Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Høstjakta i år ga meg lite fugl i sekken. Det tegner bra for rypebestanden!

21 desember 2016

Rypa på bildet var en av de svært få som måtte bøte med livet i år (nå tenker jeg på fuglen altså…).

Hvis jaktgleden måles i antall ryper, så var den heller laber i år. Hvis den måles i naturopplevelser, så var den meget bra.

viola-med-ei-skutt-rypa

Viola Palmes Eliassen med ei skutt rype.
Foto: Øyvind Storvoll

Det ble fine turer, luft under «vingene» og svært godt vær i Rana.

Børsa er lagt på hylla for lenge siden, for jeg vil at jaktgleden skal være tilgjengelig også senere år.

Det betyr ikke at jeg ikke jakter. Men for meg er naturopplevelsen en viktig del av jakta.

Hovedsaken med all jakt i 2016 er at man er til stedet der og da, og at man får med seg det som skjer i naturen rundt seg.

At man også har respekt for det livet man tar, og tenker på hvor heldig man egentlig er som får lov å oppleve dette.

Mitt store høydepunkt i løpet av en jaktdag er nemlig matpausen. Dessuten er det ingen som kan bestemme når jeg skal ta denne pausen heller.

Kanskje jeg blir sittende på en fjelltopp for å nyte klimaforandringen  og spise hele dagen? (bare tulla)  .

Jakt er en viktig faktor for å få enkelte ut på tur. Det gjelder ikke minst meg selv.  Å løsne skudd i løpet av dagen står ikke i fokus, tro meg eller ei. Det er naturopplevelsen som gjør det.

Jeg er en av dem som mener at jakta bringer fram urgamle følelser inni oss som vi ikke visste vi hadde. Vi blir bedre kjent med oss selv og mer harmoniske mennesker.

 

 • Om forandringer i rypebestanden

  Det er ikke bare jakta som er årsak til den lave bestanden. Det er også endringer i klima, vegetasjon og økosystemet generelt. Man kan spekulere seg grønn på dette.

  rypeegg-IMG_9567-copy

  Den kommende bestand.

  Når jeg utdannet meg som utmarkstekniker for en del år siden, så lærte vi at jakt ikke hadde så stor innvirkning på rypebestanden. Man kunne høste fritt av overskuddet, for mange av disse fuglene kom til å dø senere på vinteren.

  Nå innrømmer forskerne at jakt har en innvirkning på bestanden like vel. Derfor har reglene oppstått om blant annet dagskvoter og årskvoter.

  Det som jeg er opptatt av, er at man ikke skal få dårlig samvittighet av å gå i naturen med børsa på nakken. Men man må holde seg til det forskningen har funnet ut til nå. Enten det er at jakt ikke har innvirkning på bestanden slik vi trodde for noen år siden. Eller – det motsatte, som vi tror nå. Forskning og observasjoner er det eneste vi har å holde oss til.

  For de som vil lese mer om klimaforandringens innvirkning på vegetasjon, fugle og dyreliv generelt, kan lese litt om det her:

  NINA rapport 363 fra 2007  (NINA = Norsk institutt for naturforskning).

  Slike rapporter er ofte tungt stoff for mange, men det er det nærmeste vi kommer. I dette skrivet finner vi også stoff om interessante observasjoner av jaktfalk og rype. Jeg har skrevet om en episode fra disse to tøffe fjellbeboerne lenger nedenfor i dette innlegget.

 

Hvis du tillater deg selv at jaktturen er målet og ikke at jaktutbyttet er det, så er grunnlaget lagt for en vellykket tur. Men et nedlagt vilt er jo selvsagt prikken over i-en.

For å kunne gå på jakt må du ha jegerprøven. Du kan få mer informasjon om jegerprøven på Norges jeger og fiskeforbunds sider her:

Jegerprøven

vopen-1045397_640

Jaktvåpen til salgs.

Når du skal kjøpe et våpen, så er det noen ekspeditører som vil prakke på deg mye annet utstyr som de mener er bra og ha, eller til og med som de mener er helt nødvendig. Mange nystartede jegere, fiskere og andre friluftsfolk blir fort et «offer» for utstyrspresset straks de går inn i en sportsforretning.

Men tro meg; du trenger bare en brøkdel av dette utstyret. Bare tillatelser, ammunisjon og våpen med vedlikeholdsutstyr er i orden.

Bruk det utstyret du har. Hovedgrunnlaget for jakt og alle andre friluftsaktiviteter er nemlig kunnskapen om å være ute i seg selv. Det kan være ting som påkledning, orientering, bålfyring, pakking av ryggsekken, gnagsår, fottøy – you name it!

Les derfor Start turlivet her

Hvis du lurer på hvorfor jeg mener alt dette, kan du lese Om meg – og denne hjemmesiden

 

isen er i ferd med å legge seg på Kallvatnet

Noe av det fineste med høstjakta, er å se at det begynner å fryse på. Sommeren slipper taket, og naturen viser store forandringer.

 

fjellterreng i godt vær med litt snø på høsten.

Fantastisk jaktvær i fint terreng.

I år har det vært noe helt utenom det vanlige med det fine høstværet i Rana. Isen på marka kom også seint, noe som gjorde at det var fint å gå, og man unngikk derfor å ramle på ræva hele tiden. Det hender nemlig at man gjør det:

En felle for turgåere: BLINDHOLKE

 

rype som henger på balkongen.

Etter en vellykket dag i 2016.

Når jeg var guttunge, så gikk det 36 ryper ned i den sekken som jeg hadde da. Nå er gleden enda større med bare ei som henger på balkongen.

 

Hvit fjellrype på barmark.

Hvit fjellrype på barmark.

Hvite fjellryper på barmark flyr ofte opp på flere hundre meter. Men det hender man er heldig.

 

her har vi gjort til en hare.

Rester etter haren.

Her har en jeger jeg kjenner som heter Ronny Nilsen, flådd en hare etter en vellykket jakt. Men hva skjedde så?

 

Kongeørn i et tre

Kongeørn.

Hm… Hvem er det som sitter og lurer der oppe i et tre? Den sikter seg i alle fall inn på en «matfugl» der nede.

Ørna var sulten og trengte å spise den også. Derfor betydde det ikke noe for den at den andre fuglen kom først til matfatet.

 

Rovfugl uten hode som er tatt av ørn.

Tatt av ørn?

Når Ronny gikk forbi hareinnvollene senere, fløy det opp hele to kongeørner. Ved innvollene lå denne falken. Den hadde sikkert spist av avfallet etter haren, og ble da tatt av ørnene. Den har derfor «mistet hodet». På nettsiden Spør en biolog får jeg vite at dette er en jaktfalk.

 

Jaktfalken er den største falkearten i verden. Finnes i hele landet, men mest i fjellet. Den starter hekkinga svært tidlig, så dette er en hardfør og tøff kar. Den tar måker, smågnagere og ender, men lever hovedsakelig av ryper. Når rypebestanden har gått ned de senere år, så har dette ført til at den har havnet på den norske rødlista for nær truede fyglearter.

Kilde: forskning.no 

 

en fjellrypejegers utsikt over dalen.

Utsikten for en fjellrypejeger.

Her er jeg på motsatt side av det samme fjellvannet. Denne gangen ble det ikke noe fugl. Bare en fantastisk fin turdag.

 

Steinen har kommet hit i istiden.

Istidens flytting av stein.

Tenk å etablere seg på denne måten da! Slik ble altså denne steinen liggende når isen smeltet. Men det er lenge siden det…

 

Jon Arne.

 


De mest kjente merkene for turklær, tursko og utstyr for hele familien, finner du på outnorth:

LIGNENDE INNLEGG

KOMMENTARER