Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Gjenbruk – et prakteksempel

7 august 2015
hull-i-buksekneet

På tide å reparere buksa.

Hensikten med gjenbruk, er jo at man kan spare enorme mengder resurser ved å bruke et produkt på nytt i stedet for å kaste det. Det er ikke bare materialene til selve produktet, men også hele produksjonsprosessens forurensning av miljøet det er snakk om. Dette er kanskje det viktigste.

Bildet viser et ekstremt tilfellet som egentlig er et godt eksempel på et gjenbruk som sparer miljøet mange ganger mer enn vanlig.

Jeg tar denne fillete ullbuksa som et eksempel og viser her litt av det eieren har spart miljøet ved å bruke den videre i stedet for å kjøpe ny:

 

1. Bonden bruker maskiner når han aler opp sauene.

2. Sauene spiser gress fra et areal, hvor vi heller kunne produsert menneskemat. Dette skjer i en verden hvor mange, mange mennesker sulter.

3. Ulla skal transporteres til kjøperne/ fabrikkene. Store mengder ikke fornybare resurser vil bli brukt.

4. Fabrikkarbeiderne bruker drivstoff til bilene for å komme seg på jobb.

5. Fabrikken forurenser under produksjonen.

6. Produktene skal transporteres ut til butikkene – ofte helt til andre land. Her går det ytterligere store mengder drivstoff.

Og hvis vi går enda mer i detalj, så kommer denne lista til å bli mye lengre.

gjenbruk

Hm…

 

Miljøet vil bli altså spart X antall ganger ved å reparere buksa i stedet for å kjøpe ny. Hvis vi i utgangspunktet hadde kjøpt den brukt, så har vi vunnet enda mer.

Så – selv om denne karen på bildet ikke representerer siste mote akkurat, så fyller ullbuksa likevel sin funksjon. Den varmer! Det er hensikten. Å bruke turklærne så lenge som mulig, og reparere dem til slutt, er altså noe av det beste vi kan gjøre for miljøet. Gjenbruk har store, store positive ringvirkninger.

Nå er det jo ofte slik, at vi styres en del av hva andre tror og synes. Hvis det blir det viktigste, så er vi tilbake til engangsprodukter, mote og en livsstil som fører klimaforandringen på jorda omtrent rett vest.

Hvis funksjonen er det viktige, så skjønner vi lett at denne ullbuksa fyller alle krav. Og for at den skal kunne være brukbar i den verste vinterstorm, så er det rett og slett bare å reparere den. Hm… kanskje det var en ide?

 

Det er moderne å reparere klær og praktisere gjenbruk.

 

Da har jeg bare dette å si til slutt:

 

  • Unngå for en hver pris engangsprodukter.
  • Bruk klær og utstyr til det er utslitt.
  • Reparer så langt det går.
  • Reparer i stedet for å kjøpe nytt.
  • Bytt klær med andre.
  • Du skal kunne si til dine barn og barnebarn, at du ikke var så egoistisk at du kjøpte noe nytt før det gamle var utslitt.

 

⇒ Les om Ull

 

Jon Arne.

 

KOMMENTARER