Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 91 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Giftige materialer i hytter og hus

8 januar 2015

Noen hytter i dag minner mest av alt om palasser. Ofte inneholder de også giftige bygningsmaterialer som i enkelte tilfeller fremkaller en haug av sykdommer og plager – og de er for tette og «gode».

Oljefyring og fjernkontroll med «ring hytta varm» blir mer og mer vanlig. Hvor er det blitt av den riktige hytta? Når det var kaldt ute, så kom man til den når hytta også var kald. Man fyrte i vedovnen og fikk den riktige hyttestemningen.

stampajordhytta

Hytte av stampet jord.

Jeg synes man bør skille mellom hytter og frtidsboliger. Det er ikke noe galt med noen av dem, bare det at man må ikke glemme definisjonen av ei hytte. Nå er jeg ikke helt sikker på hvor grensa går for en slik definisjon, men det virker likevel som om det blir færre hytter og flere fritidsboliger.

En hyttenabo av meg sa en gang, at det er to slags hytteeiere: «Det ene er hyttefolk og det andre er turfolk». Noen har hytte for hytta sin del, og andre har den som en base i et område for å gå på tur og drive med sine friluftsaktiviteter der.

Han har helt rett. Noen bygger ut og fornyer hele tiden, og bruker mesteparten av fritiden sin på selve hytta. Jeg merker en tendens til at slike hytter blir solgt når det ikke er noe å gjøre på den lengre, eller når den blir for dyr. Dette er hyttefolk.

Den andre kategorien hytteeiere er turfolk. Hytta får ikke de store forandringene over tid, for eieren bruker mesteparten av sin fritid til jakt, fiske, bærplukking, tur og andre uteaktiviteter.

Ingenting av dette er bedre enn det andre, for det kommer an på hva man vil bruke tiden sin til. Jeg ser bare forskjellen.

Du kan gå i dybden på dette her ⇒ Om denne hjemmesiden

Jeg ble født i 1960. På den tiden hadde min far og tre andre bygget ferdig en hytte i fjellet av stampet jord. Den hadde et areal på 24 m3 (6 x 4 m.). Veggene innvendig ble dekt med limvann, og utvendig ble det smurt tjærebek. Den fikk panel innvendig og kledning utvendig etter hvert. Bildet nedenfor viser hvem som bygde den. De har nå gått bort alle sammen.

De som bygde denne stampajordhytta.

De som bygde denne stampajordhytta.

Jorda til veggene ble hentet fra området, og likeledes takbjelker og annen material den første tiden. Takbord, tjærepapp, gulvbord og gulvåser ble kjørt inn dit med hest på skaren om våren.

Veggene var tykke. Sola brukte en del tid på å varme opp inneluften. Det var derfor svalt og behagelig inne når det var heteperioder om sommeren. Om vinteren holdt disse veggene godt på varmen.

De som bygde den, hadde ikke «hoppetusse» eller moderne hjelpemidler til å stampe jorda med. De lagde klubber av bjørkestokker som de stampet med om og om igjen, helt til jorda ble hard. Dette gjorde de i en forskaling med en høyde på 60 cm. De flyttet den oppover etter hvert, helt til veggene var ferdige.

Veggene stampes harde.

Veggene stampes harde.

Å bygge hus og hytter av stampet jord, tømmer eller halm, blir bare mer og mer aktuelt. Dette kommer sikkert av den økende kunnskapen om giftige avgasser fra bygningsmaterialer.

I hele min datters oppvekst, har jeg vært opptatt av å skifte ut avgassende bygningsmaterialer i huset med rent treverk. Det ble ikke lakkert, malt eller behandlet med annet enn lut. Hun hadde ingen problemer som kunne relateres med giftig inneluft. Altså slike plager som blir mer og mer vanlige, som astma, allergi, hudproblemer, slapphet osv. Nå har hun flyttet i et annet hus, og enkelte problemer er blitt mer synlige.

Det ble også påvist for høyet radonnivå i det «giftfrie» huset. Jeg gjorde tiltak med en gang som fikk nivået ned til et svært lavt og uskadelig nivå. Jeg anbefaler alle til å gjøre en radonmåling i sitt hus eller leilighet, spesielt hvis det er kjeller på huset. Kommunen vil kunne gi informasjon her.

Akkurat her jeg bor kjenner jeg ikke til et miljø for sunne hus, men det er svært utbredt ellers i landet. Man burde absolutt tenke på dette når man kjøper hus og leilighet. Når man bygger eller har ei hytte, så er kanskje muligheten større for å gjøre noe med dette.

Her er noen lenker som absolutt er en tankevekker:

SINTEF Byggforsk:
Eldre vegger av stampet jord- Metoder og materialer fra 1800 – 1960

sykavhuset.no:
Giftige materialer – syk av huset?

NJH:
Norsk Jord og Halmbyggerforening

Jon Arne.

KOMMENTARER