Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Høstføre

3 november 2014

Høsten er ofte den tiden på året hvor føret er mest ustabilt.

Les også ⇒ Ekstra kaldt i vind

Kallvatnet-nettop-islagt

Isleggingen har begynt.

Det kan være lite snø, med barmark her og der. Hvis det er mye snø, så er den ofte bunnløs som gjør det til et slit å gå på ski. Det er ikke sikkert bekkene er frosset til enda, og det merker man først når man trår gjennom snøen. Da blir skiene våte og de blir fulle av is når man drar dem opp igjen. Man bør derfor være litt oppmerksom på vann og gjørmehull som kan lure under snøen.

Men det kan bli veldig fine turer. På bildet nedenfor begynte jeg turen på barmark. Jeg hadde fjellsøvlene på (av og til må man gå med skiskoene) og skiene på sekken. Skiskoene var under ryggsekklokket. Det er ofte man må gjøre det slik til man kommer lenger opp i høyden.

 

Ski-pa-sekken-

Slik bærer man skiene.

På denne måten blir det en ekstra tung bør, men det går jo over når man får på seg det man er født med; nemlig ski på beina.

Ofte er det våt snø på denne tiden. Derfor kan det hende at man smører skiene med klister. Gjør man det, så blir klisteret fullt av mose og blad i løpet av et øyeblikk. Derfor foretrekker jeg å bruke smørefrie ski på denne tiden av året. Dette gjelder kanskje spesielt når barflekkene kommer om våren.

Ellers er høstturene på denne tiden som alle andre turer. Men husk å passe deg for åpent vann, gjørme og bløt myr under snøen.

Les også ⇒ Båltur og høstføre

 

Jon Arne Strand

 

KOMMENTARER