 cm. stålis bærer et menneske. Denne regelen er et minimum og ikke noe man må stole på. Det generelt sikreste er 10 cm istykkelse.

  • Sørpeis

En blanding av snø og vann blir en sørpe, og denne fryser til is når det er kaldt. Det blir bra is, men ikke like sterk som stålis. Mørk sørpeis er sterkere enn lys.

  • Nåleis

Hvis man tenker seg lange stenger av is som fryser sammen i vertikal retning, så er det omtrent slik nåleisen ser ut. Den kan være brukbar, men er uforutsigbar. Det avhenger nemlig om hvor godt disse stengene eller nålene er frosset sammen. Mørk er sterkere enn lys, men fremdeles usikker.

Bare som et eksempel, kan man i enkelte aksepterte tabeller lese at en stålis på 20 cm. vil bære et kjøretøy på 2 tonn. Til sammenligning må sørpeis være 25 cm. for å bære like mye (ca.).

Et islagt vann eller ei elv kan ha lag med flere typer is.

Les også  Finn vann i vinterfjellet

 

Åpne råker

Åpne råker kan i milde og snørike vintre, tette seg foræderisk til med bare snø.

 

Åpen råk midt i vinteren.

Åpen råk midt i vinteren.

 

Mål istykkelsen

Et vann har skjeldent den samme istykkelsen over alt, og det sikreste er å bore med et isbor for å måle den. Man kan da også se på iskvaliteten.

 

Måling av istykkelsen.

Måling av istykkelsen.

 

Hva påvirker isforholdene?

Isdannelsen påvirkes av temperatur, snø, strøm- og vindforhold (det tar lengre tid før isen legger seg på høsten). Det beste for en god islegging er kaldt vær før snøen kommer. Og at det er lite snø resten av vinteren.

Under slik forhold tar det omtrent tre døgn før det blir 10 centimeter is når det er 10 kuldegrader.

 

Hvor er isen mest usikker?

– Ved innos og utos i et vann.
– På bevegelig, rennende vann.
NB! På regulerte vann.
– I milde vintre med mye snø.
– Områder på vannet med mye snø

 

Man skal være klar over at snøen isolerer godt. Det kan derfor ta svært lang tid før isen blir sikker når det er nye snø. Selv om det er kaldt.

 

isen-smelter-tidlig-ved-ut-og-innos

Isen smelter tidligst ved inn og utos.

 

Isen på regulerte vann

islagt-ved-hoy-vannstand

På regulerte vann ligger isen igjen når vannet minker.

På regulerte vann er isen stedvis dårligere enn på andre vann. Dette gjelder spesielt områder omkring inntak og utløp av tunneller, og isen svekkes og blir utrygg i langt større områder i sund og elveos på grunn av økt strømhastighet som følge av reguleringen. Les mer om dette her:

Isskolen – varsom.no

Isen er altså sterkere der vannet ligger rolig i forhold til der det er strøm. Den har derfor generelt jamnere tykkelse i et stillestående vann enn i en elv. Regulerte vann og elver har ustabile isforhold.

 

Hjelpemidler mot isulykker

 

 

Ispigger

Når man prøver å komme seg opp av vannet etter å ha gått gjennom isen, så kan det være drepende vanskelig. Ofte vil man bare tippe bakover under isen igjen.

Ispigger er et skaft for å holde i hånden med spisse pigger på. Disse kan man hugge fast i isen for å dra seg opp med. De kan redde liv. Ispiggene henger rundt halsen i en snor og er derfor lett tilgjengelige når man går over isen.

 

Skistaver som ispigger

Disse kan brukes som ispigger til å komme seg opp på iskanten med. Hold så lavt som mulig nede ved trinsen.

 

Løse skibindinger på usikker is

Bindingene bør være løse når man går over et usikkert vann. Da kan man få av skiene lettere hvis uhellet skulle være ute. Dette var lettere før, da det bare var hærlbindinger som man kunne ta av reima på. Både med NNN bindingen og BC bindingen kan dette være vanskeligere. Med 75 mm. bindingen er dette lettere.

 

Redningsline

Hvis man har en redningsline/ kasteline, så kan man kaste den mot folk som kan dra deg på land.

 

Ullundertøy

Nå maser jeg om dette igjen! Men sannheten er at det kan redde liv – slik det har gjort før. Ull har en fabelaktig evne til å holde på luft/ vann. Etter å gått gjennom isen, så vil kroppen varme opp vannet i ullundertøyet en del. Når man ligger og kaver i vannet, så vil man på denne måten unngå at dette oppvarmete vannet blir utskiftet med nytt iskaldt vann hele tiden. De som har forlist i havet og overlevd, kan sikkert si et og annet om dette.

Ullproduksjonen er en belastning på miljøet, men jeg mener at man ikke har noe valg i som friluftsmenneske. Derfor er det viktig at man reparerer ullklær så godt det lar seg gjøre, og at man leverer det til resirkulering når det er helt utslitt.

Les om ull

 

Lang redningsstang ute på isen

Kanskje isfiskere går oftere ut på usikker is? Ta ei lang stang (hugg et tre) når man går ut på is som man er litt skeptisk til. Hold på midten av stanga når man er der ute. Hvis man går gjennom isen, vil man ha lettere for å komme seg opp hvis stanga henger på iskantene.

 

Isskolen – varsom.no

 

Jon Arne.

 

KOMMENTARER